Blodsockermätare för diabetiker: hur fungerar de?

Kontinuerlig bevakning av glukos och träning är vitalt när man har diabetes. I dagens artikel vill vi berätta lite mer om Blodsockermätare för diabetiker.
Blodsockermätare för diabetiker: hur fungerar de?

Senaste uppdateringen: 03 februari, 2020

Diabeteskontroll är viktigt för varje person som lider av detta tillstånd. Detta inkluderar att följa läkarens råd samt att använda blodsockermätare för diabetiker för att hålla koll på glukosen.

För att bibehålla så hög livskvalitet som möjligt måste diabetiker följa en speciell kostplan samt motionera regelbundet. Det är fördelaktigt att skriva ned alla dessa aktiviteter för att etablera goda vanor.

Beroende på informationen du samlar in kan läkaren sedan hjälpa dig att utvärdera vad som är bra och inte bra för dig.

De goda nyheterna är dock att man inte behöver göra det för hand, tack vare ovan nämnda blodsockermätare för diabetiker. Idag ska vi prata mer om denna hjälpsamma teknologi och vad den gör.

Blodsockermätare för diabetiker

Glukosmätare för diabeteskontroll

Diabetiker testar sitt blod

Blodsockermätaren är ett av de mest använda redskapen för diabeteskontroll tack vare dess enkelhet.

Blodsockermätare är utbrett använd av personer med diabetes. De har varit viktiga i åratal för behandling och kontroll av diabetes i hemmet, och är enheter som ger en information om mängden glukos i blodet.

Denna enhet fungerar genom att ta ett litet blodprov som sedan analyseras och inom några sekunder ger ett resultat i mg/dl.

Till skillnad från prover som tas på sjukhus är det inte nödvändigt att försöka åstadkomma en ökning av blodsockret för att utföra det. Istället baseras utvärderingen på värdena som fanns i blodet när provet togs.

För att utföra ett hyperglykemitest måste personen äta en viss mängd glukos på tom mage, och resultaten tar vanligtvis ett par timmar att få.

Implanterade monitorer

Blodsockermätare för diabetiker kan implanteras

Du kan få realtidsinformation om dina blodsockervärden med en implanterad monitor.

Utöver blodsockermätare för diabetiker har vissa börjat använda andra typer av hjälpmedel, såsom implanterade monitorer. Dessa enheter placeras under huden och tillhandahåller kontinuerlig bevakning.

De kallas även för “kontinuerliga realtidsblodsockermätare”.

Till skillnad från andra enheter mäter dessa typer av sensorer interstitialvätskan – det är vätskan som omger cellerna i vävnaden under huden. Detta är alltså inte ett direkt substitut för blodsockermätare, utan ett komplement.

Kontinuerliga blodsockersensorer är väldigt användbara, i huvudsak eftersom de utöver att samla mer information även kan skicka alarm till patienten. Dessa alarm sker 10-30 minuter innan toppar och dalar i blodsockernivåerna.

Därmed kan de varna patienten att ta nödvändiga åtgärder för att kontrollera dessa svängningar för att på så sätt bibehålla livskvaliteten.

Accu-check har en sensor som implanteras i armen. Sensorn måste ersättas två gånger om året, men andra varianter på marknaden måste ersättas varje eller varannan vecka. Denna mätare har därför vissa fördelar och ger patienten sinnesro under längre tid.

Mobil-appar

De flesta av dessa sensorer kommer med en kontroll-app som kopplas till sensorn för att samla in data från en mobiltelefon. De tar bland annat hänsyn till:

  • Hur långt man färdats under dagen.
  • Energianvändningen vid fysiska aktiviteter.

Mobil-appar är ganska nya, men har visat sig vara mycket användbara i kontrollen av diabetes. Detta eftersom de underlättar insamlingen av data, vilket möjliggör djupare analys av ens hälsotillstånd.

Dra nytta av dessa enheter!

Hur man minimerar mängden blodsockertoppar

En blodsockermätare för diabetiker

Nuvarande kontrollenheter för diabetes som ger drabbade bättre livskvalitet.

Du måste bibehålla en rutin för att hålla sjukdomen under kontroll och minimera blodsockertopparna:

  • Kontrollera ditt blodsocker innan, under och efter alla fysiska aktiviteter.
  • Schemalägg dina fysiska aktiviteter i förväg så att du kan äta rätt mängd kolhydrater och justera dina insulindoser.
  • Konsumera kolhydrater under din träning (huvudsakligen om träningen är utdragen).

Om du har en kontinuerlig blodsockermätare implanterad ska du med mobilen hålla koll på ditt tillstånd. Dessa enheter är utan tvekan ett fantastiskt sätt att förbättra en persons livskvalitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kittah NE, Vella A. MANAGEMENT OF ENDOCRINE DISEASE: Pathogenesis and management of hypoglycemia. Eur J Endocrinol. 2017 Jul;177(1):R37-R47. doi: 10.1530/EJE-16-1062. Epub 2017 Apr 5. PMID: 28381450.
  • Grajower MM, Horne BD. Clinical Management of Intermittent Fasting in Patients with Diabetes Mellitus. Nutrients. 2019 Apr 18;11(4):873. doi: 10.3390/nu11040873. PMID: 31003482; PMCID: PMC6521152.
  • Westman EC, Tondt J, Maguire E, Yancy WS Jr. Implementing a low-carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab. 2018 Sep;13(5):263-272. doi: 10.1080/17446651.2018.1523713. PMID: 30289048.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.