9 vanor som orsakar ångest som du kan förändra

Visste du att oordning kan orsaka stress och ångest? Om du slutar med att skjuta upp saker tills dagen innan de ska vara gjorda så kommer din vardag bli mycket lugnare.
9 vanor som orsakar ångest som du kan förändra

Senaste uppdateringen: 03 februari, 2019

Det är normalt att ha orosmoment i sitt liv, speciellt när man blir vuxen och ansvarsområdena ökar. Man bör dock komma ihåg att det finns vanor som orsakar ångest som man själv har kontroll över.

Det är dock en hårfin gräns mellan vad det är att vara oroad och att vara ångestfylld och stressad.

Folk som har problem med ångest lever i ett ständigt stadium av rädsla och osäkerhet, vilket ofta påverkar dagliga aktiviteter.

Om du befinner dig själv i en sådan situation är det dags att förändra några beteendemönster och vanor som orsakar ångest.

Vanor som orsakar ångest

1. Att vara tvungen att ha kontroll över allt

Vanor som orsakar ångest

Om du är en av dem som tänker, “Det blir inte bra om inte jag gör det själv” så är det dags att förändra din attityd.

Även om du vill ha kontroll över precis alla aspekter av ditt liv (jobb, familj, relationer) så är det omöjligt – speciellt om du vill upprätthålla god mental hälsa och välmående.

  • Lär dig att delegera arbetsuppgifter och att lita på andra, och ge vägledning så att saker går så som du vill men med hjälp av människor runt omkring dig.

På detta sätt kan du lyfta bort en stor tyngd från dina axlar.

2. Att försöka vara alla till lags

Att göra alla omkring sig glada är överväldigande och utmattande.

Det enda som man uppnår med att tillfredsställa alla andra är att göra sig själv olycklig. Man kan inte alltid sätta andras prioriteringar och behov före sina egna.

  • Det betyder inte att man är självisk. Man måste bara prioritera sina egna behov först, innan man hjälper andra med deras.

3. Att sova för lite

Sov tillräckligt

Om du sover mindre tid än det rekommenderade sju till åtta timmar per natt så kommer du att spendera dagen på dåligt humör med utmattning och ångest.

  • Det är väsentligt att vid sidan om att få tillräckligt med sömn om nätterna även upprätthålla någon slags rutin.
  • Lägg upp ett sömnschema för vardagarna och stäng av alla elektroniska apparater innan du lägger dig.

4. Att vara beroende av koffein

Kaffe har många egenskaper som delvis är fördelaktiga för kroppen. Men när man konsumerar det i stora mängder kan det ha skadliga sidoeffekter.

  • Att dricka fyra till sex koppar kaffe per dag kan starta ett koffeinberoende. Detta kan leda till ångest, nervositet, irritabilitet och insomni.

5. Överdriven konsumtion av alkohol

Alkoholkonsumtion och ångest

Även om många vänder sig till alkohol som en flykt när de är ledsna eller överväldigade på jobbet eller hemma så leder vanan till en ond spiral – överdriven konsumtion av alkohol leder bara till mera stress och ångest.

  • Regelbunden konsumtion av alkoholhaltiga drycker rekommenderas inte för människor som inte mår bra mentalt.

Kom också ihåg bakfyllan som överdrivet drickande orsakar, eller de dåliga beslut man fattar och situationer man hamnar i på grund av att man varit påverkad av alkohol.

6. Att vara oorganiserad

Brist på ordning är ofta en nyckelfaktor som orsakar ångest och stress. Därför är det en bra vana att planera allt som man ska göra nästa dag redan kvällen innan.

  • Plåga inte dig själv med att undra hur du ska hinna göra det ena eller det andra. Varje dag kommer med sina överraskningar.
  • Försök bara organisera alla saker du måste göra och gå igenom dem under dagen.

7. Att inte äta frukost

Frukost

Detta är en av de värsta bland alla vanor som orsakar ångest. Frukost är dagens viktigaste måltid och man ska aldrig hoppa över den.

Man ska starta sin dag med en stor mängd energi eftersom låga energinivåer är en stor orsak till depression, stress och ångest.

8. Att leva ett stillasittande liv

Brist på fysisk aktivitet kan öka ens ångest och känslomässiga problem.

  • Börja med en lätt rutin med fysisk aktivitet och öka tempot och intensiteten med tiden.

Detta hjälper dig att producera endorfiner – lyckohormonet – vilket kommer att förbättra humöret samtidigt som man tar bra hand om kroppen.

9. Överdriven konsumtion av raffinerat socker

Sockerrika livsmedel

Precis som kaffe kan små mängder raffinerat socker innebära några små fördelar för sinnet. Men för det mesta leder konsumtion av raffinerat socker till negativa konsekvenser för kroppen.

  • När man äter socker gynnar det utsöndring av serotonin i kroppen. Serotonin är ett av glädjehormonerna.
  • Om man äter socker regelbundet däremot, kommer effekten att vara mindre och mindre tid, vilket gör att kroppens sug efter det blir större och större.

Vid någon punkt kan du komma att utveckla ett beroende som med tiden kan leda till allvarlig skada på kroppen, till exempel övervikt och högt blodtryck.

Har du några av dessa vanor som orsakar ångest? Då är det hög tid att du gör dig av med dem! Varför inte börja redan idag?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vallejo-Najera J.A. Introducción a la Psiquiatría. 7ª Ed. Editorial Científico-Médica. Barcelona. 1974
  • Pinoos R (Editor). Posttraumatic Stress Disorder: A Clinical Review. 1994
  • Kaplan HI, Sadock BJ, Grebb JA. Synopsis of Psychiatry. 7a. Ed. USA. 1994
  • Reyes-Ticas JA. Manual de Exploración Psiquiátrica. UNAH. Honduras. 2000
  • Rodriguez, J. L., & Meadows, E. A. (2012). Anxiety Disorders. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition(pp. 169–176). Elsevier Inc.
  • Ferrer-Cascales, R., Sánchez-SanSegundo, M., Ruiz-Robledillo, N., Albaladejo-Blázquez, N., Laguna-Pérez, A., & Zaragoza-Martí, A. (2018). Eat or skip breakfast? The important role of breakfast quality for health-related quality of life, stress and depression in Spanish adolescents. International journal of environmental research and public health, 15(8), 1781.
  • Basta, M., Chrousos, G. P., Vela-Bueno, A., & Vgontzas, A. N. (2007). Chronic insomnia and the stress system. Sleep medicine clinics, 2(2), 279-291.
  • Murphy, M., & Mercer, J. G. (2013). Diet-regulated anxiety. International journal of endocrinology, 2013.
  • Trastornos de ansiedad – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2018). Retrieved 25 August 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.