11 symtom på dålig cirkulation i ben och fötter

I många fall beror dålig cirkulation i ben och fötter på en stillasittande livsstil. Det bästa alternativet för att förhindra detta problem är att skaffa hälsosamma vanor och hålla sig aktiv.
11 symtom på dålig cirkulation i ben och fötter
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 13 december, 2022

Dålig cirkulation i ben och fötter är en situation där blodet har svårt att passera genom venerna och artärerna. Många gånger beror det på genetiska orsaker, men det är också möjligt att det är ett förvärvat problem.

I vissa fall är det ett tillfälligt tillstånd, medan det i andra fall kan bli ett kroniskt problem. Dålig cirkulation i ben och fötter kan också vara effekten av en underliggande sjukdom.

Dålig cirkulation i ben och fötter

dålig cirkulation i ben och fötter
När blodet inte rinner ordentligt till benen och fötterna kan olika typer av obehag uppstå.

Dålig cirkulation i ben och fötter är ett tillstånd där blodet inte flödar ordentligt genom venerna och artärerna. Detta kan leda till olika komplikationer som vid vissa tillfällen kan bli allvarliga.

Det finns många anledningar till detta tillstånd. De vanligaste är följande:

 • Ärftlighet. Detta är den viktigaste faktorn, där strukturen av cirkulationssystemet skapar problemen.
 • Graviditet. Hormonella förändringar vidgar venerna och hindrar god cirkulation.
 • Övervikt och stillasittande livsstil. Dessa tillstånd gör det svårare för blod att återvända från ben och fötter till resten av kroppen.
 • Åldrande. Blodkärlen åldras och försvårar cirkulationen.
 • Användning av preventivmedel. De orsakar hormonella förändringar som ibland försvårar cirkulationen.
 • Hållning. Långvarig ställning, sittande eller korsade ben gör cirkulationen långsammare.
 • Alkohol- och tobakskonsumtion.
 • Stress.
 • Åderförkalkning. Detta är ett tillstånd där det finns fettplack i blodkärlen, och detta förhindrar normal cirkulation.
 • Andra kroniska sjukdomar. Obehandlad diabetes och högt blodtryck kan också orsaka cirkulationsproblem.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Örter som främjar cirkulationen i benen

11 symtom på dålig cirkulation i ben och fötter

Dålig cirkulation i ben och fötter ger olika symtom. Vissa är mycket uppenbara, såsom svullnad i dessa områden. Andra går ofta mer obemärkt förbi, som förändringar i hud och naglar. Låt oss ta en titt på de vanligaste manifestationerna.

1. Svullnad

Svullnad är ett symtom på dålig cirkulation i ben och fötter. När väggarna i venerna är svaga, finns det en ansamling av blod som leder till att dessa vener vidgas. Detta kan också ge upphov till åderbråck. Allvaret av detta tillstånd är måttligt: det är inte allvarligt i sig, men det kan leda till komplikationer.

2. Spindelvener

Spindelvener är små vidgade vener som syns precis under huden. De ser lite grann ut som spindelnät eller trädgrenar. De är nästan alltid röda och sticker inte ut, och de verkar inte ha någon volym. De liknar åderbråck, men är mindre. De uppstår på grund av dålig cirkulation i ben och fötter.

3. Stickningar och kramper

En stickande känsla i benen indikerar dålig cirkulation. Om det finns kramp utöver detta betyder det att problemet kan vara allvarligare. Det är möjligt att detta är resultatet av fettavlagringar som blockerar det normala blodflödet och orsakar dessa förnimmelser.

4. Tånagelförändringar

Dålig cirkulation i ben och fötter kan också orsaka förändringar i tånaglarnas färg och tjocklek. Om de blir tjockare och har en blå till lila nyans, kan detta vara resultatet av dålig syresättning orsakad av dålig cirkulation. Detta symtom uppträder också vid lung- eller hjärtsjukdom.

5. Förändringar i hudfärg

När färgen på huden på fötterna eller benen ändras, är det möjligt att detta beror på dålig cirkulation. Om så är fallet kan fötterna verka vitaktiga eller lila. Bruna fläckar kan också uppstå på fötter och ben, vilket kan vara ett tecken på att problemet har fortskridit.

