Frukter som ger dig en plattare mage

Efter en stor måltid är det alltid en bra idé att äta lite ananas för lättare viktnedgång. Tack vare dess höga innehåll av fibrer och bromelin kan kroppen lättare eliminera gifter och undvika viktuppgång.
Frukter som ger dig en plattare mage
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Vi vill alla ha en platt mage – inte bara av hälsoskäl, utan även av estetiska anledningar. Vi känner oss bättre i våra kläder och ser generellt sett mer hälsosamma ut. Hur uppnår man dock detta mål? Med lite ihärdighet och genom att äta rätt frukter. Vi ska berätta för dig vilka frukter som ger dig en plattare mage.

Hur kan frukt hjälpa dig att få en platt mage?

Först och främst måste vi nämna något grundläggande som gäller för alla: det är inte möjligt att ha en platt mage 24 timmar om dygnet – åtminstone inte varje dag. Det finns helt enkelt vissa livsmedel som får magen att svälla upp lite, och ibland kan våra matsmältningsprocesser orsaka en något putande mage. Detta är dock inget att oroa sig över. Om du balanserar din kost kan du eliminera delar av detta lokala fett.

Du vet redan att du måste dricka gott om vatten, begränsa ditt intag av “dåligt” fett samt undvika raffinerat socker och salt . Alla dessa saker orsakar inte bara viktuppgång, utan även vätskeretention.

Men låt oss nu gå vidare till frukterna. Hur kan de hjälpa? De främjar helt enkelt värmeregleringen i kroppen. Detta förbränner fett och underlättar regelbundna tarmrörelser, vilket i sin tur hjälper kroppen eliminera gifter. Vissa frukter innehåller väldigt nyttiga fibrer som kan förebygga inflammation i magen, och tack vare deras flavonoider kan de även hjälpa oss bränna fett och gå ner i vikt. Med andra ord lönar det sig att förlita sig på frukter för att förbättra vår hälsa och få en plattare mage.

Du kan konsumera frukter i form av naturliga juicer eller i bitar till frukost – du kan även ha dem som ingrediens i din lunchsallad. De tillhandahåller vitaminer och mineraler och är naturliga resurser för att förbättra ditt dagliga välmående. Hänger du med? Bra!

Frukter som ger dig en plattare mage

1. Fördelarna med gröna äpplen

Äpplen är bland de frukter som ger dig en plattare mage

Äpplen är den första av de frukter som ger dig en plattare mage som vi vill nämna. Typen Granny Smith är den mest kända. En studie från University of Washington har bevisat att detta gröna äpple har fettbrännande egenskaper. Det innehåller beståndsdelar som hjälper till att rensa grov- och ändtarmen, bränna fett och gifter, samt främjar tillväxten av “bra” bakterier.

Enligt deras studie tillhandahåller gröna äpplen oss med vitaminer och polyfenoler, men väldigt få kolhydrater. Det är ett bra idé att äta ett äpple två gånger om dagen, och det är ett perfekt val för den som är ute efter en plattare mage.

2. Energigivande bananer

Bananer är rika på kalium och hjälper kroppen att bibehålla vätskebalansen

 

Många tror att bananer gör att man lägger på sig vikt, men detta är inte sant. Det är bra att äta en banan om dagen, framförallt på morgonen eller kvällen. De är rika på kalium och hjälper till att balansera natriumnivåerna i kroppen. Allt detta bekämpar vätskeretention och gör att du känner dig lättare. Ät gärna en banan idag!

3. Papayans antiinflammatoriska effekt

Papaya har en antiinflammatorisk effekt

Är du en papayaälskare, eller du kanske aldrig har provat denna exotiska frukt? Hur det än ligger till bör du från och med nu lägga till den på din inköpslista. Utöver att ge oss stora mängder vitamin C är papaya en frukt med fantastiska antiinflammatoriska egenskaper. Den hjälper till att rensa tarmarna, eliminera gifter, balansera kroppen rent generellt och förbättra matsmältningen. Du kan äta den till lunch tillsammans med en sallad eller tillsammans med andra frukter, som jordgubbar och kiwi. Den är en av de mer utsökta frukterna som ger dig en plattare mage. Du tänker väl inte missa denna möjlighet, eller?

4. Bär

Det kan vara svårt att få tag på färska bär

De må inte vara de enklaste att hitta i matbutiken för att få äta dagligen. Men har du chansen att köpa färska björnbär, hallon, blåbär eller jordgubbar, så bara måste du ta den. Din hälsa kommer tacka dig för dessa frukter som ger dig en plattare mage, för utöver detta har de även andra hälsosamma egenskaper. Hemligheten för att ge dig en plattare mage ligger i deras skyddande och läkande effekter för matsmältnings- och tarmsystemen. De hjälper dessutom till att förebygga infektioner och inflammationer, främjar matsmältning och underlättar bibehållandet av en frisk tarmflora. De har även läkande effekter på blåsan och hjälper oss gå ner i vikt genom att rensa och skydda oss inifrån.

5. Fördelarna hos citron

Drick citronsaft blandat med vatten

Du vet redan hur mycket vi älskar citron och hur bra den är för dig. I dag vill vi speciellt rekommendera citronsaft blandat i ett glas vatten när du fastar. Detta är en enkel dryck som kommer hjälpa till att avgifta och rensa kroppen, bränna fett, tillhandahålla C-vitamin och stärka immunförsvaret. Dessa är fantastiska egenskaper som din kropp behöver.

6. Nyttig ananas

Bromelin främjar tarmhälsan

Ananas är också en utmärkt frukt när man vill ha plattare mage. Ananas innehåller höga halter av bromelin. Vet du vad denna enzym är bra för? Den hjälper till att absorbera protein, tillhandahåller kroppen med stora kvantiteter olösliga fibrer som hjälper till att eliminera gifter, samt främjar tarmhälsan. Det är en läcker frukt som du kan äta hel eller dricka som juice. Ät gärna mycket av denna frukt – du kan äta den så mycket du vill utan att gå upp i vikt. Det är ett naturens underverk som alla bör dra nytta av. Vad väntar du på?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213. doi: 10.1016/j.pcad.2018.07.014. Epub 2018 Jul 9. PMID: 30003901.
  • Perales-García A., Estévez Martínez I., Urrialde R., Hidratación: determinados aspectos básicos para el desarrollo científico técnico en el campo de la nutrición. Nutrición Hospitalaria, 2016.
  • Panche AN, Diwan AD, Chandra SR. Flavonoids: an overview. J Nutr Sci. 2016 Dec 29;5:e47. doi: 10.1017/jns.2016.41. PMID: 28620474; PMCID: PMC5465813.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.