Hur den andra graviditeten skiljer sig från den första

Under den andra graviditeten kommer du inte få lika stor möjlighet att vila som under den första eftersom du även har den förstfödda att ta hand om.
Hur den andra graviditeten skiljer sig från den första
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

En kvinnas första graviditet är vanligtvis överväldigande. Hon har många förväntningar, men den främsta känslan hon kan känna är rädsla. Den andra graviditeten skiljer sig dock och kan vara lugnare.

Eftersom kvinnor vet vad de har att vänta den andra gången så känner de sig vanligtvis lugnare. Men för andra kan det vara ännu mer spännande och stressigt.

Även om gravid kvinnor känner till händelserna under graviditeten är varje ny graviditet en ny upplevelse. Den andra graviditeten skiljer sig från den första och är unik, även om det finns många likheter.

Att vara gravid med sitt andra barn

Även om de förstfödda barnen gör kvinnor till erfarna mödrar så inser många av dem inte att en andra graviditet kan vara svårare än den första.

Denna nya graviditet kommer med många fysiska och känslomässiga förändringar som mamman måste hantera samtidigt som hon tar hand om sin förstfödda. Det är en stor utmaning.

Hur en andra graviditet skiljer sig från den första

Följande punkter inkluderar några av de huvudsakliga skillnaderna under den andra graviditeten:

Pojke med gravid kvinna
  • Glöm att njuta av sömnigheten som graviditeten orsakar. Ja, du kommer förmodligen inte längre kunna njuta av de långa tupplurar som du fick första gången. Detta eftersom ditt första barn kräver uppmärksamhet och kärlek, och än mer så om det är litet.
  • Men du kommer förmodligen ha mer energi än under den första graviditeten. Du har trots allt redan de “moderliga krafterna” – du är en supermamma, kapabel att jobba, uppfostra barnet, göra hushållssysslor, ta hand om din partner och ta hand om din graviditet på samma gång. Med det sagt ska man givetvis dela på bördan.
  • Ditt första barn kommer vara din främsta följeslagare under denna period. Eftersom bebisen är i livmodern kommer det stimulera och bygga ett band till den som kommer växa i takt med att din mage växer.
  • Du kanske kan få den förlossning du inte fick första gången. Om du inte vågade ha en vattenfödsel eller föda hemma första gången kanske du kan prova det nu. Det är till och med möjligt att föda vaginalt även din första kom via kejsarsnitt.
  • Under den första graviditeten var du händelsernas centrum för familj och vänner. Men uppmärksamheten kommer minska med denna graviditet. Detta bör dock inte oroa dig! De kommer fortfarande överösa dig med kärlek, även om det inte är som första gången.

Amning under den andra graviditeten

Flicka pussar mage

Om du är fast besluten att amma ditt första barn tills det är två men sedan blir överraskad av den andra graviditeten, ska du inte skynda dig att avvänja.

Många mödrar kanske säger att du inte kan amma och vara gravid på samma gång; vissa läkare tror till och med att det kan öka risken för missfall, men låt inte detta skrämma dig.

Om du har en hälsosam graviditet finns det inget att oroa sig över. Kommer du känna sammandragningar? Ja, det är troligt, men om de inträffar så kommer de bara vara lindriga och inte äventyra er hälsa.

Du kan med gott samvete amma ditt första barn!

Om du lider av något av följande tillstånd bör du dock tala med en läkare eller barnmorska innan. De kanske då råder dig att avvänja barnet:

  • Högriskgraviditet på grund av ålder eller graviditetsstörningar.
  • Om du väntar tvillingar.
  • Om du har blödningar i livmodern.

Avslutande tankar om varför den andra graviditeten skiljer sig

Att vara gravid är en av de mest berikande upplevelser som finns. Din andra graviditet skiljer sig från den första eftersom du redan har ett barn att ta hand om.

Därför måste du bygga ett hälsosamt band med din förstfödda medan du väntar på att den nya bebisen ska komma. Se till att vara så lugn som möjligt eftersom barnet behöver en fridfull mor.

Denna nya graviditet kan göra dig lite mer stressad än den första eftersom din förstfödda kan vara krävande, även om du är glad och självsäker.

Se bara till att njuta av graviditeten till fullo. Förbered dig bättre än första gången, för den andra graviditeten skiljer sig från den första och kommer med nya utmaningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.