Turbinadosocker: ett råsocker med lite mer näring

Turbinadosocker är en typ av sötningsmedel som du kanske känner för sin färg och smak. Vi berättar mer om det här.
Turbinadosocker: ett råsocker med lite mer näring
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 13 december, 2022

Turbinadosocker är en typ av råsocker. Det är en produkt som har större kristaller än andra typer av socker.

Dess färg är ljusgul eller ljust gyllenbrun. Namnet “turbinado” kommer från ordet “turbina” och syftar på metoden som används för att bearbeta den.

Om du inte känner till det som turbinadosocker, kanske du har hört talas om demerara eller rårörsocker. I den här artikeln ska vi berätta mer om denna typ av sötningsmedel, de möjliga hälsofördelarna det ger och hur det kan användas.

Vad är turbinadosocker för sorts råsocker?

Turbinadosocker är tillverkat av sockerrör och är delvis raffinerat, vilket behåller en del av den ursprungliga melassen, vilket gör att det är karamellfärgat. Många kallar turbinadosocker för råsocker, på grund av den lilla förfining som är involverad i processen. Men enligt det amerikanska livsmedelsverket (FDA) är det dock inte helt “rått”.

Socker som inte är helt raffinerat är inte säkert för mänsklig konsumtion, eftersom det kan innehålla föroreningar. Även om turbinadosocker går igenom en rengöringsprocess, är den inte lika urlakande på näring som den som man utsätter vanligt, raffinerat socker för.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Vitt, brunt och muscovadosocker: Likheter och skillnader

Hur framställer man turbinadosocker?

Processen för att få fram turbinadosocker är nästan densamma som för andra typer av socker, förutom den sista delen.

Först tvättar och hackar man sockerrören eller betorna. Sedan extraherar man den söta saften, som innehåller stora mängder sackaros, vilket är huvudföreningen. Men denna saft innehåller också föroreningar, vilket man avlägsnar i filtreringsprocessen. Detta förhindrar tillväxten av bakterier.

Nästa steg är upplösning, vilket sker när man kombinerar vatten och sackaros. Detta vatten avdunstar när man sedan kokar sockerrörs- eller betsaften till en mättad lösning som gör produkten tjockare. Vid denna steg börjar sackarosen att bilda kristaller med en subtil brun färg.

När turbinadosocker framställs är det en liten del av sackarosen som inte kristalliseras på grund av dess vätskeinnehåll och föroreningar, och det karamelliseras till en lite bitter smak. Detta är melass med en lätt karamellsmak.

Sedan, om man vill få raffinerat vitt socker, eliminerar man melassen. Så gör man alltså inte med turbinadosocker. Melassen är delvis kvar och, beroende på mängden melass, kallar man den för råsocker, turbinadosocker, demerarasocker eller muscovadosocker.

Turbinado socker
Den bruna varianten är en annan variant av denna typ av socker som beror på mängden melass som blir kvar i slutprodukten.

Näringen i turbinadosocker

Turbinadosocker innehåller vissa näringsämnen och mineraler. Nedan kan du läsa om dessa, vilket vi beräknat baserad på 1 tesked, vilket motsvarar 5 gram socker:

 • Kalorier: 18
 • Fett: 0 g
 • Natrium: 0,1 mg
 • Kolhydrater: 4,6 g
 • Fiber: 0 g
 • Sockerarter: 4,6 g
 • Protein : 0 g
 • Kalcium: 0,55 mg
 • Kalium: 1,33 mg
 • Magnesium: 0,01 mg
 • Järn: 0,017 mg

Trots att det innehåller ett visst mått mineraler, såsom kalcium, kalium och järn, är dessa värden emellertid inte relevanta för den genomsnittliga kosten. Kalorivärdet är däremot lika högt som för raffinerat socker.

Dessutom finns det studier som hävdar att melassbiprodukter, inklusive turbinadosocker, kan innehålla antioxidanter som resterar efter bearbetningen. Men de är också väldigt få i jämförelse med andra livsmedel.

