11 steg för att minska uppsvälldhet

Utöver att förbättra vårt fysiska utseende kan vi tack vare träning stimulera tarmaktiviteterna och undvika förstoppning. Vi kan även bekämpa vätskeretention och gå ner ivikt.
11 steg för att minska uppsvälldhet
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Oavsett kroppsvikt eller byxstorlek märker vi ibland att magen känns uppsvälld när vi provar favoritjeansen. När vi inte kan minska uppsvälldhet gör det att kläderna sitter tajtare och att vi ser större ut. Detta problem kan vara resultatet av en ansamling av gaser, att vi ätit för mycket eller ett tecken på en specifik sjukdom.

Vad som än är fallet vill de flesta av oss undvika att det händer, och när det händer vill vi göra oss av med det så fort som möjligt och bli normala igen. Vill du veta hur du kan minska uppsvälldhet naturligt?

Minska uppsvälldhet genom att äta mindre salt

Överdriven saltkonsumtion är en stor orsak till vätskeretention. Utöver att det får oss att känna oss tyngre kan det även kan orsaka inflammation i framförallt magen. Oavsett om det används som ett tillbehör, konsumeras genom bearbetad mat, i dressingar eller i andra typer av livsmedel, är salt en fiende för vår hälsa och kropp.

Drick mer vatten och minska uppsvälldhet

Drick mer vatten och minska uppsvälldhet

Ordentliga mängder vatten varje dag är viktigt för att hålla oss vätskesatta och hjälper oss även att förebygga samt bekämpa vätskeretention. Du bör dricka minst två liter vatten om dagen. Detta hjälper till att förhindra förstoppning, som är ytterligare en orsak till svullen buk.

Ät långsamt

Det är väldigt viktigt att ta dig tid att äta långsamt och tugga maten ordentligt. Det är en god vana som bidrar till bra matsmältning, och tack vare detta kan vi förebygga uppsvälldhet. Vidare känner sig de som tuggar sin mat noggrant mättare, så det förhindrar att man äter för mycket.

Undvik läsk

Undvik läsk

Kolsyrade drycker bidrar till gaser i kroppen och en rad problem som associeras med detta.

Ät mer frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är de nyttigaste livsmedlen vi kan äta. De är laddade med vitaminer, mineraler och antioxidanter som är viktiga för att kroppen ska fungera som den ska. Denna typ av mat förbättrar matsmältningen, förhindrar vätskeretention, hjälper till att bränna fett och bekämpar frustrerande uppsvälldhet. Bland de mest rekommenderade för att minska uppsvälldhet hittar vi morötter, apelsiner, meloner och persikor.

Minska konsumtionen av mat som producerar gas

Vissa livsmedel kan, trots sina höga näringsvärden, orsaka irriterande problem som gasbildning och uppsvälldhet. Bland dessa livsmedel hittar vi stuvade bönor, ärtor, linser, blomkål, broccoli, brysselkål, kål, lök och paprika.

Det är inte rekommenderat att undvika dem helt och hållet eftersom de är väldigt bra för din hälsa. Men till exempel inför speciella tillfällen när du inte vill ha svullen mage, kan du minska konsumtionen av dem.

Undvik friterad mat

Friterad mat smälts långsamt

Friterad mat smälts långsamt och orsakar den där irriterande svullnaden i buken. Det höga natrium- och fettinnehållet kan enkelt få oss att gå upp i vikt och det orsakar också vätskeretention.

Ät små portioner för att undvika uppsvälldhet

För att förebygga och minska uppsvälldhet är det rekommenderat att äta små portioner uppdelat under dagen, eftersom detta är enklare för kroppen att smälta och inte får din mage att svälla upp.

Ät ordentligt med fibrer

Förstoppning

Fibrer är ett av de bästa livsmedlen vi kan äta för att främja god matsmältning och undvika problem som förstoppning. Vi bör därför äta livsmedel som är rika på fibrer för att minska uppsvälldhet, gå ner i vikt och känna oss mätta. Vi bör dock inte äta överdrivna mängder fibrer eftersom det kan generera spänningar i buken. Tänk på att det är viktigt att du dricker vatten för att underlätta för tarmen att passera fibern.

Fysisk aktivitet minskar uppsvälldhet

Träning är det bästa sättet att träna buken och generellt förbättra hälsan i hela kroppen. Fysisk aktivitet förbättrar matsmältningsfunktionen, minskar förstoppning, bekämpar vätskeretention, hjälper oss att gå ner i vikt och ger oss generellt en känsla av välmående. För att få plattare mage kan vi ägna oss åt övningar som fokuserar på bukområdet.

Juicer som hjälper till att minska uppsvälldhet

Drick en grön smoothie!

Vissa naturliga juicer kan också hjälpa oss att snabbt minska svullen mage för att få en plattare, fastare och mer tilltalande figur.

Grön smoothie

Denna utsökta, gröna smoothie hjälper till att förbättra matsmältningsfunktionen, vilket i sin tur hjälper till att eliminera avfall från kroppen och få en plattare mage.

Ingredienser

Mixa alla ingredienser i en mixer i några minuter tills du får en krämig textur.

Papayajuice och havregryn

Denna utsökta juice kombinerar fördelarna hos papaya med linfrön och havre. Dess egenskaper hjälper till att förbättra matsmältningsfunktionerna och förebygger irriterande uppsvälldhet i buken.

Ingredienser

  • 25 cl hackad papaya
  • 1 matsked linfrön
  • 50 cl vatten
  • 2 matskedar råa havregryn

Mixa alla ingredienser i några minuter och drick utan att sila, helst på tom mage.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.