WHO rekommenderar att undvika stevia och sötningsmedel för viktminskning

Världshälsoorganisationen har publicerat nya riktlinjer för sockerfria sötningsmedel som alternativ för viktminskning, för att minska risken för associerade sjukdomar. Ta reda på mer här!
WHO rekommenderar att undvika stevia och sötningsmedel för viktminskning
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 09 juni, 2023

Använder du sötningsmedel för att minska kalorier i din kost och gå ner i vikt? I så fall har vi viktiga nyheter för dig. Genom en systematisk översyn har Världshälsoorganisationen (WHO) avrådit från användningen av stevia och andra sockerfria sötningsmedel som ett sätt att gå ner i vikt, eftersom de inte ger någon långsiktig fördel för att minska kroppsfettet. Men det finns också några anledningar till att undvika stevia och andra sötningsmedel.

Resultaten tyder nämligen också på att det kan finnas oönskade effekter av dessa, såsom ökad risk för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Läs mer om dessa nya rekommendationer!

Världshälsoorganisationens nya riktlinjer för att undvika stevia och andra sötningsmedel för viktminskning

2015 utfärdade Världshälsoorganisationen en uppmaning till vuxna och barn att minska sitt dagliga sockerintag till mindre än 10 % av sitt totala energiintag. Sedan dess har sökandet efter hälsosammare alternativ ökat.

Bland dessa alternativ finns stevia och andra sockerfria sötningsmedel. Men hjälper de verkligen?

Guiden som heter Use of non-sugar sweeteners: WHO guideline (Användning av sockerfria sötningsmedel) sammanställer resultaten av studier på vuxna, barn och gravida kvinnor. Det gäller dock inte patienter med redan existerande diabetes.

För att ge vägledning om sötningsmedel som marknadsförs ensamma eller som finns i livsmedel och drycker inkluderades totalt 283 studier, samt randomiserade kontrollerade studier och observationsstudier.

Granskningen av användningen av sockerfria sötningsmedel har skapat en stor debatt kring de potentiella riskerna med konsumtionen av dessa. Vissa kan se dem som ett alternativ för att minska sockerintaget och kontrollera vikten, men Världshälsoorganisationen har nu dragit slutsatsen att sötningsmedel som ett alternativ till vanligt socker har en låg inverkan på kroppsvikt och fettvävnad.

Samtidigt kan konsumtionen av dem också an vara associerad med en ökad risk för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

De nya rekommendationerna syftar till att nå beslutsfattare, chefer, icke-statliga organisationer, vårdpersonal, forskare, forskare, utbildare och livsmedelsindustrin. Även om sockerfria sötningsmedel kan verka som ett attraktivt alternativ för viktminskning, tyder resultaten av den systematiska översikten på annat.

Dessa sötningsmedel kan ha oönskade effekter på hälsan

WHO lyfter inte bara fram bristen på näringsvärde hos sockerersättningar, utan också vikten av att minska mängden sötsaker i vår kost för att förbättra hälsan, särskilt från tidig ålder. Den utfärdade vägledningen betonar behovet av att undvika de vanligaste icke-närande sötningsmedel för dessa syften, såsom följande:

Det är viktigt att nämna att tandkrämer, hudkrämer, mediciner och sockeralkoholer inte inkluderas i WHO-publikationen.

Det går att minska konsumtionen av sötningsmedel

När vi nu känner till riskerna förknippade med långvarig konsumtion av icke-socker sötningsmedel, är det viktigt att komma ihåg att det finns flera alternativ för att minska konsumtionen av dessa. Det handlar naturligtvis inte bara om att kategoriskt undvika stevia och andra sötningsmedel. Snarare handlar det om att överväga dessa alternativ ur ett hälsosamt perspektiv på vikt och viktnedgång. Följande är några tips på hur du minskar ditt sockerintag!

  • Minska gradvis sockerkonsumtionen: För att hjälpa din mun att vänja sig vid mindre söta smaker kan du börja med att begränsa sockerkonsumtionen i drycker och livsmedel lite i taget.
  • Använd frukt som naturliga substitut: Frukt är ett utmärkt naturligt substitut för socker i desserter, drycker och andra livsmedel. De innehåller fruktos, som är en typ av naturligt socker.
  • Läs innehållsförteckningar: Många bearbetade produkter innehåller dolda sötningsmedel. Av denna anledning är det så viktigt att läsa etiketterna på förpackningarna för att identifiera vilka ingredienser de innehåller.
  • Byt ut läsk mot vatten: Kolsyrade drycker innehåller ofta en stor mängd socker, så att ersätta dem med vatten kan avsevärt minska konsumtionen av sötningsmedel.

Världshälsoorganisationen har som mål att minska risken för icke-smittsamma sjukdomar över hela världen och förbättra kvaliteten på vår kost. Som en del av detta arbete finns planerna att publicera en serie rekommendationer om olika sorters hälsosam kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.