Risker med en kost rik på socker under graviditeten

Utbildning om näring och rådgivning är en vanlig strategi för att förbättra gravida kvinnors kostvanor. Vi förklarar riskerna med en kost rik på socker i denna artikel.
Risker med en kost rik på socker under graviditeten
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

En kost rik på socker kan leda till hälsokomplikationer för oss alla, men särskilt under graviditeten. Under graviditeten kan komplikationer vara mycket allvarligare och risken för att utveckla sjukdomar i framtiden ökar.

Graviditet är ett stadium som för med sig många förändringar. Kroppen förbereder sig inför att skapa ett nytt liv, och detta medför omställningar i hela kroppen.

Vad händer under graviditeten?

Graviditet är en mycket viktig period i livet. Under denna sker olika processer för tillväxt, metabolisk anpassning och förberedelser av barnet inför livet utanför livmodern.

Det är en situation där modern kommer att uppleva förändringar i nivåerna av glukos och plasmalipider i blodet, liksom förändringar i hormoner, som insulin. På samma sätt kan kroppen också utveckla en viss resistens mot detta hormon.

Faktum är att man vill ha en högre blodsockerhalt för att säkerställa att glukos kommer till både moderns hjärna och till fostret. Samma process leder också glukos till bröstkörtlarna och minskar dess användning i de andra organen.

gravid kvinna blir undersökt

Du kanske också är intresserad av att läsa: Behandling av hypotyreos under graviditet

Graviditet och sockermetabolism

Hos vissa kvinnor förändras kolhydratmetabolismen under graviditeten. Denna förändring orsakar höga blodsockernivåer under fasta; nivåer som kan ligga över normala värden.

När dessa blodsocker- och insulinnivåer är normala, eller när de är låga, stiger blodsockret till över normala värden när kvinnan konsumerar kolhydrater. Dessa förändringar är mer uttalade under graviditetens tredje trimester.

Under graviditeten, som vi nämnde tidigare, blir kroppens svar på insulin långsammare. På grund av detta behöver kroppen ibland mer av detta hormon för att metabolisera sockret i maten. När du har otillräckligt eller inget insulin stiger nivåerna av glukos i blodet.

Om din kropp inte reglerar nivåerna av glukos på rätt sätt under graviditeten kan förändringar uppstå som i många fall allvarligt påverkar fostrets utveckling. De kan också predisponera dig för diabetes senare i livet.

En kost rik på socker under graviditeten och diabetes

Förutom vad vi nämnde ovan kan det vara så att en gravid kvinna äter en kost som är så rik på socker under graviditeten, att det förändrar denna situation ännu mer. kan kvinnan utveckla graviditetsdiabetes. Det här är diabetes som blir diagnostiserad för första gången under graviditeten.

Vanligtvis är det ett övergående tillstånd där en gravid kvinna inte kan producera tillräckligt med insulin eller blir resistent mot detta hormon, vilket leder till högre blodsockernivåer.

kost rik på socker

Graviditetsdiabetes

Gravida kvinnor med denna sjukdom har högre risk att drabbas av vissa komplikationer, bland annat följande:

 • Högt blodtryck under graviditeten
 • Sjukdomar i samband med diabetes
 • Kejsarsnitt
 • Flera studier visar också att 50% av patienterna med graviditetsdiabetes har en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes de närmaste tio åren.

Du kanske är intresserad av att läsa: Blodsockermätare för diabetiker: hur fungerar de?

Vad bör du äta under graviditeten?

Det första du måste tänka på är att kost är nyckeln till att förhindra graviditetsdiabetes. Enligt Världshälsoorganisationen bör en hälsosam kost under graviditeten ge tillräckligt med energi, protein, vitaminer och mineraler.

För att göra detta måste du se till att du får i dig tillräckligt av dessa livsmedel:

 • Grönsaker och frukt
 • Magert kött
 • Fisk
 • Baljväxter
 • Nötter
 • Fullkorn
nyttig mat

Glöm inte att för diabetes består behandlingen av dagliga blodsockerkontroller, en hälsosam kost och fysisk träning. Om blodsockernivån är för hög, kommer läkaren att ordinera nödvändiga mediciner.

En kost som är rik på socker under graviditet rekommenderas inte

Utbildning om näring och rådgivning är en vanlig strategi för att förbättra kvinnors kostvanor under graviditeten. Dessutom hjälper det till att förhindra framtida komplikationer.

Strategin fokuserar främst på följande element:

 • Förbättra kvaliteten på moderns kost. Detta med särskild hänsyn till mängden mat som hon äter.
 • Främja tillräcklig viktökning genom en näringsrik och balanserad kost.

Det är viktigt att följa råd från läkare och nutritionister om att äta en hälsosam kost med låg sockerhalt. Därutöver är daglig fysisk aktivitet mycket viktig under graviditeten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Medina-Pérez EA, Sánchez-Reyes A, Hernández-Peredo AR, Martínez-López MA, Jiménez-Flores CN, Serrano-Ortiz I . Diabetes gestacional. Diagnóstico y tratamiento en el primer nivel de atención. Med. interna Méx. 2017; 33(1):91-98.
 • Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad. Rev Chil Nutr 2016;(3):230-238.
 • Vigil-De Gracia P, Olmedo J. Diabetes gestacional: conceptos actuales. Ginecol. obstet. Méx. 2017;85(6):380-390.
 • Who.[Internet] Asesoramiento nutricional durante el embarazo. Actualizado el 5 de abril de 2019.Disponible en: https://www.who.int/elena/titles/nutrition_counselling_pregnancy/es/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.