Tio mycket intressanta fakta om din kropp

Visste du att fingrarna skrumpnar i vattnet för att de ska kunna få ett bättre grepp? Detta är något nedärvt från förr i tiden, även om det inte är så användbart nuförtiden.
Tio mycket intressanta fakta om din kropp
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

På vår sida pratar vi om hur du kan ta hand om din hälsa, hur du kan applicera enkla huskurer för att förbättra din hälsa och ditt generella välmående. Vi är jätteglada över att kunna hjälpa dig med detta. I dag kommer vi att prata mer ingående om din kropp.

Denna maskin är, trots läkevetenskapens alla framsteg, många gånger ett mysterium för oss. Din kropp är unik och speciell, utan tvekan, men alla kroppar har vissa gemensamma dolda egenskaper. Vill du veta vilka de är?

1. Vår matsmältning

intressanta saker om din kropp

I genomsnitt går maten vi äter genom magen under en tidsperiod av 3 till 6 timmar. Magen kan fyllas med ca 2 liter mat på en och samma gång, och detta är anledningen till varför det kan ta så lång tid att bli mätt. Den mat vi äter går dock ibland igenom tjocktarmen under en tidsperiod på mellan 8 och 20 timmar. Anledningen? Det finns personer som har en långsammare matsmältning än andra.

2. Hur länge kan din kropp överleva utan mat och vatten?

Du har säkert funderat på det någon gång. Vad hade varit värst? Att vara utan mat eller vatten? Du kan säkert gissa vid det här laget att kroppen har lättare att vara utan mat än den har att vara utan vatten. Du bör därför aldrig utsätta dig för vätskebrist, eftersom konsekvenserna som följer kan bli riktigt allvarliga.

Din kropp kan klara sig runt 7 dagar utan mat. När det kommer till vatten kan den vara utan detta mellan två till tre dagar. Då kroppen inte längre får i sig vätska börjar du få problem med hälsan.

3. Mysteriet med vår hud

intressanta saker om din kropp

Det finns även ett par andra intressanta saker om din kropp. Visste du hur mycket död hud som kroppen kan lösgöra under sin livstid? Ca 15 kg! Vi bör se detta som något hälsosamt eftersom denna exfoliering är grundläggande för att huden ska kunna regenereras och se fin ut.

4. Varför skrumpnar fingrarna i vatten?

Det är en klassisk fråga som små barn alltid ställt. När vi varit i vatten under en lång tid, exempelvis i badet eller en pool, börjar våra fingrar skrumpna. Detta fenomen är faktiskt något nedärvt från våra förfäder.

Att ha skrumpna fingrar gjorde att våra förfäder lättare kunde hitta mat i vattenområden. Om du vill kan du göra följande test: försök att plocka upp några frön, stenkulor eller liknande från botten av badkaret, både med och utan skrumpna fingrar. Du kommer märka att det är mycket mer praktiskt med skrumpna fingrar.

5. Intressanta fakta om vår tunga

intressanta saker om din kropp

Vår tunga är unik. Det finns inte två som är lika. Den är i regel ca 10 cm lång, men dess form och dess linjer är unika. Vill du veta något mer? Då vi föds har vi miljontals smaklökar, men genom årens lopp förlorar vi dem sakta. Det innebär att de smaksensationer som du upplevde då du var liten var något unikt som inte kommer tillbaka.

6. Våra barns värld

Visste du att när ett barn föds har denne cirka 300 ben? Det är jättemycket! Med tiden förenas dock dessa ben så att de istället blir 206 till antalet i vuxen ålder.

En annan intressant fakta med småbarn: det finns något som alltid får dem att slappna av och det är ljudet av hjärtslag. Efter 9 månader i livmodern har de upplevt detta ljud varje dag. Om du därför vill att ett barn ska sova lägger du dess huvud mot ditt bröst för att höra ljudet av dina hjärtslag.

7. Vår hårväxt

intressanta saker om din kropp

På vår hemsida pratar vi ofta om hur viktigt det är att vila ut under natten. Under denna period utför vårt lymfsystem sina renande uppgifter, och utsöndrar även tillväxthormon hos barn. Om du är vuxen ändras såklart inte din längd, men det som växer är ditt hår: mellan 2 till 3 mm per vecka.

8. Vi producerar ca 3 gram antikroppar per dag

Ditt immunförsvar kan producera 3 gram antikroppar dagligen för att skydda dig mot mikroorganismer, virus och bakterier. Om det inte hade varit för dessa hade du varit sjuk nästan varje dag.

9. Rodnar du ofta?

intressanta saker om din kropp

Om du är en av de som ofta rodnar för minsta lilla bör du veta att det är relaterat till slemhinnan i magen. Det är värt att tänka på att “magen är vår andra hjärna”, där många av våra känslor samlas.

10. Naveln är full med bakterier

Visste du att naven har ett helt ekosystem med bakterier? Tänk på att hålla den ren!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.