Fördelarna med turbinadosocker

Det finns flera hälsofördelar med turbinadosocker. Men glöm bara inte bort : det är fortfarande socker. Därför bör du konsumera det endast med måtta.

Det innehåller mer näringsämnen än vanligt socker

Jämfört med näringsämnena från vanligt raffinerat socker innehåller turbinadosocker fler mineraler (kalcium, magnesium och kalium) än vanligt socker. Motsvarande så innehåller raffinerat socker bara kalorier, men inga mineraler.

Du skulle dock behöva konsumera väldigt mycket socker för att möta näringsbehovet för dessa mikronäringsämnen, och det är inte hälsosamt!

Det innehåller mer antioxidanter

I en vetenskaplig studie jämförde man turbinadosocker, raffinerat socker och farinsocker. Syftet var att undersöka produkternas antioxidantkapacitet, samt deras toxicitet.

Resultaten visade att turbinadosocker var bättre än de två andra sockersorterna eftersom dess fukthalt var lägre och dess askhalt högre. Detta gällde också dess mineralkoncentration.

Studien visade också att de huvudsakliga antioxidantföreningarna i detta socker är 4-hydroxibensoesyra, klorogensyra, protokatechuinsyra, transferulsyra och apigenin. Samtidigt kunde man inte upptäcka någon toxicitet.

Det har ett lägre glykemiskt index än andra typer av socker

Det glykemiska indexet (GI) är en indikator på hur snabbt ett livsmedel kan öka blodsockernivån. Det vill säga, det avgör hur kroppen reagerar på en kolhydratslivsmedel.

GI mäts mellan 0 och 100. Ju snabbare kolhydrater bryts ner och höjer blodsockret, desto högre blir det glykemiska indexet. Så ju närmare 100, desto högre GI för ett livsmedel.

Även om det fortfarande är högt har turbinadosocker ett GI på 75, medan raffinerat socker har ett GI på 80 och majssirap med hög fruktos har ett GI på 87. Det finns andra sötningsmedel, såsom stevia, agave och fruktos, som också har ett lägre GI.

Om du kan äta detta socker eller inte, med avseende på vissa sjukdomar, måste du rådfråga sjukvårdspersonal. Som exempel så bör personer med diabetes äta livsmedel med lågt GI, så här skulle turbinadosocker inte vara en del av menyn.

Turbinado socker och blodsocker
Det lägre glykemiska indexet innebär inte att denna produkt bör ingå i kosten för patienter med diabetes eller metabolt syndrom.

Varför man inte ska äta alltför mycket turbinadosocker

För att nå den mängd vitaminer och mineraler som kroppen behöver, är detta socker inget alternati. Skulle du äta enbart turbinadosocker, skulle du måsta äta en hel del mer än vad som kan rekommenderas för att uppleva någon nytta. Kom ihåg att mängden socker som anges för kvinnor är högst 5 teskedar; för män, högst 7.

Det motsvarar max cirka 25 respektive 36 gram per dag.

Den tidigare beräkningen som inkluderade näringsinformationen för turbinadosocker var för 5 gram. Så låt oss ta exemplet med kalcium:

Kroppen behöver 1 000 milligram kalcium per dag. Mängden turbinadosocker för att nå det behovet skulle vara enorm.

Vetenskapliga bevis visar att om man konsumerar för mycket socker kan det leda till olika konsekvenser:

 • Diabetes
 • Fetma
 • Högt blodtryck
 • Hjärtproblem

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Fakta om muscovadosocker: 8 saker du inte känner till

Användning av turbinadosocker

På grund av sin lätta karamellsmak använder många gärna turbinadosocker i bakning. Vissa tillsätter den också i juicer och smoothies och som topping på desserter.

Man kan strö över det på kakor, kakor, pajer och muffins. Många människor börjar sin dag med att tillsätta den på frukostflingorna.

Det är dock fortfarande socker, så vi rekommenderar att du använder det i rekommenderade mängder på max 25 och 36 gram för kvinnor respektive män. Kom ihåg att socker är förknippat med kroniska problem om det konsumeras för mycket.

Sötningsmedel och hjärtsjukdomar: finns det en koppling?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.