Honung eller socker: Vet du vilket som är bättre?

I den här artikeln diskuterar vi honungs- eller sockerdilemmat: Vilket är det bättre alternativet? Och vilka andra sötningsmedel finns det?
Honung eller socker: Vet du vilket som är bättre?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 16 oktober, 2023

Det finns många alternativ för att söta en infusion eller en efterrätt, och du kanske undrar vilket som är hälsosammast (eller minst skadligt): honung eller socker?

Kanske konsumerar du naturliga örtteer, du vill gå ner i vikt, eller så vill du bara undvika alla de kemikalier som vitt socker ofta innehåller. Därför kommer vi i den här artikeln att berätta om tävlingen mellan honung och socker: vilket sötningsmedel vinner?

Naturlig honung kontra konstgjord honung

Innan vi pratar om skillnaderna mellan honung och socker är det först viktigt att klargöra att det finns två olika typer av honung: naturlig honung och fabrikshonung. Naturlig honung är en produkt som inte har genomgått någon form av bearbetning, och är därför i sitt naturliga tillstånd. Det är också känt som rå honung.

Fabrikshonung, å andra sidan, har blivit utsatt för olika termiska processer för att dess hållbarhet ska öka. Tanken är att se till att den kan stå på en hylla en längre tid utan att det påverkar kvaliteten.

Generellt sett, och enligt forskning, har alla typer av honung en hög sockerhalt och låg vatten- och surhetshalt. Den största skillnaden mellan de båda ovan nämnda typerna av honung är att termiska processer kan förändra deras sammansättning, vilket eliminerar vissa mineraler, enzymer och antioxidanter. I denna mening är det alltid tillrådligt att välja den mest naturliga produkten.

Är honung nyttigare än socker?

Även om nutritionister menar att det alltid är bättre att dricka te utan sötningsmedel, är det mer än vanligt att vilja lägga till något som ger en söt smak. Det är då vi vill veta vilket alternativ som är bäst: honung eller socker.

Om vi hänvisar till honung (så länge den är ekologisk) måste vi säga att den sötar mer än raffinerat socker. Det ger också antioxidanter, vitaminer och mineraler. Denna uppsättning näringsämnen kan hjälpa till att förebygga förkylningar, halsont och influensa, enligt en studie från 2016 utförd på råttor.

En liten mängd honung sötar mycket mer än en sked socker. Därför behöver vi mindre mängde för att få samma (eller bättre) resultat i desserter eller infusioner.

Vi bör inte heller glömma att raffinerat socker ger tomma kalorier. Det betyder att den inte har några näringsämnen, inga vitaminer eller mineraler.

Honung, som produceras av blommors nektar, ger oss en bra mängd vatten och vissa näringsegenskaper.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Hur metaboliserar vi överskottssocker?

Honung eller socker: skillnaderna och likheterna

honung eller socker?
Mat med enkla sockerarter gör oss hungriga och kan på medellång och lång sikt påverka vår hälsa negativt.

En stor skillnad mellan de båda sötningsmedlen är vilken typ av socker som vart och ett av dem förser oss med.

Till att börja med innehåller raffinerat eller vitt socker nästan ren sackaros. Honung, å andra sidan, innehåller fruktos och glukos, och den förra dominerar över den senare. Här bör du dock veta att fruktos har ett lägre glykemiskt index än glukos och sackaros.

När det gäller smaken kommer de som har provat de två att kunna bekräfta skillnaderna dem emellan. Socker är sötare på grund av det sackaros det innehåller. Däremot kan honung erbjuda oss olika smaker att beroende på vilka blommor det har producerats med.

Till förmån för socker inom gastronomin kan vi påpeka att det har förmågan att karamelliseras och användas som dekoration i olika bakverk. Dessutom gör dess konsistens det idealiskt för vissa tillagningar och rätter. Var dock medveten om att honung inte ligger långt efter: den kan med fördel användas för att söta flingor och lägga till aromer till olika rätter.

För att lära dig mer om skillnaderna och likheterna mellan honung och socker, se nedan korta sammanställning av egenskaperna enligt experter. Följande är per 100 gram:

 • Glykemiskt index: honung: 58, socker: 60
 • Vatten: honung:17 g, socker: 0,03 g
 • Sockerarter: honung: 80 g, socker: 99,99
 • Kalorier: honung: 300, socker: 387
 • Kalcium: honung: 6 mg, socker: 1 mg
 • Magnesium: honung: 2 mg, socker: 0 mg
 • Fosfor: honung: 4 mg, socker: 0 mg
 • Kalium: honung: 52 mg, socker: 2 mg

Myter om honung

fördelarna med honung
Liksom havregryn, stöder forskning de positiva effekterna av honung på huden. Det kan användas som ett adjuvans mot vissa dermatologiska problem.

