Skillnaden mellan hunger och ångest

Det är väldigt viktigt att man känner till skillnaden mellan hunger och ångest för att man ska kunna kontrollera de impulser som leder en till att äta då man egentligen inte är hungrig. Att äta för mycket kan ha en negativ effekt på hälsan.
Skillnaden mellan hunger och ångest
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Känner du till skillnaden mellan hunger och ångest? Detta kan verka löjligt, men de flesta vet inte var det ena börjar och den andra slutar.

Hungerkänslan är en instinkt som regleras av nervsystemet. När vissa typer av hormon utsöndras så kommer man uppleva en känsla som indikerar ett behov.

Man måste sedan skaffa energi för att kroppen ska kunna överleva och så att kroppen och hjärnan ska kunna bibehålla homeostas.

Ångesten försöker å andra sidan inte att ge näring åt kroppen. Den utgör istället ett substitut för dina känslor och orosmoment.

Det är väldigt viktigt att man känner till och förstår skillnaden mellan hunger och ångest. Du kommer då inte bara förhindra hälsoproblem som fetma och diabetes, utan även mentala hälsoproblem som ätstörningar.

Skillnaden mellan hunger och ångest

Kvinna som tittar på munk.

Det Federala universitetet Uberlandia i Brasilien publicerade år 2017 en studie som visade några väldigt viktiga aspekter gällande detta ämne:

  • En stor del av befolkningen äter för att lugna sin ångest. Det är något vi alla gör då och då. Om det händer ibland så innebär inte detta att det kommer resultera i ett upprepat beteende, och det indikerar inte heller någon mentalsjukdom.
  • Det händer ofta att vi vill ha mat som är väldigt salt eller väldigt söt eftersom hjärnan vill ha endorfiner eller serotonin.
  • Med det sagt finns det personer som lider av en kronisk ångest som man inte alltid upptäcker. Denna typ av ångest visar sig ofta genom tvångsmässigt ätande.

Låt oss ta en titt på några skillnader mellan hunger och ångest för att du ska kunna lära dig skillnaden.

Riktig hunger uppstår gradvis

Skillnaden mellan hunger och ångest är att riktig hunger uppstår då kroppen behöver energi. Detta händer allteftersom timmarna går och kroppen bränner kalorireserver samtidigt som den utför de dagliga aktiviteterna.

Det är därför viktigt att man är medveten om att riktig hunger uppstår gradvis tills det börjar påverka ens prestationsförmåga. Man kommer börja känna sig svagare och svagare.

För att undvika denna känsla av extrem hunger så rekommenderar vi att du äter lätta måltider med några timmar emellan. Du kommer då också kunna kontrollera din vikt och gradvis ersätta den energi som din kropp använder.

Ångesten orsakar å andra sidan plötsliga hungerkänslor: det är som en tom känsla av längtan.

Om du har upplevt detta tillstånd så har du känt behovet av att äta något även efter du har ätit din vanliga måltid. Det finns ingen anledning att du bör känna dig hungrig, men du letar desperat efter något mer att äta.

Det är vanligt att ångestdriven hunger ökar under natten.

Ångest-driven hunger leder till att man vill ha en specifik typ av mat

Hunger och ångest med brownies.

En annan skillnad mellan hunger och ångest är att hungern inte gör att man letar efter något specifikt att äta. I det fallet försöker kroppen få den energi den behöver. Man bör därför kunna äta nästan vad som helst.

Vid en ångestattack så vill man dock ha livsmedel med mycket kolhydrater. I det här fallet så bör man äta lite frukt eller något hälsosamt mellanmål så att man inte bara äter vad som helst för att det ser gott ut.

Under en ångestattack är det väldigt vanligt att man vill ha mat som innehåller stora mängder av socker och fett, som friterad mat, kakor, etc.

Problemet med ångest är att när man börjar äta dessa produkter så kan man utveckla ett beroende. Varje gång du känner ångest så kommer du vilja äta mer och mer skräpmat.

Ångesten kommer få dig till att äta även då du är mätt

Då du verkligen är hungrig så ger du bara din kropp den mängd livsmedel som den behöver. Du kommer då känna dig mätt då du slutar äta.

Då du har ångest eller är stressad så kommer du fortsätta att äta desperat, som om du inte hade ätit något alls. Din ångest kommer därför göra att du äter mer mat än vad du verkligen behöver.

Om du regelbundet har ångest så är det troligt att du är överviktig eller lider av fetma. Därför är det viktigt att du lär dig att slappna av med avslappningstekniker. Om du inte gör detta så kan du drabbas av allvarliga metaboliska problem.

Hetsätande och skuldkänslor

Man som äter.

Ordet “skuldkänslor” har att göra med den känsla som du har då du känner att du bär skulden för något som är fel.

Riktig hunger orsakar inte skuldkänslor, för det är en fysiologisk nödvändighet. Då du har uppfyllt detta behov så kommer kroppen att hålla sig frisk och kunna fungera ordentligt.

Ångest genererar å andra sidan skuldkänslor. Detta är en effekt som orsakas av egenskaperna i mat med mycket socker och omättat fett.

Om du fortsätter äta under hela dagen så kommer du känna dig tung och du kommer inte kunna slutföra dina dagliga rutiner och aktiviteter.

Slutsatser

Det är av största vikt att du lär dig skillnaden mellan hunger och ångest. Om du inte gör detta så kan du gå in i en ond cirkel där du äter för att glömma bort dina problem.

Detta kan vara en snabb lösning för att du ska kunna glömma det som stör dig, men tänk på att det inte är ett hälsosamt beteende.

Det har som tur är visat sig att man kan äta mat med mycket fibrer, som frukter och grönsaker, för att minska ångestnivåerna. Man kommer också behöva se till att man har en kost med en låg nivå av socker och fett.

Tänk på ditt beteende när det gäller maten. Om du märker att du äter p.g.a. ångest så uppsök en läkare för att få hjälp med detta.

Det finns psykoterapier som är väldigt effektiva för att behandla ångest och ätstörningar, oavsett hur milda de kan tyckas vara. En hälsosam relation till mat innebär att man äter då man verkligen är hungrig, inte för att lösa sina problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cecilia SIlva AAS., Cardoso Lopes TV., Teixeira KR., Amaral Mendes J., et al., The association between anxiety, hunger, the enjoyment of eating foods and the satiety after food intake in individuals working a night shift comparted with after taking a nocturnal sleep: a prospective and observational study. Appetite, 2017. 108: 255-262.
  • Klatzkin RR., Gaffney S., Cyrus K., Bigus E., et al., Biol Psychol, 2018. 131: 96-106.
  • Murphy M., Mercer JG., Diet regulated anxiety. Int J Endocrinol, 2013.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.