Det är bättre att vara ensam än med fel person

Om de du omringar dig med ger dig mer smärta och oro än glädje kanske det är dags att överväga att ta avstånd från dem. Det är trots allt bättre att vara ensam än med fel person.
Det är bättre att vara ensam än med fel person

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alla har nog hört frasen “bättre ensam än med fel person.” Det finns inget bättre beslut du kan ta för dig själv än att välja att vara ensam snarare än med giftiga människorIbland kan det dock vara väldigt svårt att ta avstånd från situationer, relationer eller individer som verkligen gör ditt liv outhärdligt. Varför stannar du med dem? Svaret är ganska lätt: för att du är rädd.

Bättre ensam än fylld med bitterhet

Ledsen flicka

Det är alltid bättre att vara ensam än att låta ditt liv fyllas av sorg eller bitterhet. Vi vill hjälpa dig att förstå det lite bättre med några exempel.

Tänk dig att Kristina, 32 år, har varit med sin nuvarande partner i fem år. Relationen har dock på senare tid inte varit som det brukar. Hon har nu tvingats utstå konflikter som uppstår nästan varje dag.

Hon är inte lycklig, hon känner inte längre likadant för sin partner, men hon är rädd för att gå ifrån ett förhållande som varat så länge. Och vad skulle hennes föräldrar säga?

Precis som många andra förhållanden har Kristina lagt så mycket fokus på sin partner att hon har få vänner kvar att luta sig mot, vilket gör situationen ännu mer komplicerad. Det finns bara två val hon kan göra. Det första är att fortsätta med den normala dynamiken – lidande och olycklighet. Det andra är att avsluta förhållandet trots rädslan, eftersom det garanterar henne en ny och avsevärt bättre väg.

Även om du känner dig ensam och hjälplös då och då kommer du känna dig lugnare, fridfull och mycket lyckligare.

Ibland klänger vi fast vid giftiga förhållanden med folk som inte nödvändigtvis är “dåliga”

kvinna som syr sitt hjärta

Förhållandena vi etablerar med dem är dock inte hälsosamma. De kan involvera manipulation, lögner eller till och med övergrepp. Det viktiga är att du frågar dig själv: vad tjänar du på att stanna där och låta situationen fortskrida? Det står klart att det inte är bra för dig, att du är med fel person. Problemet är att du även är rädd, och det hindrar dig från att ta besluten som leder dig bort därifrån.

Ett giftigt förhållande kan etableras med en vän, en familjemedlem eller en partner. Vikten du ger detta förhållande kommer även fastslå hur svårt det är att ta sig ut ur den dåliga situationen.

Hur viktigt det är att bli av med rädslan för ensamhet

Utmattad kvinna

Många anser inte att ensamhet är ett alternativ, då de är övertygade om att om de inte har vänner eller en partner är de misslyckanden – det har ingjutits sedan barnsben. Ensamhet har heller inte ett bra rykte. Det är därför det är så svårt för folk att avsluta vissa relationer, trots att de är giftiga. Du ödslar bara dyrbar tid som du skulle ha kunnat ägna med dig själv, med att lära känna dig själv bättre och ha roligt.

Varför låter du någon annan manipulera dig? Varför härdar du ut tills du känner dig utmattad av förödmjukelsen och övergreppen någon annan påtvingar dig? Tänk på om du verkligen vill ägna resten av livet så, orörlig, utan att ta beslutet som kan frigöra dig från rädslan att vara ensam. Ja, det är sant. Rädslan för att vara ensam är en inlärd rädsla. Tänk på saken: om en närstående hamnade i en liknande situation skulle du säkert säga åt personen att gå därifrån.

När det är din situation är svaret dock annorlunda.

Det är bättre att vara ensam än med fel person, för det är bättre att välja lycka istället för smärta och att omge sig med folk som tillför snarare än tar bort. Se till att välja rätt. Din lycka spelar roll och du har inte tid att förlora dig själv i sorg, smärtsamma upplevelser och folk som får dig att må dåligt. Dröj inte. Det är bättre att vara ensam än med fel person.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.