De 10 viktigaste besluten i livet

Alla måste någon gång fatta viktiga beslut som avgör livets gång. Läs vidare och ta reda på vilka de är och vad du bör tänka på under några av de viktigaste  besluten i livet.
De 10 viktigaste besluten i livet
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 30 september, 2022

Vi kommer alla någon gång till en tidpunkt då vi inte har något annat val än att ta några av de viktigaste besluten i livet. Läs vidare för några tips om de vanligaste och hur du kan närma dig dem.

Faktum är att de flesta av dessa är gemensamma för oss alla och handlar om relationer, utbildning, barn och arbete. Detta beror på att dessa frågor är avgörande för resten av våra liv.

På grund av deras långtgående konsekvenser kräver dessa beslut tid för att bli noggrant utvärderade och så att du kan komma fram till den bästa lösningen. Det är naturligt att processen ofta är full av oro och ångest.

Låt oss titta på några av de vanligaste svåra besluten i livet.

De viktigaste besluten i livet

1. Att studera eller att inte studera

De flesta yngre människor vet ännu inte vad de vill och är fulla av tvivel. Många går bara i sina föräldrars fotspår.

Beslutet att söka sig till universitetet motiveras av tron ​​att det öppnar många dörrar på arbetsmarknaden – som det faktiskt ofta gör. Men det är inte alla framgångsrika personer som har fått en högre utbildning. Så är fallet med exempelvis Bill Gates, Steve Jobs och Mark Zuckerberg.

2. Vad ska man studera?

Det finns många, många studieområden nuförtiden, och därför är de akademiska vägarna inte längre begränsade till de traditionella vetenskaperna eller humaniora. Det kan göra att det inte är så lätt fatta detta viktiga beslut.

Faktum är att du måste överväga alternativ som sträcker sig längre än inom bara din närmiljö. Idag finns nämligen alternativet att flytta till en annan ort av akademiska skäl samtidigt som det finns alla möjliga program tillgängliga online.

En annan faktor när det kommer till yrkesval är hur lång tid det tar att genomföra utbildningen. Du måste bestämma om du ska utföra längre studier eller om du ska ta något alternativ på medellång sikt. Du kan även välja korta kurser för utbildning i ett eller annat ämne.

arbetsstation
Virtuell utbildning gör många fler möjligheter till utbildning tillgängliga.

3. Vidare studier

Ska du fortsätta studera när du väl avslutat en kandidatexamen eller annan liknande utbildning?

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: SMART-metoden kan hjälpa dig att förbättra din ekonomi

4. Flytta utomlands

Vissa människor överväger alternativet att flytta till ett annat land. Studier visar att det finns olika anledningar till att göra det, t.ex. jobberbjudanden, du har hittat kärleken där, konfliktsituationer i ursprungslandet eller helt enkelt som ett äventyr.

Att inte bo på samma plats som du är född eller uppvuxen kan få olika konsekvenser. Detta för att det innebär en förändring av miljö, kultur och livsstil. Det innebär också att du måste flytta ifrån dina nära och kära.

5. Omlokalisering är ett av de viktigaste besluten i livet

Detta är ett annat viktigt beslut, även om det kanske inte är lika slutgiltigt som andra. En flytt kan bero på arbete, studier, separation eller äktenskap, en önskan om självständighet eller helt enkelt en blandning av flera anledningar.

En flytt innebär att man får nya grannar. Det innebär också att lämna en plats som du är van vid och förmodligen älskar.

Ta reda på mer i den här artikeln: Är du redo att bli förälder? Hur man tar reda på det

6. Att vara singel eller tillsammans med någon

Vissa människor älskar att vara singel och ensamma, särskilt efter att ha avslutat ett förhållande. De tycker att det är bättre att saker och ting är på det sättet.

Men det kan komma en tid då de kanske bestämmer sig för att pröva lyckan med en ny kärlek. Det här är inget lätt beslut. Även att gå på en dejt är något man kan fundera mycket på.

Vanligtvis går folk dejter med någon de tycker om, speciellt om det finns en möjlighet att ha en relation med dem.

7. Att gå vidare till nästa nivå i ett förhållande är ett av de viktigaste besluten i livet

Många börjar ofta tänka på att gå vidare till nästa nivå efter ett visst antal dejter. Speciellt efter att ha etablerat känslomässig och/eller sexuell kontakt. Det handlar om känslomässigt engagemang.