Som vi redan har konstaterat så har honung färre kalorier, ett lägre glykemiskt index och en lägre koncentration av sockerarter än raffinerat socker. Men innebär detta att det är bättre för personer med diabetes? I princip, ja; men så bara länge du konsumerar det med måtta och under överinseende av din specialist.

En studie publicerad i International Journal of Preventive Medicine 2019 där man utvärderade effekten av naturlig honung på glykemisk kontroll och antropometriska mätningar av patienter med typ 2-diabetes fann forskarna att honung minskade midjemåttet hos patienter som använde det. Dessutom visade studien på en liten minskning av koncentrationen och utsöndringen av insulin.

Det sägs kunna minska plasmaglukos, C-reaktivt protein, homocystein och blodlipider hos friska individer, diabetiker och patienter med hyperlipidemi. Djurförsök visar också att det kan skydda mot metabola biverkningar hos diabetespatienter.

Utöver detta har det också med använts tillsammans med antidiabetiska läkemedel för att förbättra blodsockerkontroll. Utifrån detta skulle man kunna säga att honung är något bättre än raffinerat socker när det gäller diabetes; men detta uttalande måste tas med viss försiktighet.

Alltså borde personer som fått en diabetesdiagnos se honung på samma vis som de ser raffinerat socker. Det vill säga att minska konsumtionen av detta på en daglig basis. Innan man som diabetespatient lägger till honung i sin kostplan, bör man alltså först rådgöra med sin läkare för att bestämma om detta är passande just in ens egen individuella kost.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Är brunt socker bättre än vitt socker?

Så ska vi välja honung eller socker?

honung eller socker
Det finns många alternativ för att ge en söt smak till mat och dryck, och alla har sina för- och nackdelar.

Egentligen beror allt på våra individuella preferenser. Även om vi kan välja honung för att vi vill ha en helt naturlig produkt, kan vi också välja den andra, eftersom vi då behöver mindre mängd för att söta ett te, en kaffekopp eller en kaka.

Det finns många alternativ för att ge en söt smak till mat och dryck. Det är inte nödvändigt att vara helt kategorisk och bara välja det ena alternativet.

Sanningen är att många livsmedel vi köper innehåller “tomma” sockerarter eller sötningsmedel. Därför kan en bra idé vara att använda honung i det vi väljer att söta (till exempel en infusion eller en hembakad kaka). Den goda nyheten är att det finns många andra alternativ än honung eller socker för att söta recept:

 • Stevia
 • Datum
 • Kokossocker
 • Agavesirap

Dessutom, låt oss inte glömma muscovado socker (som innehåller honung) och melass från spannmål som ris, majs eller korn.

Som du kan se är skillnaderna med att använda honung eller socker för att söta måltider inte så olika stora som du kanske trott. Båda produkterna ger en mycket liknande mängd kalorier och har samma effekter på blodsockret. I denna mening bör du överväga de särskilda fördelarna med vart och ett och välja det som du tror är bäst för dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Al-Waili NS. Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects: comparison with dextrose and sucrose. J Med Food. 2004 Spring;7(1):100-7.
 • Bobiş O, Dezmirean DS, Moise AR. Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes. Oxid Med Cell Longev. 2018 Feb 4;2018:4757893.
 • Busserolles J, Gueux E, Rock E, Mazur A, Rayssiguier Y. Substituting honey for refined carbohydrates protects rats from hypertriglyceridemic and prooxidative effects of fructose. J Nutr. 2002 Nov;132(11):3379-82.
 • Erejuwa OO, Sulaiman SA, Wahab MS, Sirajudeen KN, Salleh MS, Gurtu S. Glibenclamide or metformin combined with honey improves glycemic control in streptozotocin-induced diabetic rats. Int J Biol Sci. 2011 Mar 14;7(2):244-52.
 • Mohapatra DP, Thakur V, Brar SK. Antibacterial efficacy of raw and processed honey. Biotechnol Res Int. 2011;2011:917505.
 • Sadeghi F, Salehi S, Kohanmoo A, Akhlaghi M. Effect of Natural Honey on Glycemic Control and Anthropometric Measures of Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Crossover Trial. Int J Prev Med. 2019 Jan 15;10:3.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.