4 tips för att övervinna känslomässigt ätande

Känslomässigt ätande är ett problem som får många människor att konsumera mer energi än de behöver. Det orsakas av en beroendeskapande aspekt särskilt vanligt förekommande bland kommersialiserade produkter.
4 tips för att övervinna känslomässigt ätande
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Visste du att du kan övervinna känslomässigt ätande? Att äta mat utan att först känna sig hungrig är ett större problem än det först kan verka. Denna process kallas känslomässigt ätande. Det blir förstärkt av kombinationen med socker och fett som ofta dolt förekommer i många av de livsmedel som nu för tiden finns tillgängliga på marknaden.

Tillsatser av socker, transfetter och andra kemikalier skapar ofta effekten att människor inte kan sluta äta. Man fortsätter att äta trots att man egentligen redan har tillfredsställt sin aptit.

Denna situation leder ofta till övervikt, eftersom fler kalorier blir upptagna än vad kroppen förbrukar dagligen. Detta försämrar i sin tur den allmänna hälsan och gynnar utvecklingen av kroniska hälsoproblem. Känslomässigt ätande är dock ett tillstånd som kan bli besegrat!

Vad är känslomässigt ätande och varför är det så skadligt?

Som vi har nämnt är känslomässigt ätande när man äter utan att först uppleva hunger; att äta bara för att maten ser utsökt ut. Huvudproblemet med detta är att du överskrider kroppens näringsbehov, förutom att få i dig ämnen som inte är fördelaktiga för hälsan.

Det bör noteras att både enkla sockerarter och transfetter har visat sig ha en negativ inverkan på kroppen, vilket förändrar systemens funktion och metabolism.

Känslomässigt ätande är relaterat till intaget av ultrabearbetade industriprodukter, vilket är farligt. Det finns bevis för att denna typ av mat kan öka risken för sjukdom.

Faktum är att det rekommenderas att kosten baseras på färska livsmedel och att man lämnar industriellt producerade matprodukter för endast specifika tillfällen. Dessa har dock till sin fördel, och vår nackdel, att de är mer smakrika.

En känslomässigt ätande man.
Ultraprocessad mat tenderar att vara mer välsmakande, vilket ökar lusten att konsumera dem oftare samt i överskott.

Hur kan man övervinna känslomässigt ätande?

Nedan listar vi några tips som du kan omsätta i praktiken för att övervinna känslomässig hunger och därmed förbättra din hälsa.

1. Handla mat när du är mätt

Om vi går och handlar i matbutiken när vi är hungriga är det större risk att vi köper söta produkter av dålig näringskvalitet. Det enkla faktumet att vi köper dem har redan orsakat skadan, för varje gång vår aptit tar över hemma, kommer vi att vända oss till dem. På grund av deras lockande smaker blir det svårt att sluta äta, trots att vi känner oss mätta.

2. Öka fiberintaget i din kost

Ett annat viktigt råd har att göra med fiberintaget i din kost. Detta icke-smältbara ämne har förmågan att öka mättnadskänslan, enligt en studie publicerad i European Journal of Clinical Nutrition.

Detta minskar risken för småätande mellan måltiderna och att du äter söta välsmakande produkter med lågt näringsvärde.

3. Undvik distraktioner under måltiderna

Det är viktigt att inte äta medan du tittar på tv eller använder elektroniska enheter. Detta är nämligen en fälla för att du ska tappa kollen på hur mycket du äter.

Därför kan det leda till att du äter mer än den nödvändiga mängden av viss mat, bara för att den uppfyller dina begär och smaklökar. Men detta beror tyvärr inte på att du har en verklig fysiologisk hunger eller ett näringsbehov.

När du äter är det viktigt att uppleva maten med alla dina sinnen och att vara medveten om de produkter du konsumerar.

4. Konsumera inte läsk

Regelbunden konsumtion av socker kan skapa ett beroende. Denna process förstärker ett känslomässigt ätande. I denna mening kännetecknas läsk av att innehålla en stor mängd enkla kolhydrater som du intar i flytande form.

Påverkan av dessa på din kropp är än mer negativ, och det är därför möjligt att kroppen börjar att kräva en konstant tillförsel i framtiden. Detta krav kommer alltid att överstiga vad kroppen faktiskt behöver.

En kvinna som gråter och äter.
Vissa saker som du utför hemma främjar en känslomässig hunger, till exempel när du använder elektroniska enheter eller sitter framför tv-skärmen.

Det går att övervinna känslomässigt ätande

Även om det kan vara ganska svårt så går det att övervinna känslomässigt ätande. Det första viktiga steget är att vara medveten om problemet, annars kommer du inte att kunna lösa det.

Vi rekommenderar att du börjar praktisera de tips vi nämner ovan redan idag, eftersom de kommer att vara effektiva på medellång sikt.

Kom ihåg att vi talar om en handling som har mycket att göra med psykologiskt beteende, vilket är varför det i vissa fall kan vara användbart att få lite näringscoachning eller ta terapisessioner. Det viktiga är att denna typ av beteende inte blir en vanlig praxis i din kost.

Det är viktigt att alltid komma ihåg att hunger är en känsla som signalerar ett behov. När denna process försvinner är det bäst att undertrycka matintaget. Kroppen måste förstå att du har täckt de grundläggande kraven.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266.
  • Mendonça RD, Pimenta AM, Gea A, de la Fuente-Arrillaga C, Martinez-Gonzalez MA, Lopes AC, Bes-Rastrollo M. Ultraprocessed food consumption and risk of overweight and obesity: the University of Navarra Follow-Up (SUN) cohort study. Am J Clin Nutr. 2016 Nov;104(5):1433-1440.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.