Hemgjorda kurer mot uppsvälldhet

Livsmedlen du äter innehåller mer än tillräckligt med salt – framförallt onaturliga produkter. Du bör undvika att lägga till mer salt i dina rätter och försöka köpa livsmedel med låga salthalter.
Hemgjorda kurer mot uppsvälldhet

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Plötsligt känns dina byxor lite tajtare eller din mage känns som en ballong, redo att spricka. Trots att du tränar tappar du kilon överallt utom magen. Varför? Du kanske lider av uppsvälldhet. Ta en titt på artikeln nedan för att lära dig om de bästa hemgjorda kurerna mot uppsvälldhet.

Om du inte har en tendens att äta för mycket eller om du nöjer dig med bara några tuggor mat bör du inte känna dig tung eller som om du har en stor sten på magen. Det finns ett antal anledningar till varför folk lider av uppsvälldhet – från intolerans för vissa livsmedel till magallergier som orsakas av ingredienser som irriterar slemhinnan. I andra fall kan det vara resultatet av matsmältningsproblem. Många som lider av uppsvälldhet är faktiskt laktosintoleranta.

Utöver att ha koll på vad du äter och hur vissa livsmedel påverkar magen kan du även bekämpa detta tillstånd med hjälp av hemgjorda kurer mot uppsvälldhet och några naturliga tips. Låt oss ta en titt!

Magspasmer

Hur kan jag minska uppsvälldhet?

Sluta äta mycket salt

Natrium är väldigt dåligt för din hälsa, och framförallt när det konsumeras i stora kvantiteter. Vuxna borde inte få i sig mer än 1500 mg per dag. Så försök att undvika att lägga till extra salt i din mat. Du kan även ta en titt på näringsdeklarationen på de produkter du köper för att kunna välja de med mindre salt.

Lägg till mer kalium i din diet

Livsmedel med mycket kalium, som bananer och spenat, hjälper kroppen att göra sig av med överflödiga vätskor, inklusive i magen. Du kan göra en utsökt smoothie med en banan och en medelstor papaya, eller äta en bakad potatis med skalet på och lite kokt spenat.

Grön banan

Drick inte alkohol

Alkoholhaltiga drycker är skadliga för din hälsa av ett flertal rätt uppenbara anledningar. Om du lider av uppsvälldhet kan det vara resultatet av alkohol som jäser i dina tarmar, vilket orsakar gaser i magen och svullnad.

Koka dina grönsaker

Det är sant att det är bättre för kroppen att äta råa grönsaker än kokta, men om du lider av uppsvälldhet bör du välja det sistnämnda. Okokt mat kan orsaka uppsvullnad eftersom det tar längre tid att smälta.

Livsmedel som minskar uppsvälldhet

Antioxidanter

Om du äter livsmedel med dessa ämnen hjälper du inte bara kroppen att bli av med uppsvälldhet, utan hjälper den även att eliminera en rad olika gifter i kroppen och blodet. Du kan hitta antioxidanter i livsmedel som blåbär, äpplen, lök, selleri och vitlök. Ät fyra portioner av dessa frukter eller två till tre av de nämnda grönsakerna.

Fibrer

Fibrer hjälper dig bekämpa en svullen mage. Se därför till att inkludera frukter, grönsaker, fullkorn, ris, vetemjöl och havregryn i din diet. Var dock försiktig med att inte konsumera för mycket av dessa livsmedel, eftersom för mycket fibrer kan göra dig gasig.

Fibrer motverkar uppsvälldhet

Lågt fettinnehåll

Att äta livsmedel med lågt fettinnehåll för att minska svullen mage är mycket bra eftersom de är nyttigare än de med högt fettinnehåll. Byt ut dina frukostbakelser mot en skål müsli och frukt, och istället för att äta pommes frites kan du äta en morot eller lite selleri. Välj grillat kött över stekt.

Kryddor mot uppsvälldhet

Kummin, oregano och fänkål är alla bra för att bli av med uppsvälldhet, eftersom de gör sig av med överflödiga gaser i magen.

  • Fänkål är även ett utmärkt antiseptiskt ämne, vilket gör den perfekt för dagar då du lider av diarré.
  • Kummin är båda lugnande och vätskedrivande, vilket gör det bra för personer som lider av vätskeretention.
  • Oregano är kapabel att förbättra matsmältningen, och eftersom den är vätskedrivande är den även bra för levern och njurarna.
Kummin

Örter

Ett bra te gjort på limewood kan hjälpa dig bekämpa stress tack vare dess lugnande egenskaper. Andra medicinalörter kan uppnå samma mål, samtidigt som de minskar aptiten och ångest på grund av hunger. Detta hjälper mot uppsvälldhet eftersom en full mage kan göra att du känner dig ännu tyngre. Björklöv är också bra för att minska uppsvälldhet, och framförallt om du menstruerar.

Hemgjort recept mot uppsvälldhet

Denna smoothie är ett supereffektivt sätt att fixa detta problem. Med endast fyra ingredienser gör den det möjligt för din kropp att eliminera vätskor såväl som gas som orsakar svullnaden.

  • Den första ingrediensen är yoghurt. Trots att vissa kan vara laktosintoleranta är yoghurt fullt av “goda” bakterier som gör sig av med livsmedel som jäser i tarmarna.
  • Den andra är ingefära. Den passar utmärkt för dagar när du lider av dålig matsmältning, uppsvälldhet och gasighet. Detta eftersom ingefära är läkande och förebygger kramper.
  • Den tredje ingrediensen är banan, som är rik på kalium och hjälper dig bli av med extra salt.
  • Avslutningsvis har vi kanel – en krydda från Indien som förbättrar matsmältningen.

Häll 50-75 cl lättyoghurt i mixern tillsammans med två skalade och hackade bananer, en matsked riven ingefära och ¼ matsked kardemumma. Du kan även lägga till 12 cl skummjölk, två matskedar honung och lite is. Mixa ingredienserna och njut!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.