Vad är undvikande/restriktiv ätstörning?

april 17, 2019
För att förhindra undvikande/restriktiv ätstörning, bör du sätta ett gott exempel för dina barn och själv äta alla typer av mat. På så sätt kommer de att imitera dig och lida av färre problem.

Det är mestadels barn som lider av restriktiv ätstörning. Detta är en störning som innebär att man på ett infall inte äter vissa livsmedel eller bara äter väldigt lite mat. Det kan orsaka många framtida problem, såsom anorexi eller bulimi. Läs mer om denna sjukdom i den här artikeln.

Vad är undvikande/restriktiv ätstörning?

Vad är undvikande/restriktiv ätstörning?

Det är en sjukdom som börjar i barndomen och som innebär att man undviker eller minskar intaget av vissa livsmedel.

I början kan detta beteende vara något som föräldrarna accepterar. Det kan till och med vara ett beteende som de mer eller mindre uppmuntrar för att de vill undvika problem när de lagar mat. Att låta barnen välja vad de vill äta kan vara ett sätt att spara tid. Men efter en tid kan detta beteende orsaka många problem i barnens utveckling.

När det rör infall eller dåligt uppförande, innebär restriktiv ätstörning hos barn att de bara äter det de vill äta och vägrar äta mat som ”de tycker inte om”.

I de flesta fall är ”godkänd” mat ofta hamburgare, pommes frites, bakverk och pizzor. ”Ej godkänd” mat är frukt och grönsaker.

Det finns många barn som enbart när sig på skräpmat och aldrig provat på broccoli, äpplen eller linser.

Läs också: 8 av de fantastiska fördelarna med linser

Ett beteende som leder till näringsbrist

Det är viktigt att notera att denna sjukdom resulterar i näringsbrist på grund av att barnet inte får i sig alla vitaminer, proteiner och näringsämnen som kroppen behöver.

Undvikande/restriktiv ätstörning kan vara ”täckmantel” där barnet försöker skapa sig en frihet att äta vad han gillar. Men oavsett om barnet vill äta frukt eller inte, är detta någonting han behöver göra för sin egen skull, och för en bättre utveckling och tillväxt.

En barns framtid beror på vad han äter under sin barndom. Ett barn som är kinkigt med maten kommer att ha svårigheter i skolan och ofta bli sjuk. Det påverkar även tillväxten.

Undvikande/restriktiv ätstörning är ett psykologiskt problem

Det finns barn som bara när sig på skräpmat

Denna sjukdom är automatiskt kopplad till näringsproblem och näringsbrist.

Den kan dock också kopplas till bulimi och anorexi eftersom det är ett syndrom som kräver sjukvård.

Därför är det nödvändigt att barn som vägrar att äta vissa livsmedel, trots föräldrarnas försök, får träffa en terapeut. En nutritionist eller barnläkare bör också göra en utvärdering av barnet.

Barn kan använda sina ätvanor för att uttrycka sig eller kommunicera. ”Mellan raderna” finns det ofta ett kärnproblem som man behöver åtgärda.

Att gråta framför en tallrik grönkål, spotta ut mat om den innehåller morötter eller skrika under middagen är beteenden som kan upplevas som någonting väldigt stressigt för föräldrarna.

Eftersom de inte vill se sina barn lida, väljer många att laga bara den mat som barnet accepterar. Trots att denna inställning i grunden är välmenande, är det faktiskt mer skadligt än de tror.

Problemet kommer förvärras, och snart kommer barnet bara att äta ett par-tre olika saker.

Hur upptäcker jag undvikande/restriktiv ätstörning i mitt barn?

Restriktiv ätstörning är vanligare hos pojkar än hos flickor

Det är vanligare hos pojkar än hos flickor, och förutom vägran att äta vissa livsmedel förekommer även andra symptom:

  • Ångestproblem
  • Social isolering
  • Obsessiva och tvångsmässiga beteenden
  • Låg adaptiv kapacitet
  • Irritabilitet och humörsvängningar
  • Okontrollerade utbrott av gråtande eller skrikande
  • Näringsbrist och viktminskning
  • Långsam utveckling eller tillväxt

Vad orsakar ätstörningar? Hur kan man förhindra det?

Det finns ingen allmän trigger för restriktiv ätstörning

Det finns inte någon viss, speciell trigger för detta syndrom, men problem med bandet mellan föräldrarna och barnet kan vara en orsak till det.

Vi rekommenderar att du läser: 8 utmärkta anledningar att äta mer ägg

Ett sätt att uttrycka sitt missnöje, få uppmärksamhet eller ett behov av kärlek kan vara anledningar till varför ett barn vägrar äta vissa saker eller får känsloutbrott under middagen.

Stress, trauma eller brist på omsorg från föräldrarna kan också utlösa detta problem.

Men överbeskyddande kan också orsaka denna störning. Barn som inte tål att höra ”nej” och som får göra vad de vill, kan drabbas av denna ätstörning.

Andra orsaker till detta syndrom är: inga fastställda regler eller gränser, kompensation för brist på uppmärksamhet eller för mycket tillåtande eller gåvor.

Det är viktigt med tålamod

För att förhindra kommentarer som: ”Jag gillar inte det här”, ”Jag äter inte detta”, eller ”Jag vill inte ha det här” under måltiden, måste föräldrar eller vårdnadshavare vara kloka och tålmodiga.

När barnet säger ”nej” första gången, är hot eller att säga saker som ”Du ska äta detta för att jag säger det” inte särskilt hjälpsamt.

Det är bra att tänka på att barn härmar sina föräldrar och andra vuxna som finns runt dem.

Barn härmar vuxna

Med andra ord, om någon av föräldrarna eller storasyskon inte äter upp allt på tallriken eller säger att de inte gillar vissa livsmedel, kommer barnet med väldigt stor säkerhet att vägra äta samma livsmedel.

Familjens kost måste bestå av alla slags ingredienser, och skulle det vara så att en förälder behöver äta en viss typ av kost, låt antingen barnet vara en del i denna denna process, eller undvik helt att hon hör denna diskussion.

Att prova på olika recept, tillaga roliga och färgglada rätter och uppmuntra barnen att hjälpa till att laga mat är bra sätt att lära barnen att äta alla typer av mat.

Att se till att de äter frukt och grönsaker redan som små, och inte alltid bara mata dem med kolhydrater, fetter och socker, bidrar till att skapa en god hälsa, bättre utveckling och att undvika ätstörningar.