5 saker som försämrar förhållandet

Det finns många falska övertygelser som omger kärlek och dessa kan bli till saker som får ett förhållande att försämras. Att ta hänsyn till dem och försöka lösa det som kan skada förhållandet är viktigt för att hålla det levande.
5 saker som försämrar förhållandet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns många saker som försämrar förhållandet och kan leda till att det tar slut. Att vara medveten om dem hjälper er dock att lösa situationen intelligent och förhindra att saker går längre och skadar er som par.

Idag kommer du att upptäcka 5 skäl till varför ett kärleksförhållande kan försämras, och vi ger dig några råd om hur du löser situationen.

5 saker som försämrar förhållandet – är du medveten om dessa?

1. Lögner försämrar förhållandet markant

Att ljuga i ett förhållande är en av de främsta anledningarna till att saker faller ihop.

Ingen relation, oavsett om det är ett par, vänskap eller familj, kan vara bestående om det är baserat på bedrägeri. Detta orsakar mer misstro och kan orsaka svartsjuka och osäkerhet hos den andra personen.

Vi pratar inte bara om otrohet, utan om saker som är lika viktiga som att inte säga vad du verkligen tycker.

Du måste vara transparent. Denna person är din partner, trots allt, med vilken du är intim.

Kommunikationsproblem i förhållandet

Många gånger ljuger vi för att det är så vi har lärt oss att relatera till andra. Andra gånger har vi osäkerhet som vi inte vill visa.

I båda fallen är självkritik och att lösa problemet viktigt så att ert förhållande inte fortsätter att försämras.

2. Sexuellt missnöje

Akta dig för dem som säger “sex är inte allt i ett förhållande”.

Det är sant: det är inte allt, men det är en viktig del av ett förhållande. Om det inte tas upp kan detta skapa diskussioner, spänning, missnöje och till och med våld.

Ingen gillar att inte vara nöjd sexuellt. Det får dig på ett mycket dåligt humör.

Det bästa sättet att lösa det?

Prata med din partner, prova nya saker, men framförallt ge dig in med avsikt att lösa problemet.

Att inte göra någonting, bli arg och inte kommunicera lugnt är inte en lösning. Detta kommer bara att göra saker värre.

Att gå till en terapeut eller en sexterapeut kan hjälpa till. Men du måste lämna eventuell skam bakom dig.

3. Familjekonflikter

Familjen kan generera många konflikter.

Till exempel, föräldrar som alltid ringer eller som kommer över utan förvarning eller som försöker organisera parets liv och därmed tar bort personernas självständighet – allt detta kan försämra förhållandet.

Dåligt förhållande

Sättet att lösa detta är att kommunicera med din partner och komma överens om gränser. Dessa är nödvändiga, särskilt med familjer som agerar så här. Det är inte en dålig sak; tvärtom.

Många gånger beror orsakerna till att ett förhållande avslutas på oförmågan att sätta gränser med familjemedlemmar.

4. Osäkerhet

Att ha haft tidigare erfarenhet av otrohet eller att ha vissa osäkerheter kan göra oss alltför avundsjuka och försöka styra våra partners. Det här är inte bra. Du kan överväldiga honom eller henne, få personen att känna sig ofri och över tiden kommer det att undergräva förhållandet.

Du måste inse att du är för bekymrad över vem din partner pratar med och vem denne går ut med. Uppmärksamma om du ibland blir arg om personen går ut med sina vänner och inte med dig.

Låt oss inte glömma att varje person måste ha sitt eget utrymme.

Osäkerheter kan bearbetas inte bara i parterapi, men också individuellt, eftersom det här är ett personligt problem. Med tiden får en person som är mycket osäker och avundsjuk ett förhållande att försämras.

5. Gemensamma mål

Kärlek kan inte övervinna allt.

Om du vill följa en väg som inte överensstämmer med din partners, skulle det vara bättre att inte fortsätta tillsammans eftersom ni inte kan dela en gemensam livsplan. Till exempel, skaffa barn eller inte, bo i ett annat land, arbeta utomlands…

Om du vill ha barn men din partner inte vill kan du inte förvänta dig att detta ändras. Detsamma gäller för om du vill bo i Australien, men din partner inte vill lämna landet.

Du kan inte kasta dina mål åt sidan och ej heller tillåta den andra personen att släppa sina för dig.

I dessa fall måste era vägar separeras. När allt kommer omkring, att vänta på den andra personen att förändras är en annan sak som försämrar förhållandet.

Det finns många falska övertygelser som omger kärlek och dessa kan bli till problem. Att ta hänsyn till dem och försöka lösa det som kan skada förhållandet är viktigt för att hålla det levande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bolaños, I. (1998). Conflicto familiar y ruptura matrimonial: aspectos psicosociales. Psicología Jurídica de La Familia, 43–76.
  • García, F & Ilabaca, D. (2013). Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu11(2), 157–172. Retrieved from http://www.ucb.edu.bo/publicaciones/ajayu/v11n2/v11n2a03.pdf
  • (2007). La vida en pareja: un asunto a negociar. Enseñanza e Investigación En Psicología12(2), 385–396.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.