Är du redo att bli förälder? Hur man tar reda på det

Många män och kvinnor frågar sig huruvida de verkligen är redo att bli föräldrar. Att veta det är inte lätt, eller hur? Låt oss ta en närmare titt på denna fråga och några möjliga svar.
Är du redo att bli förälder? Hur man tar reda på det

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Har du sagt till din partner att du är redo att bli förälder? Eller tvekar du fortfarande? Om du inte är rädd för ett sanningsenligt svar så ska du söka efter det inom dig själv.

Ingen annan kan svara på det.

Vi kan dock hjälpa dig att ta reda på svaret till frågan. Fortsätt läsa för att få våra förslag om vad du bör ta hänsyn till. Dina svar kommer indikera hur redo du är att bli förälder.

Är du redo att bli förälder?

Som vi sade ovan finns det ingen exakt vetenskap som kan ge dig svaret. Att skaffa ett barn är ett helt personligt beslut. Men det finns vissa tecken som kan hjälpa dig att utvärdera huruvida du är redo eller inte.

Låt oss ta reda på det.

1. Du vill bli förälder

Ta reda på om du är redo att bli förälder

Din sanna önskan att bli förälder bör vara det första du tar hänsyn till.

Det första steget mot att veta huruvida du är redo att skaffa barn är att reflektera över om du verkligen vill det. Det kan verka uppenbart, men det är inte alltid så enkelt.

Vill du verkligen bli förälder? Är du villig att lägga ordentligt med tid (24/7) på din bebis? Att skaffa barn är fantastiskt, men samtidigt ett gigantiskt ansvar du inte bör bagatellisera.

Är det verkligen du som vill ha en bebis eller är det bara din partner? Är det press från dina föräldrar? Eller känner du kanske din biologiska klocka ticka och tror att du kommer ångra dig om du väntar?

Kan du verkligen föreställa dig ett liv med ett barn som du överöser med varma känslor? När en vän säger att hon ska bli mamma, blir du då glad å hennes vägnar? Eller känner du kanske avund?

Använd dessa frågor för att bättre slå fast dina sanna tankar, så att du inte bara följer vad som väntas av dig.

2. Du är villig att osjälviskt hänge merparten av ditt liv till ditt barn

Se till att äta bra

Under graviditeten måste du hålla dig till en hälsosam livsstil.

Ja, du läste rätt. Så snart en kvinna blir gravid kommer hennes liv att förändras drastiskt.

Kvinnliga rökare måste sluta röka för barnets skull, och alkohol är inte heller kompatibel med en graviditet. Utekvällar och vissa resor kommer heller inte vara på tapeten.

De måste istället ge vika för bajsblöjor, nappflaskor, kräk på bröstet… men även med leenden, jollrande och en stark önskan att skydda något som aldrig förr.

Det faktum att du är redo att bli föräldrar innebär dock inte att du måste ge upp ditt liv och alla dess njutningar. Det innebär bara att du måste anpassa dig för att inkludera en hjälplös person som förlitar sig  på dig.

Ditt liv kommer förändras och aldrig bli detsamma igen, så är du villig att modifiera det för att kretsa kring ditt barns behov? Är du verkligen villig att ge upp vissa njutningar för att osjälviskt ge ditt barn vad det behöver?

Du måste tänka på detta.

Ja, det finns barnflickor, far- och morföräldrar samt förskolor som kan se efter ditt barn, men vad är syftet med att skaffa barn om du inte är närvarande för att uppfostra det?

3. Du är ekonomiskt stabil

En annan punkt att ha i åtanke för att ta reda på huruvida du är redo att bli förälder är ekonomisk stabilitet. Har du ett fast jobb eller bara temporärt?

Det är viktigt att tänka på att ett barn avsevärt höjer omkostnaderna. Du måste köpa många saker, som spjälsäng, kläder, blöjor och mycket annat.

Man får heller inte glömma att det inte är omöjligt att man får ett barn med speciella behov som kanske kostar pengar.

Kan du verkligen axla den finansiella och känslomässiga bördan detta skulle medföra? Är er relation tillräckligt stark för att klara av det?

4. Är du redo att bli förälder? Du måste vara känslomässigt stabil

Det finns få saker som är lika avstabiliserande som att bli förälder. Det är svårt att förklara eftersom det inkluderar gränslös kärlek, fysisk utmattning och rädsla för att begå misstag.

Är du en känslomässigt stabil person som vet hur man hanterar sina känslor? Är din partner det?

5. Din partner vill också skaffa barn

Gravid kvinna med partner

Att bli förälder är ett beslut man måste vara två om. Pressa inte din partner om denne tvekar. Varje person har goda anledningar till att agera och känna som de gör.

Säg vad du tycker, men gör det utan att pressa. Dela vad du känner och vad som sker med dig. Om du är redo att bli förälder så måste du vara redo för alltid, för du kan inte skicka iväg barnet om du tröttnar.

6. Om du har ett stödnätverk kan du vara redo att bli förälder

Ett stödnätverk refererar till en närstående grupp som tillhandahåller känslomässigt stöd och hjälp i det dagliga livet. De finns där för dig, hjälper dig och gör dig på bättre humör när du behöver det.

Dina föräldrar och svärföräldrar, dina syskon, din partners syskon och era vänner spelar en viktig roll i ditt liv. I denna informationsålder har vi även tillgång till grupper där man delar med sig av erfarenheter och tips.

Alla som finns vid din sida kommer vara stöd åt dig och din partner. Det kommer vara dessa personer som lyssnar på dig och förstår att du behöver en paus för att släppa ut dina känslor.

Eftersom föräldraskap är svårt – det kan vara det svåraste du någonsin gör – kommer det finnas stunder när du behöver lite frihet från dina barn. Det är där ditt stödnätverk kommer in i bilden.

Tror du att du är redo att bli förälder? Vad du än svarar så ska du göra det som känns bäst.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.