Varför det är så nyttigt att äta råa livsmedel

Lök hjälper kroppen att öka metabolismen och minska blodsockret. Du bör äta den rå eftersom den förlorar 60% av sina fördelaktiga enzymer då den tillagas.
Varför det är så nyttigt att äta råa livsmedel
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Du har säkert hört om fördelarna med att äta råa livsmedel för att ta vara på hälsan och figuren. Men vad är det egentligen som är så nyttigt? Då vi pratar om råa livsmedel menar vi såklart inte att du ska äta rått kött. Var lugn!

Nutritionister anser att vi bör öka mängden råa grönsaker och frukter eftersom detta hjälper oss att bränna mer fett, och även undvika olika sjukdomar och motverka åldrande.

De stora fördelarna med att äta råa livsmedel

Det finns många studier som visat att det hjälper oss att äta råa livsmedel. De har mer vitaminer och enzymer och hjälper dig att känna dig mättare.

Det är alltid bäst med ekologiska livsmedel utan kemikalier och bekämpningsmedel, och du bör därför hänge dig åt att leta efter denna typ i affären.

Vill du veta hur råa livsmedel hjälper dig?

De är nyttigt att äta råa livsmedel

Säg hejdå till en svullen mage

Om du lider av en svullen mage och gaser hjälper det dig med dina magproblem om du äter råa livsmedel i form av frukt och grönsaker varje dag. Det är även bra om du tuggar långsamt så att de kan brytas ner bättre i magen. Detta gör även så att enzymerna tas upp bättre. Det är dessutom bra mot förstoppning att äta råa livsmedel.

Du blir mättare

Denna typ av råa livsmedel gör inte bara att du bättre tar upp alla näringsämnen, utan även att hjärnan producerar ämnen som gör att du känner dig mättare och som höjer serotoninnivån så att du känner dig gladare.

Motverkar åldrande

Kan man verkligen motverka rynkor på detta sätt? De går tyvärr inte att undvika, men du kan förskjuta att de uppkommer tack vare de antioxidanter som finns i råa livsmedel. Enligt en studie som gjordes vid University of Boston ger råa livsmedel, som frukt och grönsaker, oss mer antioxidanter för att motverka hjärnans åldrande och även motverka olika degenerativa sjukdomar, som Alzheimers.

Jämvikt mellan natrium och kalium

Visste du att det är ett riktigt bra sätt att få i sig kalium genom att äta råa grönsaker? Vissa typer av frukter och grönsaker är idealiska för att motverka natriumöverskottet och få en balans i kroppen som är bra för hälsan.

Perfekt för att gå ner i vikt

Det är många som har kommit på att om man dagligen äter råa livsmedel underlättar det för att gå ner i vikt. Det är ett väldigt effektivt sätt för att vi ska känna oss mättare och få i oss näringsämnen med en låg kalorinivå och utan fett. Du bör dock tänka på att du måste vara disciplinerad. Försök äta 5 råa grönsaker och frukter, samt frön och groddar, varje dag. Kombinera detta med andra livsmedel som ger dig protein och du kommer få en platt mage på nolltid, men det krävs såklart att du är disciplinerad.

Vilka är de bästa råa livsmedlen?

Broccoli och vattenkrasse

När man tillagar vissa grönsaker mister de mycket av sina enzymer

Du vet hur hälsosamt det är att äta både broccoli och krasse. Vi har ofta pratat här på sidan om att du rekommenderas äta detta en till två gånger per vecka, men visste du att det är bäst att äta dem råa? Då du tillagar dessa grönsaker mister de mycket av sina enzymer som skyddar mot cancer och förbättrar matsmältningen.

För att äta dem råa behöver du bara skära dem i små bitar och kombinera dem med groddar, som exempelvis krasse. Detta är idealiskt för att gå ner i vikt.

Paprika

Paprika motverkar förstoppning

Utan fett och perfekt för att accelerera metabolismen. Paprikan är mer hälsosam om du äter den rå. På detta sätt  motverkar du förstoppning i magen och får i dig mer vitaminer och antioxidanter. Glöm inte att lägga med paprika i dina sallader!

Lök

Lägg ner rå lök i dina rätter

Tycker du om lök? Den har en fantastisk smak som är god att ha med i alla typer av rätter. Om du kokar den mister den dock runt 60% av sina mineraler och antioxidanter. Lösningen? Lägg till den rå i mindre mängder.

Gröna äpplen

Ät ett äpple!

Undvik sylter och juicer. Ät helt enkelt äpplen som de är, med skal och allt. Det är bra för att ta vara på hälsan, eliminera fett och få en platt mage.

Vitlök

Rå vitölk innehåller allicin

Då vi ska tillaga goda stekar och grillar är det vanligt att vi tillsätter några vitlöksklyftor. Detta ger en utsökt smak. Du bör dock tänka på att det är bättre om du äter dem råa, eftersom de annars förlorar ämnet allicin, vilket är en antibiotisk komponent som renar kroppen. Hade det inte varit en bra idé om du började dagen med ett glas vatten med ett par vitlöksklyftor?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.