Lär dig att ta avstånd från giftiga personer

juli 21, 2019
För att kunna ta avstånd från giftiga personer måste vi lära oss att identifiera dem. Även om det kan göra ont så måste vi förstå att det är fundamentalt för vårt välmående att komma bort från dem.

Vårt liv är för kort och för vackert för att låta andra lämpa över sina bördor på våra axlar. Det är därför vi idag vill lära dig att ta avstånd från giftiga personer och komma bort från dem, innan de påverkar dig för djupt.

Det finns beteenden hos många personer som gradvis skadar oss. I denna artikel kommer vi ge dig riktlinjer för att känna igen dem och sedan ta avstånd från dem.

Artighet och gott uppförande går inte stick i stäv med att ta avstånd från giftiga personer. Ingen måste härda ut den negativa börda som bara ger oss problem, stress och oro. Lär dig att säga ”nej” och lev ditt liv på dina egna termer.

Ta avstånd från giftiga personer

Till att börja med måste vi koma ihåg att man inte kan klassificera alla man har meningsskiljaktigheter med som giftiga, och ej heller personer vars personlighet inte passar med ens egen. Den giftiga personligheten går långt mycket längre än så.

Du måste även alltid vara medveten om dig själv. Har du någonsin övervägt att du kanske är en giftig person för personer i din omgivning?

Den våldsamma

Acceptera aldrig våld

Hur jobbigt det än kan vara att erkänna så finns det personer som är elaka och njuter av att åsamka smärta. Det finns många grader av våld och de utvecklas på olika sätt. Trots att aggressiva beteenden ofta normaliseras och ursäktas i samhället, finns det i själva verket inga ursäkter.

Se till att ta tag i aggressivt beteende direkt, även om det kommer från en nära släkting, vän eller partner. Med andra ord: tillåt inte detta beteende från någon i ditt liv. Det finns absolut ingen ursäkt för att någon skriker på, förolämpar eller attackerar dig.

Dåligt humör, gräl, ilska, taktiker och eller förödmjukelse får aldrig bli återkommande inslag i ditt liv.

Läs även: Det är bättre att vara ensam än med fel person

Blodigeln

Denna typ av beteende baseras på själviskhet i dess renaste form. Dessa personer tror att världen kretsar kring dem och kontaktar dig bara när de vill ha något.

Det är viktigt att upptäcka blodiglar tidigt och framförallt att lära sig att stoppa dem så snart som möjligt. Det är normalt att känna en viss mån av skuldkänslor när man nekar en förfrågan, men man måste förstå att denna typ av person inte är en sann vän.

Om du märker att en person uppenbarligen försöker ta för mycket från dig – mycket mer än vederbörande ger – då är det dags att ta avstånd.

Den negativa

Om vi använder en metafor så är negativa personer som emotionella vampyrer, eftersom de absorberar vår livskraft och anda. De upplever alla situationer som problematiska eller svåra, även när bra möjligheter visar sig.

Denna typ av person är specialist på att ingjuta rädsla. När du delar med dig om ett projekt, en idé eller en resa så kommer personen påpeka farorna. Om du tillåter denna trend så kommer du bli paralyserad och konstant fylld med tvivel och obeslutsamhet.

Låntagaren

Arg kvinna

En person med dålig ekonomi är inte per automatik en giftig person. Men när personen inte betalar tillbaka lån du gett vederbörande så uppstår problem. Du kan vänta dig bortförklaringar och undvikande av ansvar om det rör sig om en giftig person. Individen kommer aldrig acceptera att det är han eller hon som har fel.

Denna typ är lätt att upptäcka eftersom man snabbt inser att personen inte säger sig kunna betala tillbaka lånet, men till synes har råd med andra saker.

Den avundsjuka

Det finns inget giftigare än att ha en avundsjuk vän – någon som inte blir glad å dina vägar när det går bra, utan istället uttrycker misstro och avund. Den avundsjuka personen bär på bitterhet mot dig och kommer förr eller senare hugga dig i ryggen.

Den avundsjuka personer glömmer alla ansträngningar du gjort för att uppnå något och värderar aldrig vad de själva har. Vidare idealiserar de alltid andras liv och lider ofta av mindervärdeskomplex. Dessa giftiga personer kan avundas vad som helst, vare sig det är en social position, utseende, partners, etc.

Upptäck: 5 misstag svartsjuka personer begår

Hur man kan ta avstånd från giftiga personer

Börja använda dig av dessa tips så att giftiga personer inte kan påverka dig längre:

  • Bibehåll hälsosamma kriterier för relationer och tro inte för en minut att giftigt uppförande är normalt.
  • Lita inte på någon som inte kan bevara en hemlighet.
  • Tillåt inte förakt eller undervärdering av vem du är.
  • Kom ihåg att alla som talar illa om någon annan kommer tala illa om dig med någon annan. Håll dig borta från skvaller; det leder aldrig till något bra.
  • Kom ihåg att personen vars ord inte betyder något aldrig kommer vara en bra vän.
  • En annan nyckel är att hantera situationer rättframt och bestämt.
  • Avslutningsvis ska du inte lita på någon som trycker ned eller utnyttjar andra för eget gagn.