Hur metaboliserar vi överskottssocker?

Hur metaboliserar vi överskottssocker?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 21 januari, 2023

De flesta är medvetna om att överdriven sockerkonsumtion snabbt kan öka blodsockernivån och leda till besvärliga symtom. Trots detta finns det vissa tillfällen då det verkar omöjligt att inte ge efter för frestelser vilket ofta slutar med att vi överäter. Så, hur metaboliserar vi överskottssocker?

I allmänhet rekommenderas inte överdrivet sockerintag eftersom det är en av de potentiella orsakerna till kroniska sjukdomar som diabetes och fetma. En måttlig konsumtion innebär dock ingen risk och kan kompenseras genom att anta flera hälsosamma vanor.

Socker eller kolhydrater?

Socker är en del av de välkända kolhydraterna. Dessa makromolekyler är oumbärliga för att få energi i människokroppen och för bildandet av olika cellulära strukturer.

I allmänhet är kolhydrater grenade kedjor som är resultatet av grupperingen av olika typer av sockerarter, enligt studier. De sträcker sig från monosackarider, såsom glukos, fruktos och laktos, till disackarider, såsom galaktos, sackaros och maltos. De mest komplexa formerna inkluderar stärkelse och cellulosa.

Hur metaboliserar vi överskottssocker?

Omsättningen av sockerarter börjar i matsmältningskanalen, från det ögonblick vi sväljer maten. I munnen, magen och tarmen finns enzymer specialiserade på att bryta kolhydratkedjor för att omvandla dem till mindre molekyler.

Disackaridaser, såsom laktas och galaktas, är enzymer som finns i tunntarmens vägg, vars funktion är att bryta ner sockerarter till sina mest elementära enheter, enligt forskning. Monosackarider absorberas och passerar direkt in i blodomloppet.

Som svar på sockerbelastningen i blodet är bukspottkörteln ansvarig för att producera och frisätta insulin. Insulin är det hormon som ansvarar för att minska blodglykemi och öka införseln och lagringen av sockerarter i muskler, fettvävnad och lever. Hjärnans enda energikälla är socker, så den är inte beroende av insulin för sitt upptag av detta.

7 tips för hur du metaboliserar överskottssocker i blodet

Eftersom vi vet att många oroar sig när de inser att de har konsumerat för mycket socker, vill vi dela med oss av 7 viktiga rekommendationer för att neutralisera det på kort tid.

1. Utför fysisk aktivitet

En kvinna springer.

Ett av de snabbaste och mest effektiva sätten att kontrollera glukos är att utföra kraftig fysisk aktivitet i minst en halvtimme.

Denna övning ökar insulinkänsligheten och får musklerna att ta sockret och omvandla det till energi under och efter träningen.

I själva verket är träning nödvändigt för alla personer med diabetes, oavsett vilken typ du har.

De mest rekommenderade i det här fallet är konditionsträning, som ökar hjärtfrekvensen och förbränner energi effektivt.

2. Drick vatten

Vatten är den hälsosammaste drycken eftersom den inte innehåller några kalorier och inget socker. Att dricka ett eller två glas efter att ha ätit socker hjälper till att späda ut det i blodet och sedan driva ut det genom urinen.

Om din sockerhalt inte sjunker efter att du har druckit vatten kan du dricka ytterligare två glas tills du uppnår en förbättring.

Du bör dock dricka vid flera olika tidpunkter och utan att överstiga mer än 8 glas om dagen eftersom kroppen då kan få för mycket av det goda.

3. Minska kolhydrater i nästa måltid

För att förhindra att blodsockernivåerna fortsätter att öka bör alla kolhydrater tas bort från måltiden du äter efter ditt sötintag.

Basera din måltid på proteiner och grönsaker. Undvik helst bröd, vitt ris, potatis och annan mat med dessa egenskaper.

4. Drick en infusion med kanel

Infusion av kanel.

En kanelinfusion är ett av de naturliga botemedel som rekommenderas för patienter med diagnosen typ 2-diabetes. Kanel innehåller den aktiva ingrediensen cinnamtannin B1 som stimulerar insulinreceptorer att reglera blodsockret.

Att dricka detta på fastande mage eller efter måltider hjälper till att stödja funktionen som omvandlar detta ämne till energi.

Ingredienser

  • ½ tesked kanel (2,5 g)
  • 250 mlvatten

Förberedelse

  • Koka upp vattnet och späd ut teskeden kanel i det.
  • Låt det vila i 10 minuter och drick sedan.

5. Lär dig hur du metaboliserar överskottssocker: Ät rå vitlök

Rå vitlök frisätter en aktiv förening som kallas allicin, vars effekt ökar insulinaktiviteten för att reglera glukosnivåerna.

Detta beror på att det hjälper sockret att komma in i cellerna för att sedan bli använt som bränsle för kroppen.

Dessutom har det visat sig vara ett stimulerande medel för vissa celler i bukspottkörteln som hjälper till att öka insulinutsöndringen.

Därför bör du alltid äta den rå, antingen efter att du har ätit mycket godis eller på fastande mage för att förebygga problem.

6. Ät mat rik på protein

En av de främsta konsekvenserna av att konsumera mycket socker är att det ökar blodsockret vilket sedan sjunker kraftigt och därmed orsakar starka hungerkval.

I denna mening rekommenderar experter att äta en proteinrik mat när du känner ett starkt sug efter att äta mer.

Ett kokt ägg, grekisk yoghurt eller en näve nötter ger inte mer än 200 kalorier och dämpar omedelbart lusten att äta mer sötsaker.

7. Drick varmt vatten med citron

Vatten och citron.

Att dricka denna klassiska dryck är effektivt tack vare fibrerna och antioxidanterna från citronen.

Ingredienser

  • 1 citron.
  • 250 ml vatten

Förberedelse

  • Koka upp vattnet, tillsätt citronsaften och drick den efter att du ätit något sött.

Överskott av socker äventyrar hälsan

I allmänhet ökar en överdriven konsumtion av socker och andra kolhydrater risken för diabetes och flera sjukdomar associerade med hyperglykemi. Vissa symtom som tyder på för mycket blodsocker är ökad törst, frekvent urinering, trötthet, suddig syn och illamående.

Som du kan se finns det flera alternativa åtgärder som du kan ta i beaktande när sockernivåerna stiger. Det bästa sättet att undvika dess effekter är dock att undvika detta ämne i kosten så mycket som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chattopadhyay, S., Raychaudhuri, U., & Chakraborty, R. (2014). Artificial sweeteners – A review. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0571-1
  • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). Public health: The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a
  • Andreyeva, T., Chaloupka, F. J., & Brownell, K. D. (2011). Estimating the potential of taxes on sugar-sweetened beverages to reduce consumption and generate revenue. Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2011.03.013
  • FAO, F. and A. O. (2006). The double burden of malnutrition. Case studies from six developing countries. FAO Food and Nutrition Paper. https://doi.org/10.1017/S0029665110003903.Contemporary
  • Vilaplanta M. Hidratos de carbono simples y complejos. Recomendaciones dietéticas. Offarm. 2008; 27(2): 54-57.
  • Luna V, López J, Vázquez M, Fernández L. Hidratos de carbono: actualización de su papel en la diabetes mellitus y la enfermedad metabólica. Nutr. Hosp. 2014; 30(5 ): 1020-1031

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.