Dryck med stevia, ingefära och äpple

Visste du att ingefära är en av de bästa ingredienserna för att rena kroppen och optimera matsmältningssystemet? Man kan lägga till ingefära i olika recept eller ha det i te.
Dryck med stevia, ingefära och äpple
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Alltför ofta går vi obemärkt över gränsen då vi äter och dricker eftersom det är svårt för oss att stå emot härliga gastronomiska njutningar. Men med denna dryck med stevia, ingefära och äpple kan du kompensera de negativa effekterna av överätande.

Utforska de urindrivande och renande egenskaperna som denna dryck har att erbjuda så att du kan må bra igen efter att ha ätit för mycket.

Överloppet som skadar oss

Firanden, fester, middagar, träffar, högtider… Det finns många orsaker till att man ställer till med en ordentligt festmåltid.

Det kan dock bli ett problem då mängden mat, typen av mat och kombinationerna på tallriken belastar matsmältningssystemet och riskerar hälsan.

Man kan överleva ett överflöd av mat om man lär sig att få kontroll över sig själv i matsituationen, äta långsamt och tugga ordentligt. Det är viktigt att man kan njuta av maten men även bra att välja kloka råvaror och kombinera dem på ett förnuftigt sätt.

Till exempel kan man tillsätta en portion sallad till varje måltid. Genom att göra detta känner man sig mättare, äter mindre av den andra ohälsosammare maten och samtidigt förbättrar man matsmältningen.

Hur kan vi kompensera för det överdrivna ätandet?

mate te

Det finns olika sätt att kompensera för överdrivet intag av mat och dryck:

 • Drick vatten under dagen, skiljt från måltider, håll paus från vattendrickandet under en halv timme innan och en halv timme efter en måltid. Det är det enklaste och billigaste sättet att hålla kroppen ren och i balans.
 • Hoppa över följande måltid eller byt ut den mot en lättare måltid: frukt, sallad, soppa, smoothie mm.
 • Konsumera te eller tillskott som förbättrar leverns funktion. Levern bryter ner fett och eliminerar gifter från kroppen. Testa maskros, mariatistel, kronärtskocka, boldo mm.
 • Drick denna artikels uppfriskande dryck med stevia, ingefära och äpple.

Rekommenderade livsmedel

Ingefära

Ingefära är en uppfriskande kryddstark rot med otroligt goda egenskaper som gynnar rensandet av kroppen efter överkonsumtion.

 • Bekämpar svullen mage och vätskeansamling, samt förbättrar njurarnas renande funktion.
 • Balanserar matsmältningssystemet, lindrar en upprörd mage och aktiverar utsöndring av magsaft.
 • Förbättrar leverns funktion och hjälper att rensa blodet samt eliminera toxiner.
 • Gynnar ämnesomsättningen och hjälper att bränna kalorier.

Man kan inta den rå eller i form av pulver till exempel i te, smoothie eller juice. Det finns också i form av godis.

Stevia

Dryck med stevia

Vid sidan om att stevia används inom medicin är det även ett bra alternativ som sötningsmedel i mat och dryck. Stevia är en utmärkt produkt för att återhämta balans i kroppen efter att man ätit för stora mängder. Stevia:

 • Sänker blodsockernivåerna och suget på något sött.
 • Hjälper att eliminera vätskor från kroppen.
 • Sänker varsamt högt blodtryck.
 • Förbättrar tandhälsa, tandköttet och förebygger hål i tänderna.
 • Har matsmältningsgynnande egenskaper.
 • Är fri från kalorier.

För att man ska kunna dra nytta av stevians medicinska egenskaper måste stevian vara icke-raffinerad. Man kan konsumera det i pulverform eller i vätskeform. Stevia är grönt eller mörk brunt och smaken är lik lakrits.

Raffinerad stevia ger sötma utan smak vilket gör att den är ideal för olika recept. Den raffinerade versionen ger däremot inte några hälsofördelar.

Äpple

Äpple är en frukt som ofta rekommenderas för dess renande egenskaper samt för att det balanserar matsmältningssystemet. Om man får tag på ekologiska äpplen är det bäst att äta äpplen med deras skal på eftersom skalet är rikt på fibrer och hjälper matsmältningen.

Äpplet ger vår dryck en god konsistens. Det hjälper även att hålla mättnaden så att man kan hoppa över följande måltid om man vill medan den också balanserar kroppen efter en tidigare måltid.

Dryck med stevia, ingefära och äpple

Dryck med stevia och ingefära

Med denna smarriga och uppfriskande dryck med stevia, ingefära och äpple kan man enkelt och naturligt kompensera för överätande.

Ingredienser

 • 1 tesked riven ingefära (5 g)
 • 1 tesked steviapulver (5 g)
 • Ett äpple
 • 4 dl vatten

Hur går man tillväga?

 • Tvätta och skala äpplet först.
 • Lägg äpplet tillsammans med stevian, ingefäran och vattnet i en mixer och mixa tills du får en homogen vätska.
 • Resultatet blir en lite krämig dryck som man kan dricka endera varm eller kall.

Bästa sättet att inta drycken är att dricka små mängder under hela dagen, helst två timmar efter en måltid. Man kan dricka denna mängd av drycken två gånger per dag vid sidan om en balanserad kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.