Fakta om muscovadosocker: 8 saker du inte känner till

Demerara, farin, rör, turbinado. Tror du att alla sockervarianter är likadana? De flesta av dem skiljer sig sinsemellan och har mycket olika egenskaper. Idag ska vi berätta några fakta du kanske inte visste om muscovadosocker.
Fakta om muscovadosocker: 8 saker du inte känner till
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Tillsammans med farinsocker är muscovadosocker en av de minst raffinerade sockerprodukterna som vi kan hitta i mataffären. Med en lite fuktig konsistens och väldigt speciell smak har dess rykte som ett hälsosamt alternativ höjt både dess produktion och konsumtion. Idag berättar vi åtta fakta som du kanske inte kände till om muscovadosocker.

1. Fakta om muscovadosocker: en typ av rårörsocker

Vi  kan få produkter från rårörsocker som tar olika former: råsocker, raffinerat socker, sirap och melass. Skillnaden mellan dem sitter i fuktnivån, kristallernas storlek och andelen sackaros de innehåller.

USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) skiljer mellan rörsocker och sirap. De andra typerna av socker, såsom muscovado, klassificeras som “andra typer av rörsocker med vanliga namn.” Alla råsockerprodukter kännetecknas av sin bruna färg, med olika nyanser från gult till mörkbrunt. Detta är fallet med produkten som vi analyserar i den här artikeln.

2. Det finns många typer av rårörsocker

Alla typerna skiljer sig dock från varandra; demerara, turbinado, panela, muscovado. Även om det kan verka som om de är precis desamma, har de faktiskt vissa egenskaper som skiljer dem åt.

Sockerprodukterna kommer alla från avdunstningen av sockerrörets vätska och har kvar en del av melassen som inte avdunstar helt. Men den slutliga mängden melass i sockret skiljer sorterna åt. Det är därför de har olika texturer och smaker.

Sockerarterna demerara och turbinado är lättare och har torrare kristaller. Sockearten rapadura ser vanligtvis ut som fin sand eftersom det passerar genom en sil under produktionsprocessen. Och panela kan hittas i form av medelstora, fasta block.

Man kan servera sockerbit med ostbrickan.
Du kan hitta panela på marknaden i form av solida, medelstora block.

3. Produktionsprocessen har olika faser

Det är ingen snabb process att skapa muscovadosocker, och det är inte heller en avfallsprodukt. Produktionen måste gå igenom vissa etapper, inklusive följande:

  • Pressa saften från sockerröret.
  • Filtrera vätskan och avdunstningen för att få den första koncentrationen av solida bitar.
  • Nedkylning, vilket skapar sockerkristaller.
  • Bibehålla den melass som uppträder under tillagningen för att nå slutprodukten, som inte är raffinerad.

4. Fakta om muscovadosocker: kommer bara från sockerrör

Generellt kan man tillverka socker från endast två råvaror: sockerbetor eller sockerrör. Processen de genomgår innan du får slutprodukten är alltid densamma, oavsett vilken anläggning den kommer ifrån. Den geografiska regionen är avgörande, särskilt på grund av klimatet. Kallare platser, som Europa, odlar mest sockerbetor. I tropiska klimat odlar man å andra sidan mest sockerrör.

När det gäller muscovadosocker kan det bara komma från sockerrör. Oavsett i vilken region tillverkaren befinner sig finns det inget sätt att få det från sockerbetor.

5. Muscovadosocker har en uttalad smak

Muscovadosocker smakar annorlunda än vitt socker, honung och sötningsmedel som sirap. Det tenderar att ha en mer uttalad smak tack vare närvaron av melass, som finns kvar i slutprodukten.

Muscovadosocker kan påminna något om lakrits eller kola, med en lite bitter underton. Dess struktur är också annorlunda, eftersom det är en mer fuktig sockerart.

6. Du kan använda det som sötningsmedel och vid matlagning

Du kan använda muscovadosocker som ersättning för vitt socker: i te och kaffe, och varför inte lite grann i din yoghurt. Men det är också en bra ingrediens vid matlagning och bak. Faktum är att det är en mycket uppskattad smaksättare i bakverk, eftersom det ger produkterna en fylligare smak och en mer attraktiv färg.

Även om det gör underverk för tårtor, kakor och bullar, är det inte bara användbart i söta rätter. Du kan också använda detta socker i såser, som vinägretter, eller i marinader för att marinera kött.

Det fungerar annorlunda än vanligt vitt socker när du tillagar det, och du bör ha det i åtanke om du vill ersätta en produkt med denna. I slutet av tillagningen ger muscovadosockret en mer fruktig och söt smak samt en fuktigare konsistens.

7. Fakta om muscovadosocker: har samma näringskomposition som raffinerat socker

Även om vissa menar att råsocker är hälsosammare än vitt socker, har muscovadosocker nästan samma näringskomposition som detta. Båda ger 4 kalorier per gram och är nästan 100% kolhydrater.

Även om det är sant att muscovadosocker har spår av vissa mineraler som magnesium, kalium eller kalcium, kan vi inte betrakta det som en giltig källa till dessa näringsämnen. Det är bättre att få dem från hälsosammare livsmedel, såsom grönsaker, nötter och fullkorn. Av samma anledning, även om det är ett mindre bearbetat socker, är det fortfarande ett tillsatt socker. Så du bör begränsa ditt intag och inte överstiga 25 gram per dag, enligt rekommendationerna.

Sockerbitar visar en nedåtgående trend.
Du bör begränsa ditt sockerintag till mindre än 25 gram per dag.

Du kanske också är intresserad av: 6 effektiva naturliga exfolianter du kan göra hemma

8. Marknaden växer

Idag ser man ett växande intresse för hälsosam och miljövänlig mat. Särskilt bland yngre människor som ägnar mer tid och ansträngning på att hitta och köpa mindre bearbetade, lokala produkter och sådana vars produktion har lägre ekologisk påverkan.

Detta innebär också en ökning av konsumtionen av oraffinerat sockerrör, bland annat muscovadosocker. Indien, Colombia och Pakistan är de största tillverkarna av dessa produkter idag.

Muscovadosocker är naturligt, men det är också en tillsats

Till skillnad från vitt socker är inte muscovadosocker raffinerat. Produktionsprocessen gör att melassen naturligt bevaras. Det är därför det innehåller lite spår av mineraler och fytonäringsämnen, och har en mycket karakteristisk smak och konsistens.

Även om det kan vara ett bättre val än raffinerat socker, bör du inte överanvända det, för det är trots allt ett tillsatt socker som till slut kan orsaka hälsoproblem. Det är viktigt att du känner till de dagliga rekommendationerna och implementerar dem för din kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Eggleston G. Positive Aspects of Cane Sugar and Sugar Cane Derived Products in Food and Nutrition. Journal of Agricultural and Food chemistry. Abril 2018. 25;66(16):4007-4012.
  • EU Science HUB. Sugars and Sweeteners. Marzo 2020.
  • FDA (Food and Drug Administration). Ingredients Declared as Evaporated Cane Juice: Guidance for Industry. Mayo 2016.
  • Gobierno de España. Real Decreto 1261/1987, de 11 de septiembre, por el que se aprueba la Reglamentación Técnico-Sanitaria para la elaboración, almacenamiento, transporte y comercialización de los azúcares destinados al consumo humano. Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado. Octubre 1987. Pp 30640-30647.
  • McGee H. La cocina y los alimentos. Enciclopedia de la ciencia y la cultura de la comida. Random House Mondadori. Enero 2008. Pp 714-715.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.