10 saker som motiverar dig att följa medelhavskosten

Medelhavskosten är en av de koster som har mest uppbackning av vetenskapen när det kommer till fördelar för hälsan. I denna artikel ska vi upptäcka tio anledningar att följa den.
10 saker som motiverar dig att följa medelhavskosten
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att följa medelhavskosten är ett av de bästa alternativen för de som vill bibehålla sin idealvikt samtidigt som de förblir friska.

Men vad är så speciellt med denna kost? Vi bjuder in dig att fortsätta läsa denna artikel för att få reda på hur mycket denna kost kan gagna din hälsa.

Medelhavskosten

Denna kost är inte bara en serie näringsmässiga rekommendationer; den är mycket mer än så. Den är faktiskt associerad med en balanserad livsstil och utgör ett autentiskt kulturarv i regionen.

Den 16 november, 2010 förklarades den faktiskt som ett immateriellt kulturarv av Spanien, Grekland, Italien och Morocco.

Vilka livsmedel utgörs medelhavskosten av?

Om du följer medelhavskosten kan du äta olika typer av livsmedel så länge du respekterar den berömda matpyramiden, som lägger grunden för vilka livsmedel man bör äta dagligen, veckovis och sällan.

Nyttiga livsmedel i medelhavskosten

Medelhavskosten är en av de nyttigaste sätten att äta som finns eftersom den främjar hälsosamt och balanserat ätande.

Livsmedel du bör äta dagligen:

 • Spannmål: pasta, ris och bröd är några exempel. Experter rekommenderar att man konsumerar 30 g bröd om dagen och 60-80 g pasta och ris
 • Frukt och grönsaker: matpyramiden indikerar att man bör konsumera fem portioner frukt och grönsaker (alternerande) varje dag, vilket är 120-180 g frukt och 150-200 g grönsaker
 • Ett glas mjölk eller två koppar yoghurt
 • En matsked rå extra jungfruolivolja
 • Lök och rå vitlök

Livsmedel du bör äta varje vecka:

 • Fisk
 • Magert kött
 • Rött kött (experter rekommenderar en portion i veckan)
 • Ägg: 2-4 portioner per vecka.
 • Baljväxter och potatis (experter rekommenderar att man äter dem tre gånger per vecka)

Livsmedel du bör äta sällan

 • Bakverk
 • Tårtor
 • Godis
 • Socker
 • Juicer och läsk

1. Den anses vara en av de bästa kostvanorna baserat på vetenskapliga bevis

Medelhavskosten anses vara en av de kostvanor med mest vetenskapligt stöd när det kommer till hälsofördelar.

Den har intresserat allmänheten under lång tid, framförallt tack vare dess vårdande roll vid sjukdomar som associeras med kronisk inflammation,som metaboliskt syndrom, diabetes, hjärtsjukdom, neurodegenerativa sjukdomar, cancer, etc.

Frukt och grönsaker är viktiga

Man har undersökt de många hälsofördelarna med att följa medelhavskosten och kommit fram till att den kan förebygga och till och med lindra många sjukdomar.

2. Den höjer det goda kolesterolet

Enligt forskning vid Obesity and Nutrition Centre of Biomedical Research Network (CIBERobn) och vid Hopsital del Mar Medical Research Institute (IMIM) hjälper medelhavskosten de partiklar som bär det goda kolesterolet.

Detta hjälper till att förebygga igentäppta artärer så att de kan fungera som de ska.

3. Den minskar risken för hjärtsjukdom

Studier har visat att fall med hjärtsjukdom är mindre vanliga i Medelhavsländer tack vare de höga mängderna näringsämnen som traditionella recept innehåller.

4. Den minskar risken för bröstcancer, hjärtinfarkt och stroke

En studie visade att medelhavskosten minskar cirkulationsproblem med upp till 66%, hjärtinfarkt och stroke med 30% och risken för bröstcancer med 68%.

5. Den motverkar allvarlig depression

Ett forskningsteam från Deakin University i Australien utförde en serie tester som slog fast att man kan följa medelhavskosten för att bekämpa allvarlig depression.

Motverka depression med medelhavskosten

Att följa medelhavskosten kan bidra till att förebygga och behandla depression. Nyttiga livsmedel har en positiv effekt på hjärnkemin och ditt humör.

6. Den ökar din väntade livslängd

Personer som följer medelhavskosten tenderar att leva längre eftersom den främjar livslängden och saknar ned åldrandeprocessen tack vare att livsmedlen är rika i antioxidanter och högkvalitativa näringsämnen.

7. Den kan hjälpa till att förebygga och behandla fetma

Olivolja är mycket nyttigare än smör och andra vegetabiliska och animaliska fetter som finns i många andra kostplaner. Därför är det ett bra alternativ för att bekämpa eller förebygga fetma.

8. Den hjälper till att minska kognitiv försämring

Gröna bladgrönsaker förebygger cellförsämring eftersom de innehåller mycket antioxidanter.

Att äta minst en portion av dessa grönsaker om dagen hjälper till att sakta ned den kognitiva försämring som associeras med åldrande, vilket stärks av en studie från tidskriften Nature.

9. Den hjälper dig att nå din idealvikt

Medelhavskosten är varierad och har lågt kaloriinnehåll. Om du kombinerar den med träning kommer du kunna nå och framförallt behålla din idealvikt.

Att motverka fetma minskar även risken för många andra sjukdomar som blir värre om patienten inte är i form.

Kvinna på våg

Till skillnad från “mirakeldieter” hjälper medelhavskosten folk att nå sin idealvikt och att orsaka negativa bieffekter. Den främjar även förebyggande av sjukdomar som associeras med övervikt och fetma.

10. Att följa medelhavskosten hjälper miljön

En av grunderna till medelhavskosten är konsumtion av färsk, säsongsenlig mat. Att anamma dessa matvanor kan alltså hjälpa miljön genom att handla lokalt.

Visst kan man behöva anpassa kosten lite efter vad som finns att tillgå i Sverige, men så länge man tänker till lite är det inga problem.

Följer du redan medelhavskosten eller känner du dig manad att prova efter att ha läst dessa fördelar?

Dra nytta av denna regions kulinariska arv!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dussaillant, Catalina, Echeverría, Guadalupe, Urquiaga, Inés, Velasco, Nicolás, & Rigotti, Attilio. (2016). Evidencia actual sobre los beneficios de la dieta mediterránea en salud. Revista médica de Chile144(8), 1044-1052. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872016000800012
 • Sofi F, Macchi C, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Mediterranean diet and health. Biofactors 2013; 39 (4): 335-42.
 • Martínez-González MA, Fernández-Jarne E, Serrano-Martínez M, Wright M, Gómez-Gracia E. Develop­ment of a short dietary intake questionnaire for the quantitative estimation of adherence to a cardioprotective Mediterranean diet. Eur J Clin Nutr 2004; 58 (11): 1550-2.
 • Knoops KT, de Groot LC, Kromhout D, Perrin AE, Moreiras-Varela O, Menotti A, et al. Mediterranean diet, lifestyle factors, and 10-year mortality in elderly European men and women: the HALE project. JAMA 2004; 292 (12): 1433-9.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.