Sugar busters-dieten: Vad går den ut på?

Sugar Busters-dieten är ett mycket debatterat ämne i det vetenskapliga samfundet. Vissa anser att den är effektiv för att förbättra hälsan.
Sugar busters-dieten: Vad går den ut på?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 01 oktober, 2022

Om du vill veta mer om Sugar Busters-dieten måste vi börja med mottot på bokens omslag: “Minska intaget av socker för att minska fett“. Det är precis vad denna typ av kost handlar om. Den går ut på att du eliminerar socker och raffinerade kolhydrater för att uppnå en hälsosam och balanserad kost.

För mycket socker kan öka dina depåer av kroppsfett, vilket leder till övervikt eller fetma. Faktum är att forskarna Thomas, Elliot och Baur från University of Sydney har klassificerat Sugar Busters-dieten inom kategorin dieter som kontrollerar glykemiskt index.

Dessa typer av dieter tilldelar ett kolhydratvärde till livsmedel. Värdet visar deras förmåga att öka blodsockret och följaktligen insulinnivåerna.

Salas-Salvadó påpekar i sin bok Nutrition and Clinical Diet att en kost med högt glykemiskt index kan öka fettet i blodet. Då ökar risken för fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Alla är dock inte överens om detta. Fortsätt läsa för mer information!

Hur fungerar Sugar Busters-dieten? Vad bör man tänka på?

Innan vi berättar om grunden för Sugar Busters-dieten, låt oss först granska vad glykemiska indexet (GI) innebär. Enligt Hernández och andra näringsexperter är GI ett värde som kvantifierar kroppens svar på ett livsmedel för att öka blodsockret och insulinvärdena, i en jämförelse med vitt bröd eller glukos.

Enligt Sellmeyer i den medicinska tidskriften American Clinic of Nutrition, så innebär ett lägre GI, från 1 till 55, att du har att göra med en hälsosammare kost i syftet att förebygga och kontrollera kroniska sjukdomar.

Sugar Busters-dieten utelämnar alla enkla och raffinerade kolhydrater och sockerarter. Dessutom bör 40% av kalorierna i kosten komma från livsmedel med låga GI-index samt fiberkällor. De återstående 60% av kalorierna fördelas i 30% från proteiner och 30% från fett, främst omättade.

Skaparna av Sugar Busters-dieten har inte angett några portionsstorlekar för varje födogrupp. De rekommenderar bara att din måltids tallrik inte är för full och att varje portion är rimlig.

bakverk

Livsmedel du kan äta på Sugar Busters-dieten

Sugar Busters-dieten innehåller livsmedel med lågt glykemiskt index. Med andra ord, kolhydrater som omvandlas till sockerarter som absorberas långsamt och gradvis. Här är några av dem:

 • Grönsaker utan stärkelse: Broccoli, blomkål, tomat, sparris, kål, spenat, paprika, zucchini bland andra.
 • Baljväxter: Bönor, linser, gröna bönor, bland andra baljväxter.
 • Frukt: Vattenmelon, jordgubbar, persikor, hallon, björnbär, äpplen etc.
 • Fullkorn: Havregryn, matvete, fullkornsbröd, havrekli, bovete och råris.
 • Mjölk med låg fetthalt: 1%-mjölk, fettfri yoghurt utan tillsats av socker, magra ostar.
 • Proteiner: Fågel utan skinn, skaldjur, magert kött, ägg, fisk bland annat. Det rekommenderas också att man tar bort det synliga fettet och undviker att tillaga dem genom att steka eller fritera dem.
 • Fett: Rapsolja, soja, majs, bomull, trädnötter, olivolja.
 • Konstgjorda sötningsmedel: Sukralos, aspartam, stevia bland andra.

