11 steg för att minska uppsvälldhet

Utöver att förbättra vårt fysiska utseende kan vi tack vare träning stimulera tarmaktivitet och undvika förstoppning. Vi kan även bekämpa vätskeretention och tappa vikt.

Oavsett kroppsvikt eller byxstorlek märker vi ibland att magen är uppsvälld när vi provar ett par favoritjeans eller en kjol. Denna uppsvälldhet gör att kläderna sitter tajtare och att vi ser större ut. Detta problem kan vara resultatet av en ansamling av gaser, överätning eller ett tecken på en specifik sjukdom.

Vad som än är fallet vill de flesta av oss undvika att det händer överhuvudtaget, och när det händer vill vi göra oss av med det så fort som möjligt för att återgå till det normala. Vill du veta hur du minskar uppsvälldhet naturligt?

Minska ditt saltintag

Överdriven saltkonsumtion är en stor orsak till vätskeretention, vilket utöver att göra att vi känner oss tyngre även kan orsaka inflammation i framförallt magen. Oavsett om det används som ett tillbehör, hittas i bearbetad mat, i dressingar eller i andra typer av mat är salt en fiende för vår hälsa och kropp.

Drick mer vatten

Vatten

En ansenlig mängd vatten varje dag är viktigt för att hålla oss vätskesatta och hjälper oss även att förebygga samt bekämpa vätskeretention. Experter rekommenderar att du dricker minst två liter vatten om dagen, eftersom det hjälper till att förhindra förstoppning, som är ytterligare en orsak till svullen buk.

Ät långsamt

Det är väldigt viktigt att ta dig tid att äta långsamt och tugga maten ordentligt. Det är en god vana som bidrar till bra matsmältning, och tack vare detta kan vi förebygga uppsvälldhet. Vidare känner sig de som tuggar sin mat noggrant mättare, vilket förhindrar att vi äter för mycket.

Undvik läsk

Läsk

Kolsyrade drycker stödjer förekomsten av gaser i kroppen och en rad problem som associeras med detta.

Ät mer frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är de nyttigaste livsmedlen vi kan inkludera i vår diet eftersom de är laddade med vitaminer, mineraler och antioxidanter som är viktiga för att kroppen ska fungera som den ska. Denna typ av mat förbättrar matsmältningen, förhindrar vätskeretention, hjälper till att bränna fett och bekämpar frustrerande uppsvälldhet. Bland de mest rekommenderade hittar vi morötter, apelsiner, meloner och persikor.

Minska konsumtionen av mat som producerar gas

Vissa livsmedel kan, trots sina höga näringsvärden, orsaka irriterande problem som gasbildning och uppsvälldhet. Bland dessa livsmedel hittar vi stuvade bönor, ärtor, linser, blomkål, broccoli, brysselkål, kål, lök och paprika.

Det är inte rekommenderat att undvika dem helt och hållet eftersom de är väldigt bra för din hälsa, men du kan minska konsumtionen av dem, till exempel inför speciella tillfällen när du inte vill ha svullen mage.

Undvik friterad mat

friterad-mat

Friterad mat smälts långsamt och orsakar den där irriterande svullnaden i buken. Deras höga natrium- och fettinnehåll kan få oss att enkelt gå upp i vikt och orsaka vätskeretention.

Ät små portioner

För att förebygga och bekämpa uppsvälldhet är det rekommenderat att äta små portioner uppdelade under dagen, eftersom dessa är enklare att smälta och inte får din mage att svälla upp.

Konsumera måttliga mängder fibrer

Förstoppning

Fibrer är ett av de mest rekommenderade livsmedlen vi kan äta för att främja god matsmältning och undvika problem som förstoppning. Experter rekommenderar att vi äter livsmedel som är rika på fibrer för att minska uppsvälldhet, tappa vikt och känna oss mätta. Vi bör dock inte äta överdrivna mängder fibrer eftersom det kan generera spänningar i buken.

Utför fysisk aktivitet

Träning är det bästa sättet att träna vår buk och generellt förbättra hälsan i hela kroppen. Fysisk aktivitet förbättrar matsmältningsfunktionen, minskar förstoppning, bekämpar vätskeretention, hjälper oss att tappa vikt och ger oss generellt en känsla av välmående. För att uppnå plattare mage kan vi ägna oss åt övningar som fokuserar på bukområdet.

Juicer som hjälper till att minska uppsvälldhet

Grön-smoothie

Vissa naturliga juicer kan även hjälpa oss att snabbt minska svullen mage för att få en plattare, fastare och mer tilltalande figur.

Grön smoothie

Denna utsökta, gröna smoothie hjälper till att förbättra matsmältningsfunktionen, vilket i sin tur hjälper till att eliminera avfall från kroppen och uppnå en plattare mage.

Ingredienser

  • 1 avokado
  • 1 näve spenat
  • 1 mogen banan
  • 25 cl äppeljuice
  • Honung

Mixa alla ingredienser i en mixer i några minuter tills du får en krämig textur.

Papayajuice och havregryn

Denna utsökta juice kombinerar fördelarna hos papaya med linfrön och havre. Dess egenskaper hjälper till att förbättra matsmältningsfunktionerna och förebygger irriterande uppsvälldhet i buken.

Ingredienser

  • 25 cl hackad papaya
  • 1 matsked linfrön
  • 50 cl vatten
  • 2 matskedar rå havre

Mixa alla ingredienser i några minuter och drick utan att sila, helst på tom mage.

MER FÖR DIG