Mat som inte gör dig mätt - detta ska du undvika

Det finns vissa livsmedel som inte gör dig mätt, på grund av sin uppbyggnad. Som en konsekvens av detta gör de det mera troligt att du överäter och blir överviktig. Vilken typ av mat är det? Läs artikeln för att få veta mera.
Mat som inte gör dig mätt - detta ska du undvika
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När du försöker hålla en diet, är det viktigt att undvika mat som inte gör dig mätt. Detta är mat som inte ger någon mättnadskänsla och som har högt kaloriinnehåll.

Att äta denna sorts mat kan ofta leda till viktökning och om du inkluderar maten i din kost blir det svårare att skapa en balanserad kost. Därför ska vi i denna artikel berätta om vilken typ av mat som inte gör dig mätt, så du kan undvika den. På så sätt kan du förbättra både din vikt och din generella hälsa.

Mat med enkla sockerarter gör dig inte mätt

Sötsaker och godis har goda organoleptiska egenskaper och högt kaloriinnehåll. Detta utgör en signifikant risk eftersom de kan uppmuntra konsumenterna att äta mera än man behöver, vilket ökar det totala dagliga kaloriintaget.

Om denna typ av mat ofta förekommer i din kost medför det en ökad risk för viktuppgång och fetma, vilket tydliggörs i en studie publicerad i tidskriften Advances in Nutrition.

Det är också livsmedel som inte gör dig mätt eftersom de har ett lågt fiberinnehåll. De innehåller dock stora mängder glukos vilket kan leda till sjukdomar som hypoglycemi som reagerar på sockerintag, vilket leder till en ökning av aptiten på kort sikt.

Det finns också vetenskapliga artiklar som visar att raffinerat socker är beroendeframkallande.

När du försöker följa en hälsosam diet, rekommenderar vi att du begränsar ditt intag av denna sorts mat. Naturligtvis är du inte helt förbjuden att äta den, men gör det i begränsad mängd. Dessutom bör du alltid hålla i minnet hur otillräcklig den sortens mat är för din hälsa. 

Mat som inte mättar: olika sorters socker.
Mat med enkla sockerarter gör dig inte mätt och påverkar din hälsa både på medellång och lång sikt.

Fruktjuice

Till skillnad från hel frukt, är fruktjuice sådana livsmedel som inte gör dig mätt. Det beror främst på deras låga fiberinnehållGenom att pressa juicen ur en frukt behåller vi sockret och en del av vitaminerna och mineralerna, men vi förlorar alla kostfiber.

Detta leder till en minskning i mättnadskänslan, så det är troligt att du efter att ha druckit fruktjuice fortfarande är hungrig. Dessutom assimileras glukosen fortare när man har tagit bort alla fibrer, vilket orsakar större belastning på bukspottskörteln.

Av dessa anledningar rekommenderar vi att du regelbundet äter hel frukt hellre än dricker fruktjuice. Om du vill ha något att dricka, är det bästa alternativet att välja en smoothie. Genom att använda hela frukten i mixern, tillsammans med någon annan vätska, behåller du en del av kostfibrerna och deras egenskaper. På så vis känner du dig mättare och går inte miste om ett av de nödvändiga näringsämnena för tarmfloran. 

Raffinerad pasta och socker är mat som inte gör dig mätt

På samma sätt som i bakverk med enkla sockerarter, är pasta och bröd mat med mycket kolhydrater och ett lågt innehåll av fiber. Denna kombination ökar risken för att utveckla reaktiv hypoglykemi, vilket också uppmuntrar dig att direkt äta mera.

Dessutom, eftersom det är mat med goda organoleptiska egenskaper som ofta ackompanjeras av fettrika såser, leder det till överkonsumtion. Det är bättre att välja råris eller andra fullkornsprodukter när man vill ha en kolhydratrik måltid.

Till exempel havre har ett högt fiberinnehåll och ger en större mättnadskänsla. Det är också ett av de bästa livsmedlen för att gynna den bakteriella biodiversiteten i din tarmflora.

En läkare håller i bröd som inte gör dig mätt.
På grund av sitt låga innehåll av fiber och höga kolhydratinnehåll, gör bröd och annan processad mat inte att du känner dig mätt någon längre tid.

Välj din kost noga

Att välja bra mat är ett avgörande steg för att hitta en kost som fungerar. Detta gäller naturligtvis inte bara när du håller dig till en diet. Du måste välja mat som har ett högt näringsinnehåll, med lite socker och transfetter.

Dessutom är det viktigt att granska energiinnehållet i maten för att få en balanserad kost också ur kalorisynpunktPå så vis kan du försäkra dig om att din kropp får rätt näring och samtidigt minimera intaget av skadliga livsmedel.

Kom ihåg att fiber är en viktig del av kosten, som man ofta underskattar. Den hjälper till att hålla dig mätt. Dessutom hjälper det din kropp att upprätthålla en frisk tarmflora.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? a narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52: 910-913.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.