6. Trötthet och tröghet

Trötthet och en tung känsla i armar och ben är också symtom på dålig cirkulation i ben och fötter. Det finns ofta en känsla av att det är svårt att röra sig smidigt, och när man gör det uppstår trötthet väldigt lätt. Detta kan bero på att näringsämnen inte når dessa områden korrekt på grund av otillräcklig cirkulation.

7. Temperaturförändringar

När blodet inte flödar ordentligt är det vanligt att plötsligt uppleva en väldigt kall eller väldigt varm känsla i fötter och ben. Detta beror på att blodflödet inte är normalt, och det tar längre tid för det att nå eller återvända till och från dessa områden. Detta resulterar i kroppstemperaturförändringar.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 5 övningar för att öka blodcirkulationen

8. Torr och hård hud

Dålig cirkulation i ben och fötter kan också leda till en förändring av hudens struktur i dessa områden. Huden kan bli styvare och stelare, och den kan också se tjockare ut. Flagnande hud kan förekomma. Detta är inte alltid ett tecken på cirkulationsproblem, men det kan vara det.

9. Långsam läkning

Vid dålig cirkulation rör sig de vita blodkropparna inte i tillräcklig takt genom extremiteterna. Detta påverkar immunmekanismerna. Som ett resultat kan det ta längre tid att stänga och läka sår. Ibland uppstår faktiskt också sår på benen eller fötterna. Detta är ett tecken på dålig cirkulation.

10. Cirkulationsinsufficiens (fönstertittarsjuka)

Cirkulationsinsufficiens är ett symtom på åderförkalkning. Detta är en sjukdom där det finns en blockering av artärerna på grund av ackumulering av fettavlagringar. En av dess effekter är dålig cirkulation i ben och fötter. Personer med detta tillstånd upplever ofta smärta när de går några steg.

11. Andra möjliga symtom vid dålig cirkulation i ben och fötter

Två andra tecken på dålig cirkulation i ben och fötter kan vara frånvaron av hår i detta område och sprickor i hälarna. Dessa manifestationer kan inte behandlas som ett direkt symtom, men de tyder på att det kan finnas cirkulationsproblem.

Vad ska man göra åt dålig cirkulation i ben och fötter?

dålig cirkulation i ben och fötter
Regelbunden fysisk träning kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen i ben och fötter. Massage kan också hjälpa till.

Hur man behandlar dålig cirkulation i ben och fötter beror på orsaken till den dåliga cirkulationen. Generellt sett är det tillrådligt att undvika att sitta stilla i samma position under långa perioder, att utföra regelbunden fysisk aktivitet och att bära bekväma kläder och skor.

Om problemet är återkommande är det bästa du kan göra att uppsöka läkare. Du kanske bara behöver göra några justeringar av din kost och livsstil i allmänhet. I vissa fall rekommenderas användning av kompressionsstrumpor och vanor som att ligga med benen upphöjda på kvällen under några minuter.

Om problemet är allvarligare eller om det finns en underliggande sjukdom, kommer din läkare att ange vilka åtgärder som ska vidtas. Beroende på tillståndet för varje patient och hur allvarligt tillståndet är kan det finnas olika behandlingsalternativ.

Förebygg dålig cirkulation i dina ben med hälsosamma vanor

Dålig cirkulation i ben och fötter är inget som bör förbises. Om symtomen förekommer ofta eller är allvarliga är det bäst att diskutera dem med din läkare så att han eller hon kan vidta lämpliga åtgärder.

En hälsosam livsstil är det bästa sättet att förhindra dålig cirkulation i ben och fötter. Att äta hälsosam mat, träna regelbundet, sova gott och upprätthålla ett gott sinnestillstånd är grundpelarna för god hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rueda Pérez, C. A. (2021). Visualización de venas y arterias por contraste de fase de rayos X.
 • Arrate Negret, M. M., Linares Despaigne, M. D. J., Molina Hechavarría, V., Sánchez Imbert, N., & Arias Carbonell, M. M. (2013). Efectos secundarios de los anticonceptivos hormonales en usuarias del método asistentes a las consultas de planificación familiar. Medisan, 17(3), 415-425.
 • Calderón Simbaña, J. A. (2021). Sistema Masajeador para las extremidades inferiores (Bachelor’s thesis).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.