Fördelar med att dricka vatten på fastande mage

Fördelar med att dricka vatten på fastande mage

Senaste uppdateringen: 10 december, 2018

Vår kropp består huvudsakligen av vatten: 75% av musklerna, 90% av hjärnan, 22% av skelettet och 83% av vårt blod är vatten. Att förstå detta innebär att vi måste vara medvetna om vikten av att dricka vatten dagligen för god hälsa och för att skydda kroppen från många sjukdomar som kan skada den. Genom att specifikt dricka vatten på fastande mage 1-4 gånger per dag får du ut ytterligare fördelar av denna dryck. Så vad kan du förvänta dig att få ut av detta?

10 skäl att dricka vatten på fastande mage

Vatten är nödvändigt för livet och dess fördelar för god hälsa är obestridliga. Alla organ behöver vatten för att fungera smidigt och hållas vid god hälsa. Genom vilja och bekvämlighet måste vi dra nytta av detta viktiga, effektiva och hälsosamma element som naturen ger oss till vårt förfogande.

Vatten i glas
 • Att dricka 1 eller 2 glas vatten före frukost är perfekt för att eliminera toxiner och alla ämnen som vår kropp inte behöver. Tack vare detta hjälper vattnet oss att förebygga sjukdomar och öka ämnesomsättningen vid början av varje dag.
 • Under natten reparerar kroppen sina celler och rengör sig själv; så att dricka ett glas vatten på fastande mage är mycket fördelaktigt eftersom detta hjälper kroppen att eliminera avfall genom urinen.
 • Att dricka ett glas vatten eller mer på fastande mage hjälper till att minimera de skadliga effekterna av vissa ämnen såsom alkohol, tobak, föroreningar, skräpmat med flera.
 • Vatten är en viktig allierad för huden och mycket fördelaktigt för din hälsa. Att dricka 2 glas vatten på fastande mage kommer att bidra till att upprätthålla elasticitet och tonicitet i huden och förhindra förtida rynkor.
 • Att dricka vatten på morgonen skyddar och återfuktar våra vitala organ, håller dem friska och upprätthåller deras funktionalitet.

Perfekt för att tappa vikt

 • Att dricka 2-3 glas vatten på fastande mage är perfekt för viktminskning. Förutom att eliminera gifter ur kroppen hjälper vatten till att bränna fett och kalorier samt minskar känslor av hunger så att du undviker att gå upp i vikt genom att äta för mycket.
 • Att dricka vatten på morgonen bidrar till att upprätthålla den allmänna hälsan eftersom det hjälper oss att hålla det lymfatiska systemet och tarmarna friska, kontrollera kortisol och försvara oss mot infektioner.
 • Att dricka ett glas varmt vatten på tom mage är ett bra sätt att börja dagen med energi, vilket eliminerar känslan av trötthet som vi brukar uppleva på morgonen.
 • Att dricka vatten före frukost är idealiskt för att bekämpa och förebygga förstoppning eftersom det stimulerar tarmrörelserna.
 • Om du drabbas av problem som gastrit kan vattnet bli din bästa bundsförvant i behandlingen av detta. Drick minst 3 glas vatten på fastande mage då detta kommer att bidra till att minska surhetsgraden i magen och kramper som kan leda till gastrit.

Hur du bör konsumera vatten på morgonen

Kvinna dricker vatten

Att dricka vatten på morgonen är en god vana som vi alla kan lägga oss till med för att ta hand om vår hälsa och kropp. För detta är det viktigt att notera att vi ska dricka vatten måttligt och lugnt eftersom det inte kommer att ha samma fördelar om vi dricker för mycket vatten på en gång, vilket tvärtom kan leda till hälsoproblem. När du konsumerar vatten på fastande mage på morgonen, överväg dessa rekommendationer:

 • Om du vill dricka två liter (8 glas vatten) är det bäst att dela upp denna mängd och dricka 8 gånger om dagen. Du kan börja dagen med att dricka ett glas vatten på fastande mage, sedan ett efter frukost och resten vid olika tidpunkter under dagen; gärna innan du äter dina måltider.
 • När man håller på att vänja sig vid att konsumera vatten regelbundet rekommenderas att börja med små mängder. Du kan börja med ett glas vatten på fastande mage och sedan gradvis öka till 2 eller 3.
 • Vattnet du dricker bör vara av god kvalitet, så kontrollera om det vatten som kommer ur kranen uppfyller kvalitetsnormerna för dricksvatten; annars ska du välja ett annat som är hälsosamt.
 • Om du vill komplettera alla fördelarna med vatten för din hälsa med en viktig allierad kan du tillsätta lite citronsaft till ditt glas vatten på fastande mage.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.