Vissa livsmedel att utesluta från Sugar Busters-dieten

Dessa typer av dieter utesluter livsmedel som är raffinerade eller har en hög sockerhalt, som honung, sirap och stärkelserika grönsaker. Låt oss titta på några av dem:

 • Grönsaker med stärkelse och socker: Bakad potatis, rödbetor, russin, kassava, morötter, ärtor bland andra.
 • Raffinerade spannmål: Vetemjöl, pasta, vitt bröd, vitt ris, rismjöl och dess derivat.
 • Frukter med högt GI: Mango, kiwi, mogna bananer, ananas etc.
 • Söta livsmedel: Kakor, tårtor, pajer, glass, munkar, muffins och bakverk i allmänhet.
 • Drycker: Fruktjuice, sportdrycker, läsk, sötade kolsyrade drycker och sött te.
 • Bearbetade livsmedel: Snabbmat, potatischips, kakor, snacks, sylt och liknande livsmedel.
 • Bearbetat kött: Bland annat korv, pastrami, skinka, salami.

Fördelar med Sugar Busters-dieten

Sugar Busters-dieten har vissa fördelar jämfört med andra dieter, allt från praktiska till specifika hälsofördelar.

Förebyggande och kontroll av vissa kroniska sjukdomar

Enligt Mayo Clinic kan konsumtion av livsmedel med lågt glykemiskt index, som ingår i denna diet, hjälpa till att förhindra fetma, typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar.

Thomas, Elliot och Baur drog slutsatsen att en diet med lågt GI, kort efter konsumtion, kunde förbättra totalt kolesterol och LDL-kolesterol hos överviktiga personer. Dessutom minskade kroppsvikt, fettmassa och kroppsmassindex. En metaanalys visade också förbättring av insulin och triglycerider hos överviktiga när de åt en diet med lågt GI.

Andra studier är dock något motsägelsefulla när man ser på effekterna av denna typ av kost på lång sikt. Resultat har visat endast marginell viktminskning vid behandling av fetma. Flera forskare har inte heller funnit något samband mellan GI och minskningen av kardiovaskulär risk.

Gynnsamt näringsbidrag

Sugar Busters-dieten innehåller massor av fibrer, bioaktiva föreningar som antioxidanter och vitaminer, som stöder olika funktioner i kroppen. De flesta kalorier, fibrer och vitaminer kommer från frukt, grönsaker och fullkorn.

Lågt fettintag

Även om denna diet inte betonar att man ska äta mindre mättat fett, innebär en konsumtion av olivolja, fröoljor med fleromättade fettsyror och magert kött en ökad kvot av omättade till mättade fettsyror. Faktum är att detta är fördelaktigt för att upprätthålla kardiovaskulär hälsa.

Suger busters-dieten är en praktisk kost

Detta är en typ av kost som inte kräver att man ska räkna eller mäta kolhydrater eller kalorier. Allt du behöver göra är att äta maten och ingredienserna på listan och undvika de som inte står med. Du behöver inte veta mycket om hälsa och näringslära för att kunna följa denna diet.

nyttig mat för Sugar Busters-dieten

Nackdelar med Sugar Busters-dieten

Några nackdelar med denna typ av diet handlar om att du utesluter vissa frukter och grönsaker som ger viktiga näringsämnen för din hälsa. Dessutom finns det motsättningar om dess effekter på vissa kroniska sjukdomar.

Utesluter näringsrik mat

Denna diet utesluter livsmedel enligt deras glykemiska index. Men många av dem kan vara källor till viktiga näringsämnen.

 • Till exempel är mango och ananas en källa till karotenoid som är föregångare för vitamin A och vitamin C, precis som kiwi.
 • Fibrerna i vissa stärkelsehaltiga grönsaker, som kassava och ärtor, finns inte heller i denna dietplan.

Förvirring kring dieten

Informationen om vilka livsmedel som ska inkluderas eller uteslutas är inte lättillgänglig. Du måste granska guideboken väldigt noga för att ta reda på vilka livsmedel som tillåtna. Samtidigt rekommenderar författarna att man ska minska intaget av mättat fett, men inkluderar smör och grädde.

Dessutom, trots att Sugar Busters-dieten rekommenderar livsmedel med lägre GI, har vissa värden som ligger nära eller högre än GI-värdet för socker.

