7 bästa sätten att förbättra dålig blodcirkulation i benen

När du kommer hem efter en lång dag är det enklaste och smidigaste sättet att förbättra cirkulationen i benen att lyfta upp dem och hålla dem i högläge under några minuter.
7 bästa sätten att förbättra dålig blodcirkulation i benen

Senaste uppdateringen: 09 mars, 2020

Olika faktorer, som bland annat ålder, påverkar din cirkulation. När du blir äldre kan du känna och se effekterna av dålig blodcirkulation i benen. Till exempel är tunga ben, åderbråck och celluliter alla tecken på dålig blodcirkulation. Därför är god cirkulation inte bara en fråga om hälsa utan också om skönhet.

I den här artikeln berättar vi om sju av de bästa metoderna för att bekämpa dålig blodcirkulation i benen. Genom att anta dessa enkla metoder kan du underlätta för en förbättring av din övergripande hälsa och samtidigt göra dina ben smalare och mer tonade.

Tips för när du har dålig blodcirkulation i benen

1. Undvik en stillasittande livsstil

Det första steget för att förbättra cirkulationen i benen är att röra på dem. Tyvärr lever fler och fler människor alltmer stillasittande liv. Människor tillbringar idag timmar och åter timmar sittande utan att ens resa sig upp eller röra på sig, vilket är mycket farligt för hälsan på lång sikt.

Det är viktigt att du inte tillbringar merparten av din tid sittande. Du kan faktiskt ställa ett larm eller ladda ner en app för att påminna dig om att ställa dig upp och röra på dig minst en gång i timmen. Det räcker att bara resa dig från stolen och gå runt i några minuter, eller så kan du göra några stretchövningar. Du kan också använda denna tid produktivt – till exempel genom att springa några ärenden, gå på toaletten, hämta dricksvatten med mera.

2. Förbättra din hållning

Å andra sidan måste personer som tillbringar flera timmar ståendes vara medvetna om sin hållning. Detta är särskilt viktigt för servitriser, butikspersonal med mera. Men det är dock viktigt att notera att det är lika dåligt att både sitta som att stå med dålig hållning.

Om du har mycket dålig hållning finns det terapi som hjälper dig att lära kroppen hur man går, står, sitter, böjer, lyfter tunga saker och andas rätt. Kroppsställningen har en stor påverkan på stora delar av kroppen, så denna förändring förbättrar också dålig blodcirkulation i benen.

3. Gå, hoppa och använd trappan

Närhelst du kan, bör du försöka att röra på kroppen. Se rulltrappor, hissar och vilstolar som fiender. Du måste ge dina ben mer aktiv tid, så i stället för att använda rulltrappor eller hissar, ta trapporna. Du kan också ta en kort paus när som helst under dagen för att gå en promenad, göra några upphopp eller gå upp- och nerför några trappor.

Även om du tränar eller utövar någon sport några gånger i veckan är det viktigt att vara aktiv under hela dagen. Försök att tänka på barn som sitter ett kort ögonblick och sedan springer i nästa. Försök att ha samma dynamiska attityd.

4. Öka dålig blodcirkulation i benen med röda frukter och grönsaker

Livsmedel har olika näringsegenskaper som kan identifieras med sin färg. Till exempel förbättrar röda livsmedel cirkulationen, hjälper till att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar, innehåller antioxidanter och hjälper till att förhindra urinvägsinfektioner. Dessa livsmedel är också rika på lykopen och antocyaniner.

Därför bör du försöka att äta några av dessa livsmedel varje dag:

 • Bär
 • Tomat
 • Vattenmelon
 • Körsbär
 • Röda vindruvor
 • Röd paprika
 • Rädisa
 • Röda äpplen

5. Drick vatten varje timme

Att dricka vatten kan förbättra många saker, så det här tipset ska inte underskattas! Våra kroppar kräver vatten för gott flöde och cirkulation av kroppsvätskor. Därför är det viktigt att dricka vatten varje timme.

Du bör dricka minst 6-8 glas vatten om dagen. Om du tycker att vatten smakar tråkigt kan du alltid dricka te, infusioner eller citronvatten. Men se till att inte tillsätta något socker.

Nyckeln är att alltid ha ett glas eller en flaska vatten i närheten. På det sättet, varje gång du tittar på det, kommer du ihåg att ta en klunk.

6. Bär rätt skor för att förbättra dålig blodcirkulation i benen

Bär rätt skor

I många fall kan felaktiga skor orsaka problem med cirkulationen i benen. Försök att undvika bära skor med häl, skor som är för smala eller för breda, eller skor som är för stora eller för små.

En sko ska stödja foten och är grunden som håller och bär upp vår kroppsvikt. Därför kan dåliga skor påverka inte bara blodcirkulationen, utan även andra delar av kroppen.

Det är viktigt att ha bra skor om du vill förbättra cirkulationen. Emellanåt bör du också ta av dig skorna och njuta av att gå barfota eller i strumplästen en stund. Detta ger välbehövlig lindring för benen.

7. Koppla av när du kommer hem

Slutligen, när du kommer hem, kan du ta en kall dusch eller bara skölja dina ben med kallt vatten. Du kan också applicera lite olja med ingredienser som förbättrar cirkulationen, såsom exempelvis cypress, rosmarin, kanel, häxhassel, hästkastanj. Allt detta hjälper till att förbättra cirkulationen i dina ben.

Innan du lägger dig, kan du också ligga med dina ben upplyfta en liten stund. Du kan även vila dem vinkelrätt mot en vägg. Du kan också sova med dina ben något upphöjda på en kudde. Det finns även specifika kuddar bara för detta ändamål som kan hjälpa till att förbättra cirkulationen i benen och hjälper oss vakna med lätta, avslappnade ben.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Klingelhoefer, L., Bhattacharya, K., & Reichmann, H. (2016). Restless legs syndrome. Clinical Medicine, Journal of the Royal College of Physicians of London. https://doi.org/10.7861/clinmedicine.16-4-379
 • Allen, R. P., Picchietti, D., Hening, W. A., Trenkwalder, C., Walters, A. S., Montplaisi, J., … Zucconi, M. (2003). Restless legs syndrome: Diagnostic criteria, special considerations, and epidemiology. A report from the restless legs syndrome diagnosis and epidemiology workshop at the National Institutes of Health. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/S1389-9457(03)00010-8
 • Phillips, B., Young, T., Finn, L., Asher, K., Hening, W. A., & Purvis, C. (2000). Epidemiology of restless legs symptoms in adults. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.160.14.2137
 • Comella, C. L. (2014). Treatment of Restless Legs Syndrome. Neurotherapeutics. https://doi.org/10.1007/s13311-013-0247-9

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.