Testa en hälsosam citronpaj till dessert

En hälsosam citronpaj är ett bra recept med några ändringar för att göra den lite sundare för kropp och livsstil! Lär dig hur du bakar denna läckra paj!
Testa en hälsosam citronpaj till dessert
Mariana Sánchez Huergo

Skriven och verifierad av nutritionist Mariana Sánchez Huergo.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Låt oss börja med att nämna det läckra och stora urvalet av desserter som finns tillgängligt idag. Citronpaj är till exempel en så pass populär efterrätt att den har fått oss att inse behovet av att ändra receptet lite och göra den hälsosam. Men varför? För att göra den sundare och få denna läckerhet att passa bättre in i den livsstil vi försöker uppnå.

Att fokusera på hälsa och kost är inte synonymt med att välja bort alla godsaker, utan snarare om att vara medveten. Om vi ​​tittar på ingredienserna brukar de inte vara så komplicerade, men det finns en specifik ingrediens som är problematisk: socker. Det socker egentligen gör i slutänden är att öka kaloritätheten i denna och många andra läckra efterrätter.

Av denna anledning ska vi i den här artikeln visa dig ett hälsosamt recept på citronpaj, utan socker och med näringsrika ingredienser. Utan tvekan är denna paj ett bra alternativ för att skämma bort dina smaklökar samtidigt som du tar hand om dig själv. Läs vidare!

Hälsosam citronpaj: Är det möjligt?

En bit citronpaj.
En läcker paj är perfekt för alla tider på dagen.

När det kommer till desserter är det främst två ingredienser som gör att de inte passar in i en hälsosam livsstil: socker och fett. Vi vet att denna läckra kombination blir hälsofarlig.

Regelbundet intag av enkla kolhydrater leder till frisättning av insulin och en ökning av kroppsfett. Naturligtvis är det viktigt att nämna att det att någon enstaka gång äta av mat eller desserter som innehåller dessa två ingredienser inte utgör någon hälsorisk.

Lyckligtvis finns det alternativa recept som är näringsrika utan att ge avkall på smak. Så är fallet med denna nyttiga citronpaj.

Mycket välsmakande mat

Det finns tillräckligt med vetenskapliga bevis för att bekräfta att mycket välsmakande mat har en effekt på belöningssystemet eller det hedoniska systemet i hjärnan.

Det finns läkemedel, precis som vissa läkemedel, som stimulerar fibrer i det ventrala tegmentala området (VTA) och nucleus accumbens (Nac); hjärnområden som ansvarar för frisättningen av en välkänd neurotransmittor: dopamin.

Konsumtion av läkemedel och vissa livsmedel ökar produktionen av dopamin, vilket ger en känsla av välbefinnande och uppfattningen att uppnå homeostas i kroppen. Det framgår av en artikel publicerad i Neuropharmacology.

Hjärnan kopplar dessa känslor till vissa stimuli (som mat), och aktiverar således positiva återkopplingssystem för att fortsätta främja sådant beteende.

Av denna anledning är det viktigt att kontrollera konsumtionen av dessa ämnen både i kvantitet och frekvens. Samtidigt är det viktigt att leta efter alternativ till desserter eller produkter som har stora mängder av dessa två näringsämnen, för att ha koll på vad vi äter och vilken påverkan de har på vår hälsa.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Lyckokvartetten av neurotransmittorer som påverkar humöret

Hur man undviker matberoende

Låt oss prata om förändringar i mängden och typen av socker. Det är viktigt att välja bort raffinerat socker och ersätta det med naturliga versioner eller sötningsmedel.

Det är också viktigt att minska mängden fett och förbättra kvaliteten. Vi kan göra detta genom att minimera mängden mättat fett och öka omättat fett som är bra för vårt hjärta.

Läs vidare och ta reda på hur du bakar en hälsosam citronpaj!

Recept på en hälsosam citronpaj

Nyckeln till att njuta av en hälsosam citronpaj är att göra bra val när du köper ingredienser.

Som nämnts ovan, försök att undvika raffinerat socker och mättade fettkällor. Receptet nedan är för 8 individuella pajportioner.

Ingredienser

 • 500 g cashewnötter, blötlagda i vatten över natten eller i minst 4 timmar
 • 375 ml naturell osötad yoghurt
 • 4 msk agavenektar
 • Saft från en citron
 • Skal från en citron
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • ½ tsk salt
 • 200 g valnötter
 • 100 g riven kokos
 • 100 g skalade dadlar
 • Små formar eller pappersmuggar

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Risker med en kost rik på socker under graviditeten

Så här bakar du en hälsosam citronpaj, steg för steg

En familj som lagar mat tillsammans.
Att göra dessa recept gemensamt som en familj kan vara en bra ursäkt för att tillbringa tid tillsammans.
 1. Till att börja med, lägg dadlar, kokos och valnötter i en matberedare. Detta kommer att utgöra en bas som kan ligga till grund för flera kalla desserter, inklusive denna hälsosamma citronpaj. Se till att ingredienserna är väl blandade.
 2. Fördela blandningen i små formar eller pappersmuggar. Tryck till med en sked tills blandningen är kompakt och jämn.
 3. Tillsätt valnötter, citron, citronsaft, agavenektar, yoghurt, salt och vanilj i matberedaren och mixa väl.
 4. Du vet att blandningen är klar när den fått en slät krämig konsistens.
 5. Fyll på med denna blandning i formarna.
 6. Ställ in i kylen i 2 timmar och ta ur dem ur formarna. Garnera med citronskal.
 7. Nu är du redo att njuta av detta hälsosamma och läckra recept!

Du kan äta en hälsosam citronpaj utan att känna skuld

Vi kan variera dessertrecepten för att skämma bort våra smaklökar utan att känna skuld eller ånger. I allmänhet handlar det om att vi bör försöka undvika användningen av tillsatt socker och mättat fett och använda hälsosamma och näringsrika ingredienser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Alonso Alonso M., Woods SC., Pelchat M., Grigson PS., Stice E., et al., Food reward system: current perspective and future research needs. Nutr Rev, 2015. 73 (5): 296-307.
 • Massadi OA., Nogueiras R., Dieguez C., Girault JA., Ghrelin and food reward. Neuropharmacology, 2019. 148: 131-138.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.