Typer av uppbrott som kan krossa ett hjärta

april 9, 2019
Det finns flera typer av uppbrott som kan förstöra oss. Men vi bör komma ihåg att alltid lyfta blicken och gå vidare, och minnas att vi bara behöver oss själva för att vara lyckliga.

Alla uppbrott innebär smärta som varje enskild person måste lära sig att själv övervinna för att kunna gå vidare. Vissa typer av uppbrott är dock mer smärtsamma än andra, och till och med så att de kan krossa ett hjärta.

Idag ska vi prata om de typer av uppbrott som kan krossa ett hjärta.

Ett förhållande som försämras över tid och så småningom får ett par att bestämma sig för att göra slut eftersom det inte finns mer kärlek eller passion (utan bara vänskap) är inte detsamma som ett förhållande som tar slut på grund av att en partner är otrogen.

I det första fallet kommer uppbrottet nästan naturligt, genom samtycke mellan förhållandets båda partner. Deras band har blivit svagare, tills de slutligen brister helt.

Men i det andra fallet förekommer fruktansvärd smärta och lidande på grund av förlusten av det förtroende som en gång fanns i förhållandet.

Vilka typer av uppbrott får oss att lida på detta sätt?

När den ena partnern lämnar den andra

Att den ena partnern gör slut kan krossa ett hjärta

Denna typ av uppbrott är mycket vanlig. En dag berättar din partner att han/hon vill göra slut, och det känns som att hela världen rasar ihop. Det är ingenting du förväntat dig!

Självklart har detta beslut inte fattats utifrån ingenting, även om det är så som det kan verka. Det har funnits saker under förhållandets gång som man inte har velat se och saker som man har ignorerat, men resultatet är oundvikligt.

Några av anledningarna till att en partner bestämmer sig för att lämna den andra kan vara:

  • De har träffat och förälskat sig i någon annan.
  • Det kan vara på grund av brist på passion. Nuförtiden är ni bara vänner.
  • Den ena partnern uppfyller inte den andras förväntningar. Till exempel kanske den ena vill ha barn, medan den andra inte vill det.
  • Ena partnern kan ha varit otrogen eller varit respektlös mot sin partner på något sätt.

Som du kan se finns det olika anledningar till varför en person kan vilja avsluta ett förhållande.

Vi vill dock påpeka att det som kan krossa ett hjärta när ett förhållande tar slut på grund av bristande passion, i vissa fall beror på att det bara är en av partnerna som upplever det.

Trots att den ena fortfarande är kär och uppfyller sina ansvar i förhållandet, har partnern förlorat sin vilja att kämpa av en eller annan anledning.

Det kan också handla om att denna aldrig har varit riktigt kär i den andra personen, så med tiden kan förhållandet inget annat än att ta slut.

Ett uppbrott kan krossa ett hjärta

Alla dessa omständigheter skapar en smärta hos den person som blir lämnad. Men oavsett hur smärtsamt det än är, är ett uppbrott det bästa som kan ske, eftersom man då har chansen att lära sig av det och gå vidare.

Läs: Skillnaden mellan kärlek och besatthet

Känslomässigt beroende kan krossa ett hjärta

Det är inte bara när den ena personen lämnar den andra som det kan leda till krossat hjärta. Det finns även en annan grupp, där de som lider av känslomässigt beroende faller in.

Känslomässigt beroende innebär att en person inte har rätt uppfattning om vad kärlek är. Denna person är beroende av sin partner på grund av sin låga självkänsla. De upplever att partnern är orsaken till deras lycka och att de inte skulle vara någonting utan honom/henne.

Lider man av känslomässigt beroende upplever man ingen sann kärlek, utan bara ett behov av att tillhöra någon som gör livet meningsfullt.

Så när förhållandet tar slut, känner sig den beroende personen tom. Deras liv har plötsligt ingen mening, och de måste binda sig i ett nytt förhållande innan de ens har kommit över det förra.

Men detta betyder inte att separationen inte är traumatisk. De undviker bara sin smärta genom att dyka ner i ett nytt förhållande. Dock finns såret fortfarande kvar på grund av att hjärtat är krossat.

Känslomässigt beroende kan krossa ett hjärta

Missa inte: Älskar du din partner mer än de älskar dig?

Både att bli lämnad av sin partner, eller om man har ett känslomässigt beroende av dem och förhållandet tar slut, kan krossa ett hjärta i tusen bitar.

Men även om ett uppbrott kan krossa ett hjärta och göra att man känner att livet är över, kommer man alltid förr eller senare att inse att det faktiskt går att fortsätta.