11 naturliga huskurer med avokado

Avokado kan användas till många naturliga huskurer. Det bidrar till att lindra tarmproblem och förbättra synen, och det har även skönhetsapplikationer eftersom det bromsar hudens åldrande och håller håret silkeslent och skinande.
11 naturliga huskurer med avokado

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Avokado är en frukt hemmahörande i Mexiko med många positiva egenskaper. Den har en päronliknande form, mörkgrönt skal, en vackert ljusgrön interiör och en stor kärna i mitten. Den innehåller många olika näringsämnen och är en utmärkt ingrediens i naturliga behandlingar. Upptäck några av de bästa huskurerna med avokado nedan!

Egenskaper hos avokado

Avokadoträd kan bli upp till 20 meter höga och producera över 100 frukter per år. Frukten är den enda delen du kan äta eftersom bark och blad är giftiga (särskilt för husdjur).

Aztekerna betraktade avokadon som fertilitetens frukt. “Ahucuatl” på deras språk betyder “testikel”. De ansåg också att frukten var ett afrodisiakum. Den har använts sedan urminnes tider för att behandla sexuella problem hos män.

Samtidigt innehåller den en hel del E-vitamin som skyddar mot hjärtsjukdomar. Den ger en hälsosam dos av enkelomättat fett (som sänker kolesterolet och skyddar blodkärlen, och vidgar också blodkärlen så att blodet flyter bättre). Dock vill många som bantar undvika äta denna frukt eftersom den innehåller en stor mängd kalorier (ca 230 kalorier per frukt).

Avokado innehåller E-vitamin

Avokado innehåller de tio viktigaste naturliga mineralämnena:

  • Zink
  • Natrium
  • Selen
  • Koppar
  • Kalium
  • Mangan
  • Magnesium
  • Järn
  • Fosfor
  • Kalcium

Alla dessa hjälper till exempel till att förbättra den cellulära metabolismen. Dessutom innehåller avokado också oljesyra som avlägsnar inälvsmask och bekämpar fria radikaler samt hjälper till att förebygga uppkomsten av vissa typer av cancer, särskilt lungcancer. Då det också är en fantastisk källa till vitamin A, B6 och folsyra rekommenderas det också för personer med reumatoid artrit och diabetes.

Avokado bidrar också till att minska gas, förbättra synen, läka blödande tandkött, stärka skelettet, motverka influensa och förkylningar, bekämpa diarré såväl som förstoppning och lindra huvudvärk, bland mycket annat.

När det kommer till utvärtes bruk kan dess olja bromsa hudens åldrande och ge den ett friskt och lent utseende utan rynkor. Det håller håret glänsande och silkeslent, och kan även användas för att lindra hudbristningar och torr hud. Det bekämpar också mjäll, löss och gnetter.

Ät mer avokado

Naturliga huskurer med avokado

Eliminera mjäll

Bra mot mjäll

Mal avokadokärnan, tillsätt den till ricinolja och blanda tills du får en pasta. Massera in den i hårbotten. Täck med en plast- eller nylonduk, låt verka i två timmar och skölj sedan med varmt vatten. Efteråt tvättar du håret som vanligt.

Eliminera inälvsmask

Drick en kopp te gjort på avokadons kärna eller skal löst i hett vatten – alltid på fastande mage.

Bekämpa löss och gnetter

Koka fem malda avokadokärnor och två kvistar vinruta i 2,5 dl vatten. Låt blandningen svalna tills den är ljummen. Gnugga in den i din hårbotten. Linda sedan in håret i en handduk och låt verka en halvtimme. Skölj därefter med varmt vatten och tvätta med schampo och balsam.

Bekämpa rynkor

Motverka rynkor

Dela en avokado på mitten och ta ur massan. Mosa den väl och tillsätt några droppar olivolja tills du får en slät pasta. Tvätta ansiktet och halsen, och applicera sedan pastan. Låt verka i 30 minuter och skölj med varmt vatten. Applicera sedan en hemmagjord fuktkräm.

Mjuka upp nariga läppar

Smält en matsked kokosolja, en halv tesked sheasmör och en halv tesked avokadoolja i ett vattenbad. Rör om ordentligt och låt blandningen svalna med locket på. Förvara den i kylskåpet och applicera på läpparna varje kväll utan att skölja.

Lindra psoriasis med avokado

Dela en avokado på mitten och gnugga direkt på det drabbade hudområdet. Ett annat alternativ är att applicera med en bomullstuss indränkt i avokadoolja.

Reglera kolesterol

Avokado hjälper till att reglare kolesterol

Ät en rå avokado varje dag, exempelvis som substitut för majonnäs på smörgåsar, som ingrediens i sallader eller som ett mellanmål på eftermiddagen. Detta kan minska triglycerider med upp till 15% på en månad.

Återfukta torrt hår

Blanda 2 dl majonnäs med massan från en halv mogen avokado tills du får en slät pasta. Fördela den i hela håret, linda in det i en varm handduk och låt verka i 20 minuter. Skölj sedan med varmt vatten och tvätta som vanligt. Upprepa en gång i veckan. Om du vill ha ett lättare alternativ kan du istället för majonnäs använda ett ägg och citronsaft blandat med avokadomassan.

Lindra hudbristningar

Hudbristningar uppstår vanligtvis efter förlossning eller vid upprepad viktminskning eller viktökning. För att minska deras omfattning kan du blanda massan från en medelstor avokado med en matsked citronsaft och en matsked honung. När du fått en slät pasta applicerar du den på det drabbade området i cirkelrörelser, alltid på ren hud. Skölj sedan med varmt vatten och applicera en fuktkräm.

Bekämpa munsår med avokado

Bekämpa munsår med avokado

Skölj en bit avokadoskal och tugga det utan att svälja. Låt den resulterande vätskan spridas i hela munnen. Upprepa detta flera gånger och spotta sedan ut avokadoskalet.

Lindra diarré

Skölj en avokadokärna, lägg den i en form och sätt in den i ugnen. När den är rostad maler du den till ett pulver. Lös två matskedar av pulvret i en kopp varmt vatten och drick.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.