Frukter som hjälper dig öka ämnesomsättningen

Frukter som hjälper dig öka ämnesomsättningen
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vi hör ofta människor tala om hur mycket de vill gå ner i vikt eller passa i en klädstorlek mindre. Detta mål blir deras prioritet och de fokuserar hela sitt liv på att uppnå det. För vissa människor kan det till och med bli en besatthet. Men att banta är enkelt om du kan öka ämnesomsättningen naturligt. Detta kan uppnås genom att man äter vissa specifika frukter som innehåller mycket antioxidanter. Detta kan dessutom hjälpa kroppen att bli av med överskottsvätska och gifter. Vill du veta mer? Fortsätt att läsa! Här rekommenderar vi några frukter som hjälper dig öka ämnesomsättningen.

Grapefrukt bränner kalorier

Denna frukt har egenskaper som hjälper dig att bekämpa förstoppning samt störningar i urinvägarna. Dessutom innehåller den en antioxidant som hjälper kroppen att använda insulin, vilket håller blodsockernivån balanserad på ett effektivt sätt. På samma sätt hjälper den dig att bränna kalorier, vilket gör den till en idealisk del av en balanserad kost med fokus på viktminskning. Dess fördelar har bevisats av Scripps Clinic i Kalifornien.

Äpplen hjälper dig öka ämnesomsättningen

Denna frukt snabbar inte bara upp din ämnesomsättning, den avgiftar också levern. Dessutom minskas kolesterol– och glukosnivåerna i blodet tack vare dess innehåll av metionin och peptid. Utöver det hjälper den dig också att stärka minnet och är ett effektivt verktyg för att bekämpa neurodegenerativa sjukdomar. Studier vid universitetet i Rio de Janeiro har visat att konsumtion av 3 små äpplen per dag kan bidra till större viktminskning.

Päron

Päron

Päron är rika på vitaminer och folsyra. Precis som äpplen kan de hjälpa till att snabba upp ämnesomsättningen och minska höga lipidnivåer i kroppen. För att se hur mycket järn denna frukt har är det bara att dela den på mitten. Om fruktköttet blir brunt innebär det att den är rik på järn. Om det däremot inte ändrar färg har den en låg järnhalt.

Citrusfrukter bränner fett

De har tre skikt med olika fytokemiska egenskaper, inklusive C-vitamin, som har antioxidativa egenskaper och stärker immunförsvaret. Dessutom underlättar de fettförbränningen och hjälper dig öka ämnesomsättningen.

Papaya bidrar till viktminskning

Papaya

Vissa människor ogillar lukten (och därmed håller de sig borta från denna frukt), men om de kunde se papayans alla kraftfulla egenskaper skulle de säkert ändra sig. Närvaron av papain – ett enzym som förbättrar proteinnedbrytning – håller ämnesomsättningen igång, och tack vare det faktum att frukten har ett lågt kaloriinnehåll bidrar den till viktminskning. Den sägs också få bort överflödigt vatten och förse dig med elektrolyter som är till hjälp för att förebygga bland annat hjärtsvikt och högt blodtryck. Så ta dig en papaya!

Kryddstark mat hjälper också

Kryddstark mat är för närvarande föremål för många forskningsprojekt på grund av deras överraskande effekter. Bara tre timmar efter intag av kryddig mat kan en persons ämnesomsättning öka med upp till 25%. Kryddig mat hjälper dig att bränna kalorier och frigöra endorfiner (vilket ger dig en kraftfullt stimulerande och antidepressiv behandling).

Kiwi förbättrar matsmältningen

Kiwi hjälper dig öka ämnesomsättningen

Denna frukt, som ursprungligen kommer från Kina, är rik på fibrer och har en stor mängd vitaminer, vilket gör den utmärkt för att stärka vårt immunförsvar. Tack vare dess höga fiberinnehåll hjälper den till att förbättra eller reglera matsmältningen och balanserar kolesterolnivåerna i blodet, och hjälper dig öka ämnesomsättningen. En enda kiwi ger den nödvändiga dagliga dosen av vitamin C, både för barn och vuxna.

Cantaloupemelon (nätmelon)

Denna frukts höga vattenhalt får den att smälta i munnen på dig. Den är söt och perfekt för varma sommardagar, och eftersom den är rik på kalium är den extremt effektiv för att hjälpa dig behålla en hög ämnesomsättning, och därmed gå ner i vikt.

Kom ihåg…

Tack vare den här listan kan du se att det finns mängder av frukter som är effektiva när det kommer till att förbättra din ämnesomsättning. Dessa frukter blir ännu mer fördelaktiga om du äter dem mellan måltider så att ditt matsmältningssystem lättare kan absorbera näringsämnena.

Det är alltid bra att hålla i minnet att frukt kan vara ett bra verktyg för att öka ämnesomsättningen så länge man följer positiva näringsmässiga riktlinjer och håller sig till en balanserad kost. Frukt kan inte vara det enda vi äter hela dagen eftersom våra kroppar även behöver andra näringsämnen, vitaminer och mineraler för att hålla våra organ starka. Likaså är motion en viktig faktor för att hålla sig frisk, och lätt fysisk aktivitet efter varje måltid är ett bra sätt att få det. Är du redo att sätta igång?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fujioka K, Greenway F, Sheard J, Ying Y. The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: relationship to the metabolic syndrome. J Med Food. 2006 Spring;9(1):49-54. doi: 10.1089/jmf.2006.9.49. PMID: 16579728.
  • de Oliveira MC, Sichieri R, Venturim Mozzer R. A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite. 2008 Sep;51(2):291-5. doi: 10.1016/j.appet.2008.03.001. Epub 2008 Mar 7. PMID: 18439712.
  • Reiland H., Slavin J., Systematic review of pears and health. Nutrition Today, 2015.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.