Vilka lärdomar får vi från Trollkarlen från Oz?
Trollkarlen från Oz är en litterär klassiker som skrevs av Frank Baum 1900. Sedan dess har det blivit en berättelse som fångat många generationer och som fortfarande är aktuell idag. 1939 gjorde man om barnboken till film som blev en Hollywoodhit. I den här artikeln ska vi berätta om vilka lärdomar vi kan få från Trollkarlen från Oz och varför du borde se den.
Musikalfilmen Trollkarlen från Oz, producerad av Metro-Goldwyn Mayer, hade Judy Garland, Frank Morgan, Margaret Hamilton och Ray Bolger i huvudrollerna. Dess framgång överträffade boken i erkännande.
Sedan dess har den här historien anpassats till olika format, som musikaler, pjäser, serier och sånger. Det är en av de mest återgivna och refererade berättelserna i populärkulturen.
Vilka lärdomar får vi från Trollkarlen från Oz?
Filmen berättar historien om Dorothy, en flicka från USA som kommer till en fantastisk värld av en tornado i Kansas. Denna plats är bebodd av extraordinära och underbara varelser, som plåtmän, goda och onda häxor, fågelskrämmor och talande djur.
När Dorothy kommer till detta fantastiska land råkar hon ut för i en rad faror och svårigheter. Därför bestämmer hon sig för att göra en resa till Smaragdstaden, där trollkarlen från Oz finns, för att be honom uppfylla hennes önskan att återvända till Kansas.
Längs vägen möter hon en grupp karaktärer som ger henne många livsläxor, som en plåtman som önskar sig ett hjärta för att få känna, ett fegt lejon som önskar sig mod och en fågelskrämma som önskar sig en hjärna.
Denna produktion fick 6 Oscarsnomineringar och vann två: bästa soundtrack och bästa sång. Den är också erkänd av av American Film Institute som en av de 25 bästa musikalerna och de 100 bästa amerikanska filmerna genom tiderna. Dess lärdomar är vackra, alltjämt aktuella och historien har blivit en kultklassiker.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 6 romantiska filmer som kommer röra dig till tårar
Att balansera känslor och förnuft
Den eviga debatten om huruvida man ska lyssna på huvudet eller hjärtat är ett dilemma vi står inför varje dag. Man kan dock tycka att det lämpligaste att göra är att skapa en balans mellan dessa två områden.
Trollkarlen från Oz lärdomar säger följande: Fågelskrämman och plåtmannen tvistar på vägen huruvida det är bättre att ha en hjärna eller ett hjärta, eftersom den ena längtar efter förmågan att tänka, medan den andra efter förmågan att känna.
I denna mening låter filmen oss reflektera över hur lyckligt lottade vi är att ha båda kapaciteterna. Som människor har vi både förnuft och känsla. Det viktiga är att båda är balanserade.
Allt som glittrar är inte guld
I slutet av filmen får vi bevittna hur utseenden kan vara vilseledande. Ja, livet kan vara fullt av besvikelser och du vi inte alltid tro på allt vi hör. På så sätt lär berättelsen oss att vi måste ha våra egna kriterier och inte låta oss bli lurade av främlingar eller illasinnade människor.
Vi måste vara autentiska
Precis som filmen visar oss att skenet kan bedra, visar den också på vikten av autenticitet. Historien visar att det är viktigt att agera med uppriktighet, vara sann mot vårt inre och att inte låtsas vara något vi inte är.
Hemma är bäst
I slutet av äventyren inser den modiga Dorothy att det hemma är bäst. På så sätt lämnar filmen ett budskap om vikten av att värdesätta familjerelationer och vara tacksam för det vi har.
Trots att hon är föräldralös har hon kärleken från en moster och farbror och människorna runt henne. Filmen visar också att även om vi ibland känner oss vilsna så finns det alltid något sätt att återvända hem.
Lärdomar från Trollkarlen från Oz: Den som håller ut, lyckas
Dorothy och hennes vänner drabbas av en rad motgångar under sin resa till Smaragdstaden. Men den här flickan och hennes följeslagare ger inte upp. Hon visar oss värdet av uthållighet och att fatta beslut som gör att vi kan gå mot våra mål.
Döm inte en bok efter omslaget
I vardagen är det vanligt att vi har många fördomar om andra människor och att vi blir lurade av det första intrycket de gör på oss. Men var och en av oss lever olika processer med drömmar, rädslor, egenskaper och defekter. Därför är det viktigt att inte vara fördomsfull och att inte låta sig ryckas med av stereotyper.
I filmen får vi bland annat se att det som först såg ut som ett rasande och modigt lejon egentligen var ett skrämt lejon. Med andra ord, varje person är unik och vi bör ta tid att lära känna dem och förstå deras sätt att vara.
Ta hand om dina vänskapsband
En av de mest intressanta och värdefulla lärdomar vi får från Trollkarlen från Oz är vikten av våra vänner. Dorothys resa och äventyr präglas av karaktärerna hon möter på vägen.
De blev hennes vänner och de hjälpte varandra. På så sätt lär filmen ut värdet av vänskap och vikten av att odla dessa relationer.
Lärdomar från Trollkarlen från Oz: Kraften finns inom dig
En generell slutsats som vi kan dra av denna vackra film är att alla har en stor inre förmåga. Varken fågelskrämman, lejonet eller plåtmannen har någon vidare självkänsla. Dessutom letar de efter någon annan för att lösa deras problem: magikern.
Men historien visar oss hur kraften att lyckas och uppfylla sina önskningar ligger inom varje person. Ibland krävs det bara lite självförtroende och självkänsla för att se lösningarna. En analogi skulle också kunna göras idag med vikten av att ta hand om vår psykiska hälsa.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: De 10 viktigaste besluten i livet
Trollkarlen från Oz är också en feministisk berättelse
Nu när du vet mer om vilka lärdomar som Trollkarlen från Oz delar med sig av kommer du verkligen att vilja njuta av den här filmen som en familj. Förutom den moral vi redan berättat att den lyfter, är historien också väldigt intressant eftersom den var progressiv för sin tid.
Även om feminismen idag har erövrat många rättigheter för kvinnor och fler och fler framsteg görs på vägen mot jämställdhet, har detta varit en långsam process. För sin tid bröt denna berättelse med traditionerna och satte en flicka i centrum som huvudperson.
Den gav henne också egenskaper som mod och förmågan att bestämma själv, vilket visar en stark och målmedveten Dorothy, inte beroende av en man eller någon annan för att uppnå sina drömmar. En anledning till detta är att Baum, författaren till berättelsen, var en anhängare av kvinnors rösträtt och kvinnors rättigheter.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- AFI’s 100 YEARS…100 MOVIES. (s/f). American Film Institute. Recuperado el 6 de enero de 2022, de https://www.afi.com/afis-100-years-100-movies/