Ta reda på varför du tappar ditt hår

I merparten av fallen kommer håret att växa tillbaka normalt när du har löst det underliggande problemet.
Ta reda på varför du tappar ditt hår

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Även om det är vanligare hos män kan även kvinnor lida av håravfall. Detta problem, tillsammans med hår som blir tunnare, kan orsaka de drabbade en hel del stress, särskilt om de inte vet om det är ett tillfälligt problem (som en vitaminbrist) eller något mer allvarligt (som ett medicinskt tillstånd). Nedan är några av de vanligaste orsakerna till att du tappar ditt hår.

Fysisk ansträngning

Alla fysiska tillstånd eller trauman (kirurgi, bilolycka, en allvarlig sjukdom eller bara influensa) kan orsaka tillfälligt håravfall. Ditt hår är programmerat att följa en normal livscykel med tillväxt och tillbakagång. När kroppen går igenom någon form av trauma störs cykeln och håret kan falla av i förtid. Lyckligtvis brukar håret återgå till sin normala cykel när du har återhämtat dig från ditt tillstånd eller sjukdom.

Graviditet

Graviditet

Graviditet är en annan typ av fysisk belastning, men hormoner spelar också en roll. Håravfall i detta fall sker oftast i ett tidigt skede av graviditeten, men förvärras under de sista veckorna före förlossningen. Vissa kvinnor kan gå igenom hela sin graviditet utan att uppleva det här problemet, men oroa dig inte om du drabbas. Några månader efter förlossningen kommer håret växa tillbaka normalt.

För mycket vitamin A

Att äta för mycket mat eller ta för många kosttillskott som innehåller mycket vitamin A kan leda till att du tappar ditt hår. Observera att det rekommenderade dagliga intaget av vitamin A är 5000 IE för vuxna, och enbart tillskott kan innehålla mellan 2500 och 10 000 IE. Säkerställ att du konsumerar denna vitamin med måtta. Om några veckor kommer du märka att håret växer tillbaka.

Proteinbrist kan göra att du tappar ditt hår

Ägg har mycket protein

Om du inte får i dig tillräckligt med protein i kosten börjar din kropp att prioritera sina aktiviteter. Ett sätt den gör detta är genom att stoppa hårväxt. Här är problemet inte håravfall i sig, utan att bristen på tillväxt orsakar samma resultat.

Kom ihåg att det är normalt att tappa en del hår varje dag, men oftast märker du inte av det alltför mycket eftersom det växer ut nytt i samma takt. När du inte får tillräckligt med protein rubbas denna balans. För att åtgärda problemet bör du inkludera mer fisk, kött eller ägg i din diet. Om du är vegan eller vegetarian bör du försöka konsumera mer vegetabiliskt protein eller ta vitamin- och mineraltillskott som en sista utväg.

Ärftlig skallighet

Detta är vanligare bland män, men kvinnor kan också uppleva det. Det har förekommit fall där unga kvinnor drabbas av detta problem, vilket naturligtvis kan vara en riktig mardröm. Eftersom det har ett genetisk ursprung bör det behandlas av en specialist, så se till att rådgöra med din läkare för att fastställa den exakta orsaken.

Idag finns det krämer och orala läkemedel som kan förhindra, fördröja eller minska håravfall avsevärt. I värsta fall kan du också välja att få hårimplantat.

Kvinnliga hormoner

Hormoner kan orsaka håravfall

Precis som de hormoner som produceras under graviditeten kan även p-piller leda till att du tappar ditt hår. Även om du inte tar p-piller eller befinner dig i klimakteriet kan du fortfarande ha det här problemet. När som helst när manliga hormoner aktiveras i kroppen leder det till tunnare hårsäckar, och hår faller lättare av.

Om problemet är dina p-piller är det viktigt att du diskuterar alternativ med din gynekolog. Likaså om ditt håravfall förknippas med klimakteriet kan din läkare hjälpa dig att utforska dina alternativ.

Känslomässigt lidande

Allt som stör din känslomässiga balans kan påskynda håravfall. Om du går igenom en komplicerad eller stressande situation bör du försöka hitta aktiviteter som kan att lugna ner dig – annars kommer du tappa ditt hår snabbare än det återväxer. Prova yoga, gå promenader, utöva någon form av träning eller träffa en terapeut.

Anemi

Järnbrist kan orsaka håravfall

Man uppskattar att en av tio kvinnor i åldrarna 20 och 49 lider av anemi eller järnbrist. Detta tillstånd kan resultera i håravfall, liksom allvarligare problem. Din läkare bör analysera ett blodprov för att identifiera denna brist. Vissa symtom som du kanske märker, förutom håravfall, är huvudvärk, blek hud, kalla händer och fötter samt trötthet.

Om du har anemi är ett dagligt tillskott vanligtvis tillräckligt för att åtgärda problemet.

Hypotyreos

Hypotyreos är tillståndet då sköldkörteln inte fungerar som den ska. Sköldkörteln är ett litet organ i halsen som ansvarar för att producera hormoner som är viktiga för din ämnesomsättning, tillväxt och andra vitala funktioner. En av biverkningarna av en dåligt fungerande sköldkörtel är att du tappar ditt hår. Endast en läkare kan korrekt identifiera den lämpligaste behandlingen för att normalisera dina sköldkörtelnivåer.

Håravfall är ett vanligt problem som plågar många kvinnor idag, men det är lätt att undvika eller lösa när vi vet orsaken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Strumia, R. (2016). Alopecia. In Dermatological Cryosurgery and Cryotherapy. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6765-5_63
  • Kaufman, K. D. (2002). Androgens and alopecia. In Molecular and Cellular Endocrinology. https://doi.org/10.1016/S0303-7207(02)00372-6
  • Gordon, K., & Tosti, A. (2011). Alopecia: evaluation and treatment. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. https://doi.org/10.2147/ccid.s10182
  • Hair loss: who gets and causes. American Academy of Dermatology. Recuperado el 6 de marzo de 2020.
  • Phillips, T. G., Slomiany, W. P., & Allison, R. (2017). Hair Loss: Common Causes and Treatment. American Family Physician.
  • Piérard-Franchimont, C., & Piérard, G. E. (2013). Alterations in hair follicle dynamics in women. In BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2013/957432

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.