Vad gör man om ens partner försvinner då och då?

Om din partner försvinner och sedan ringer efter några dagar, veckor eller månader som om inget hänt, är det upp till dig att komma underfund med varför personen agerar så här så att du kan hantera det.
Vad gör man om ens partner försvinner då och då?
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Låt oss säga att du är i ett förhållande och din partner plötsligt försvinner. Några dagar senare ringer personen nonchalant som om inget märkligt hade hänt.

Du är förmodligen lättad efter alla tragiska scenarion som utspelat sig i ditt huvud, men du är även mycket förvirrad, arg och besviken.

Hur det än ligger till så måste du finna den positiva sidan av denna händelse och lära dig av omständigheterna – ett fenomen som kallas för “ghosting”. Alla är trots allt inte lika hängivna i förhållanden.

Nyckeln är att prioritera dina egna behov och principer först och sedan anpassa dig till andras. Ni måste ha rätt dialog och nå en överenskommelse tillsammans, om det är möjligt.

Så din partner försvinner helt plötsligt och ringer sedan som om inget har hänt. Vilken attityd bör du ha?

När din partner försvinner för första gången

Tänkande kvinna

Det finns personer som är perfekta partners ena dagen, men dagen därpå agerar de som främlingar. Det rör sig vanligtvis om själviska personer som försvinner utan att säga något och undviker all kontakt de inte själva väljer.

Detta kan dock bara inträffa om den andra personen tillåter och accepterar det.

Först och främst måste du utesluta att personen varit med om en olycka eller annan situation denne inte hade kontroll över. När det är klart finns det några korrekta sätt att reagera.

1. Visa inte ångest om din partner försvinner och sedan kontaktar dig

När personen äntligen upprättar kontakt måste du inte tala med henne direkt. Försök istället att senarelägga kommunikationen.

Du ska aldrig uppmuntra uppfattningen att du inte har något bättre för dig än att vara redo när personen anser sig behöva dig.

2. Tala om det lugnt

Det är viktigt att ha kontroll över dina känslor och inte uttrycka besvikelse. Agera istället lugnt och var nöjd med ditt liv och vad du åtar dig. När personen försvinner är det bäst att spendera tiden på att stärka dina andra relationer.

Agera naturligt. Ett enkelt “Hur har du haft det?” tonar ned ditt beteende. Man kan gå in på detaljer senare.

3. Ha en uppriktig dialog

Om du går med på att träffa personen ska du dra nytta av chansen att tala om dennes plötsliga försvinnande. På så sätt kan du inte bara analysera hans ord, utan även hans kroppsspråk.

Gester och rörelser säger faktiskt mer än ord.

Var öppen för en mogen och bestämd kommunikation. Se in i personens ögon och tala om dina förväntningar på relationen ni har.

Din reaktion kommer vara viktig för framtida beslut. Om personen ber om ursäkt och visar ånger så kanske du kan ge honom en andra chans baserat på ett ömsesidigt kontrakt.

Men om han bagatelliserar sitt försvinnande och försöker använda taktiken “gaslighting” för att få dig att tro att du överreagerar, då är det dags att avsluta relationen.

Om din partner försvinner upprepade gånger

Trots att personen bönar, ber och ger olika löften så kan hon försvinna upprepade gånger. Om det gått så långt så verkar det som att hon ser dig som en dörrmatta, och det är dags att avsluta relationen.

Det rör sig definitivt om en person som är rädd för kompromiss eller som värderar sitt ego så högt att hon bara kan tänka på sig själv.

Ditt bästa alternativ är att avsluta denna onda cirkel som sårar dig konstantDu måste ge dig själv det värda du förtjänar, för det står klart att den andra personen inte gör det.

Hon har trots allt demonstrerat att hon kommer fortsätta med sitt liv utan att visa respekt för dina känslor.

Ja, det är svårt att avsluta en relation när man verkligen gillar något, men det är mycket hälsosammare i det långa loppet.

Varför försvinner folk?

Kvinna vid fönster

Deras anledningarna kan skilja sig, men i samtliga fall är det lätt att dra slutsatsen att de inte är intresserade av att vara i en seriös relation med dig. Annars hade de åtminstone svarat på meddelanden eller ringt tillbaka.

De vanligaste orsakerna tenderar att vara:

  • Narcissistiska tendenser: många är för upptagna med sin egen image och sina egna känslor. Därför tänker de inte på konsekvenserna av sina handlingar och visar inte intresse för andra. Vad de hatar när de ser sin egen reflektion i spegeln – deras egna svagheter – får dem att vilja fly ett tag.
  • Parallella relationer: otrohet är troligt när din partner försvinner regelbundet. Dagarna av frånvaro kan spenderas med en annan person.
  • De vet inte hur de ska avsluta relationen: de kan vara trötta på relationen men har inte förmågan att avsluta den på ett ärligt sätt. Vissa är rädda för att vara ensamma, vilket hindrar dem från att ärliga med sina känslor. Andra vill bara att partnern ska tröttna och släppa taget.

Slutsats

Om din partner försvinner utan anledning och bara ringer dig när han känner för det, är det troligt att han inte bryr sig om dig särskilt mycket. Av denna anledning är det troligen bäst att avsluta relationen.

Det finns bättre partners där ute som kommer behandla dig som du förtjänar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • González Vélez, M., Vázquez Aguado, O., & Álvarez Pérez, P. (2013). El análisis de la resiliencia en personas que constituyen parejas mixtas en Andalucía. Cuadernos de Trabajo Social. https://doi.org/10.5209/rev_CUTS.2013.v26.n2.41474
  • Montesinos-Guerrero, M. del R., Madrigal-de León, H. G., & Avilés, A. G.-P. (2015). Percepción de apoyo en la pareja reconstituida: el camino al ensamblaje. Atención Familiar. https://doi.org/10.1016/S1405-8871(16)30048-7
  • Cáceres, J.(1992). Estudio experimental de la interacción en la pareja. Análisis y modificación de conducta18(59), 413-443.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.