Tips för att förebygga och motverka åderbråck

Åderbråck kan vara smärtsamt och oattraktivt. Av den anledningen har vi tagit fram en lista över huskurer som du kan göra för att motverka detta problem.
Tips för att förebygga och motverka åderbråck

Senaste uppdateringen: 13 november, 2022

I följande artikel hittar du några av våra bästa tips för att förebygga och motverka åderbråck. Kolla in dem!

Åderbråck, förutom att vara fula, kan vara ganska smärtsamma. Därför rekommenderar vi att du kolla in dessa huskurer för åderbråck som hjälper dig att fördröja utvecklingen av dessa eller lindra obehag du kan ha.

Tips för att motverka åderbråck: Kolla in din familj

Åderbråck är ett ärftligt problem. Även om man inte klarlagt orsaken, tror vissa experter att det är ett genetiskt funktionshinder som reglerar venutvecklingen.

Detta kan ge upphov till defekter i venernas struktur. Det kan också hos vissa människor minska antalet klaffar i venerna, vilket gör att de få klaffar som finns blir tvungna att arbeta hårdare.

Om du har familjemedlemmar som lider av åderbråck kan du ha högre risk. Kontrollera om någon i din familj har haft åderbråck och ta dessa förebyggande åtgärder.

Börja röra på dig

Tips för att förebygga och motverka åderbråck: Träna

Även om träning ensam inte kan förhindra åderbråck, är läkare överens om att fysisk aktivitet kan minska symtomen och förbättra cirkulationen, vilket förhindrar blodsamlingar.

För att få blodet att flyta bättre i dina ben är nästan alla övningar som involverar dina ben effektiva.

Prova något av dessa fantastiska alternativ för att träna dina ben:

  • Cykla
  • Gå på ett aerobicspass
  • Gång
  • Löpning
  • Gå på trappmaskinen på gymmet
  • Gå uppför trapporna på jobbet på lunchrasten

Tips för att motverka åderbråck: Gå ner i vikt

Ett äpple med en skala som visar att gå ner i vikt

Övervikt är ett vanligt tecken på att man inte är tillräckligt aktiv. Detta innebär i sin tur att benmusklerna inte får jobba som de ska. Som ett resultat kan kroppen hos en person med övervikt i allmänhet inte pumpa blod från hjärtat till extremiteterna lika effektivt.

Dessutom tenderar blodkärlen hos överviktiga personer att hålla mer blod än hos smalare personer. Detta beror på att de har mer spänning i sina ådror.

Ät en balanserad kost

Förutom att hjälpa till att bibehålla en lämplig vikt kan en balanserad kost ge dig de näringsämnen som behövs för att bekämpa åderbråck.

Till exempel innehåller protein och C-vitamin kollagenkomponenter, en del av vävnaden i venerna och klaffarna. Om det finns mycket kollagen blir vävnaderna starkare och mer resistenta.

En balanserad kost som innehåller många olika livsmedel, inklusive färsk frukt och grönsaker, fullkorn och källor till magert protein, är det bästa sättet att få tillräckligt med värdefulla näringsämnen. Det kan dock inte bota åderbråck.

Ändra belastningen om du ofta står stilla

När du står på ett och samma ställe under långa perioder behöver blodet i venerna i dina ben inte bara göra en lång resa uppåt i motsatt riktning mot tyngdkraften; det måste dessutom göra det utan hjälp av att musklerna i dina ben expanderar och kontraherar.

Som ett resultat tenderar blod att ansamlas i dina ben, vilket kan orsaka åderbråck. Om du kan, ta en paus emellanåt och gå omkring, eller sätt dig ner med benen upplagda över hjärtnivån.

Har du inte möjlighet till detta, utan måste stå stilla på samma ställe, flytta din vikt från en fot till den andra medan du står. Detta hjälper till att involvera dina benmuskler för att driva blodet tillbaka till ditt hjärta.

Tips för att motverka åderbråck: Lyft upp benen

Förhöjda ben för att hjälpa till med åderbråck

Att lägga upp fötterna är bra, men att lyfta benen över hjärtnivån är ännu bättre. Det är ett sätt att använda tyngdkraften för att få bort blodet från dina fötter och tillbaka till ditt hjärta. Läkare rekommenderar denna manöver för att lindra benvärk och svullnad.

lägg dig på en soffa och lägg upp benen på soffans armstöd eller lägg en tre-fyra kuddar under dem.

Ett annat alternativ är att lägga dig på golvet och lägga upp fötterna på en stol. När du har möjlighet, försök att sitta med benen upplyfta i tio minuter en gång i timmen.

Sitt inte för länge

Kvinna som behövert tips för att förebygga och motverka åderbråck

Vissa experter menar att det att sitta stilla under långa perioder kan bidra till tillväxt av åderbråck. Att ha böjda knän och höfter medan du sitter komplicerar och saktar ner blodets återförsel till hjärtat.

Således är det mycket viktigt när du är på en lång flygresa eller biltur, eller på kontoret (eller hemma), att stå upp och sträcka benen emellanåt. När du sedan sätter dig ner, håll kvar fötterna i golvet och lyft hälarna upp och ner tio gånger.

Samma sak gäller när du sitter i en stol med ett säte som är för lågt för dina ben. Sätets framkant pressas då in i knäna och komprimerar blodkärlen och begränsar cirkulationen.

Undvik också att sitta med korsade ben, eftersom även detta hindrar blodflödet.

Bär bekväma kläder

kvinna omgiven av bekväma kläder

Se till att dina byxor och andra kläder är lösa runt midjan och ljumskarna. Tight sittande kläder kan hindra blodflödet i dessa viktiga cirkulationspunkter.

Bär också bekväma skor, och tänk på att skor med låga klackar lägger mindre belastning på dina vadmuskler än skor med höga klackar.

Tips för att motverka åderbråck: Sov med stödstrumpbyxor

Den här typen av strumpbyxor tillverkade av elastiskt material pressar ihop runt benen och kan hjälpa till att lindra trycket eller smärtan lite. Men var noga med att inte välja alltför tighta strumpbyxor som lägger för mycket tryck på ljumsken eller midjan, eftersom de då i stället kan hindra cirkulationen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.