Melon för viktnedgång och bättre sömn

Meloner består mestadels av vatten, vilket hjälper kroppen eliminera gifter genom urinen.
Melon för viktnedgång och bättre sömn

Senaste uppdateringen: 19 december, 2018

Om du vill gå ned i vikt och sova bra på nätterna kan du börja med att börja äta melon – en lika utsökt som uppfriskande frukt. Den går mestadels att köpa på somrarna, men du kan även avnjuta den på vintern för att dra nytta av dess fördelar. Ta reda på varför meloner är utmärkta för viktnedgång och bättre sömn i följande artikel.

Vill du veta mer om meloner?

Detta är en utmärkt frukt, med ett stort näringsinnehåll. Den tillhör klassen “gigantgrönsaker” vilket inkluderar melon, pumpa och zucchini. Den växer i välfuktad, sandig jord och anses vara en perfekt sommarfrukt. Det finns många fördelar med att äta melon, och dessa runda frukter kommer i många varianter. Två av de mest populära är honungsmelon och nätmelon.

Båda väger runt ett kilo och är vanligtvis gulaktiga och runda. Färgen på fruktköttet hos melonen är ungefär densamma som skalet, medan smaken kan vara lite svag men otroligt saftig. Det finns ett tomrum i mitten, runt vilket fröna är samlade i rader.

Meloners egenskaper

 • De innehåller väldigt lite kalorier. Runt 100 gram melon innehåller 34 kalorier. De innehåller också väldigt lite fett men rikligt med näringsämnen så som vitaminer och mineraler.
 • De innehåller höga halter av vitamin A – få frukter har mer. Detta är en kraftfull antioxidant som är bra för huden och slemhinnorna.
 • Meloner innehåller flavonoider som skyddar cellerna från effekterna av fria radikaler, vilket minskar risken för cancer i bukspottkörteln, bröstet och grovtarmen.
 • De förbättrar synen och hjälper till att förhindra makuladegeneration (nedsatt syn), vilket inträffar i takt med ålderns gång.
 • De hjälper till att kontrollera hjärtrytmen och blodtrycket eftersom de innehåller kalium, vilket även förebygger hjärtsjukdom.
 • De hjälper kroppen att förebygga sjukdomar som orsakas av infektioner, virus och bakterier, tack vare deras vitamin C och mangan.
Melonen har många egenskaper

Hur kan melon hjälpa oss att gå ner i vikt?

Tack vare de fantastiska, renande effekterna hos melon kan vi gå ner i vikt och rensa bort ansamlade gifter från kroppen. De goda egenskaperna hos denna frukt tillhandahåller oss med många fördelar, framförallt avgiftning och vätskeutdrivning.

När du följer denna diet kommer din kropp fungera bättre och rensas från ansamlade tillsatser, konserveringsmedel och andra skadliga ingredienser från mat. Utöver det är meloner även väldigt mättande eftersom de innehåller 90% vatten. När du äter denna frukt äter du mindre rent generellt, och den skyddar dessutom kroppen från att bli uttorkad. Melon förebygger vätskeretention och främjar eliminering av gifter genom urinen.

Typer av renande dieter som inkluderar melon

Ytterst restriktiv diet

Du bör endast följa denna diet i en dag, och då får du äta så mycket rå melon du vill. Om du blir törstig (vilket inte är troligt, men kan hända) får du bara dricka vatten.

Som del av en lågkaloridiet

Under dagen äter du en hel melon tillsammans med andra frukter och grönsaker. Dessa ska helst vara råa och inte med tillbehör så som socker och salt. Du kan följa detta i max fem dagar i sträck, varpå du tar en paus.

En utsökt smoothie för viktnedgång kan göras på bara minuter med melon, och du kommer verkligen märka skillnaden. Du kan njuta av den när som helst på dagen. Den är rekommenderad för när man fastar, men fungerar även utmärkt som ett mellanmål innan middagen för att du ska äta mindre. Som om det inte vore nog är den dessutom packad med vitaminer och proteiner.

Melon är bra för viktnedgång

Receptet kräver följande ingredienser:

 • 50 cl tärnad melon
 • Ett grönt, hackat äpple
 • En skalad och hackad kiwi
 • En matsked citronsaft
 • 25 centiliter is eller 12 centiliter vatten
 • Lite honung eller stevia för sötma

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa väl tills du får en krämig och jämn konsistens. Denna smoothie har mindre än 150 kalorier men du kommer verkligen känna dig mätt.

Är det bra att äta melon för att sova?

På grund av dess höga näringsinnehåll kommer smoothien vi beskrev även hjälpa dig sova bättre. Den är perfekt för personer som lider av sömnsvårigheter. Denna nyttiga frukt hjälper till att släcka törst, vilket är en av anledningarna till varför många går upp på natten, och eftersom den är mättande nöjer sig magen tills morgonen. Detta betyder att vi inte har något som stör oss under natten.

Vissa tror att det är dåligt att äta melon på kvällen eftersom det orsakar matsmältningsproblem, men detta har aldrig bevisats. De består främst av vatten, så det finns väldigt få komponenter som skulle kunna orsaka magbesvär. En sak som kan hända är dock en “temperaturchock” om man äter en iskall bit melon direkt från kylskåpet under en varm dag. Om frukten inte är fullmogen eller om den är övermogen kan även detta orsaka magproblem.

Så länge du äter rätt mängd melon bör det dock inte störa din sömn. Om du har känslig mage kan du undvika att äta melon direkt efter middagen eller direkt innan läggdags.

Ät meloner och sov gott

 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.