Så småningom kan tanken på att flytta ihop komma upp, även om du och din älskade inte alltid är överens. Det kan ofta vara så att ingen av parterna vill ta ett så viktigt steg som att bo tillsammans.

Det finns ett annat dilemma också. Vill ni gifta er eller bara flytta ihop? Det är också ett av de viktigaste besluten i livet.

Därför måste du tänka på allt det innebär, från att förlora din självständighet och behöva anpassa dig till någon annans liv, till behovet av att kompromissa för att komma överens.

8. Att skaffa barn (och i så fall hur många?)

Du kan helt klar fatta detta beslut på egen hand, eftersom det idag finns många alternativ för ensamstående föräldrar, men det är oftast ett ämne som par bekymrar sig för.

Det är viktigt att ha för- och nackdelarna i åtanke. Detta eftersom att barnens behov kommer att ha företräde framför dina.

Hur många barn du vill ha är en annan sak att tänka på. Enligt aktuella uppskattningar minskar födelsetalen i den moderna västvärlden.

9. Jobba för någon annan eller vara din egen chef?

Detta dilemma uppstår ofta efter att ha arbetat för andra, eller så kan du helt enkelt ta beslutet att vara egenföretagare som professionell eller med eget företag från det ögonblick du börjar kunna försörja dig på det.

Å ena sidan ger det att vara anställd en mer stabil inkomst och trygghet. Å andra sidan innebär att vara oberoende att ge upp “säkerheten” och ta fler risker. Däremot kan du tjäna mycket mer pengar.

10. Att säga upp sig eller stanna kvar på ett jobb är ett av de viktigaste besluten i livet

Det kommer att finnas tillfällen när du hatar ditt jobb och du kommer att vilja sluta. Detta är ett viktigt beslut, så var säker innan du agerar.

man slutar på jobb
Att säga upp sig från ett jobb är ett viktigt beslut. Ibland är folk bara uttråkade, men det kan också vara ett steg mot en annan karriärväg.

Tips för att fatta de viktigaste besluten i livet

Man väljer oundvikligen bort något när man väljer något annat, eftersom man inte alltid kan behålla två saker. Detta är något man måste tänka på när man fattar de viktigaste besluten.

Vissa beslut är för evigt och du har inte en chans att rätta till och välja en alternativ väg. Så kom ihåg följande för att fatta bättre beslut:

  • Väg alla dina alternativ genom att skriva ner för- och nackdelar och tilldela var och en ett värde för att göra en rimlig bedömning.
  • Du måste tänka på vad som tilltalar dig, samt vad som är praktiskt och bekvämt för att fatta bättre beslut. Kom ihåg att den bästa lösningen inte alltid är den mest attraktiva.
  • Ibland måste du fatta ett beslut baserat på dina tillgängliga resurser.
  • Du måste tänka på konsekvenserna när du fattar de viktigaste besluten i livet. Du kommer ofta att hamna i dilemmat att göra något nu eller senare.
  • Sanningen är att det är viktigt att njuta av stunden, men samtidigt måste man tänka på att livet vanligtvis varar mer än ett dygn.

De viktigare besluten i livet

Det finns många fler viktiga beslut att fatta, som att skaffa ett husdjur eller sälja en bil eller köpa ett hus.

Andra kan också överraska dig, och kan påverka dina planer. Var dock noga med att göra rätt för dig själv ur juridisk eller etisk synvinkel eftersom det i det långa loppet kommer att löna sig och få dig att må bra.

Detsamma gäller situationer som påverkar din hälsa. Är det verkligen ett så stort dilemma att sluta röka till exempel? Det finns ingen ursäkt när det gäller att vårda ditt liv och göra det som är bäst för dig!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • De Bono E. Cómo enseñar a pensar a tu hijo. Barcelona: Paidós.
  • Fierro I. El escenario demográfico actual. Saber, Ciencia y Libertad. 2018; 13(2): 107 – 113.
  • Pérez Ríos C. Guía para el análisis de problemas y toma de decisiones. Educatio Siglo XXI. 2018; 36(3): 523-526.
  • Sarmiento-Rivera L, Ríos-Flórez J. Bases neurales de la toma de decisiones e implicación de las emociones en el proceso. Rev. Chil. Neuropsicol. 2017; 12(2): 32-37.
  • Velecela P, Garbay J, Valencia B. Finanzas personales: la influencia de la edad en la toma de decisiones financieras. Killkana Sociales. 2017; 1(3): 81-88.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.