Tvetydigheter i vetenskapliga studier

Även om förespråkarna för denna diet gärna framhäver vissa studier som kopplar GI-dieter till att kontrollera vissa sjukdomar, finns andra som inte litar på resultaten. Antingen på grund av att kosten inte testats på lång sikt eller för att resultaten inte visar något samband mellan kost och förbättring av symptom.

Är det möjligt att gå ner i vikt på Sugar Busters-dieten?

Vissa kliniska prövningar och andra rapporterade studier i den medicinska tidskriften Clinical Nutrition drog slutsatsen att dieter med lågt GI kunde minska vikt och kroppsfett hos överviktiga patienter efter 6, 8 och 12 veckor.

Däremot, i en studie med överviktiga personer som följde en GI-diet, var viktminskningen försumbar under underhållsfasen och vid 36 veckor av studien.

Ett annat faktum är att Sugar Busters-dieten också ger en hög mängd fiber, genom frukt, grönsaker, spannmål och fullkorn. Med avseende på detta uppger vissa författare att det är fiber som minskar energiintaget, av flera skäl:

 • Större mättnadskänsla
 • Minskar absorptionen i tunntarmen
 • Ökar fekal eliminering av näringsämnen

I Journal of Nutrition rapporterar man också att det låga kolhydratintaget i samband med ett högt proteinintag, som är karakteristiskt för denna diet, får dig att känna dig mättare. Det minskar också kroppsfett och ökar viktminskningen.

För många är Sugar Busters-dieten en hälsosam kostplan. Att minska socker, öka fiber och konsumera magert protein och mindre mättat fett är trots allt en del av Världshälsoorganisationens rekommendationer för en hälsosam kost.

Men mer långsiktiga studier behövs för att bestämma den slutgiltiga effekten av denna diet på fetma, diabetes och hjärtsjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Philippou E, McGowan BM, Brynes AE, Dornhorst A, Leeds AR, Frost GS. The effect of a 12-week low glycaemic index
  diet on heart disease risk factors and 24 h glycaemic response in healthy middle-aged volunteers at risk of heart disease: a pilot study. Eur J Clin Nutr 2008; 62: 145-9.
 • Salas-Salvado, J., Bonada, R., Trallero, M. Nutrición y Dietética Clinica. Editorial Masson-Elsevier, Barcelona. 2006.
 • Thomas DE, Elliott EJ, Baur L. Dietas de bajo índice glucémico o baja carga glucémica para el sobrepeso y la obesidad (Revisión Cochrane traducida). En: La Biblioteca Cochrane Plus, 2007 Número 4. Oxford: Update Software Ltd. Disponible en: http://www.update-software.com. (Traducida de The Cochrane Library, 2007 Issue 4. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd.).
 • Mora, G. La Opinión del experto. Dieta y enfermedad coronaria. Rev Fac Med Univ Nac Colomb. 2005 Vol. 53 No. 2, 97-116.
 • Gargallo Fernández Manuel, M.; Breton Lesmes, I.; Basulto Marset, J.; Quiles Izquierdo, J.;Formiguera Sala, X.; Salas-Salvadó, J.; grupo de consenso FESNAD-SEEDO. Recomendaciones nutricionales basadas en la evidencia para la prevención y el tratamiento del sobrepeso y la obesidad en adultos (consenso FESNAD-SEEDO). La dieta en el tratamiento de la obesidad (III/III). Nutrición Hospitalaria. 2012, 27 (3), pp. 833-864.
 • Hernández, P.,  Mata, C.,  Lares, M., 3, Velazco, Y., Brito, S. Índice glicémico y carga glucémica de las dietas de adultos diabéticos y no diabéticos. An Venez Nutr 2013; 26(1): 5-13.
 • Leighton Steward, Morrison Bethea, M.D., Sam Andrews, M.D., Luis Balart, M.D. El Nuevo Sugar Busters. Ballantine Books. Random House Publishing Group22 jul. 2009 – 416 páginas.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.