Är du en giftig person? 5 tecken som skvallrar

Om du fortsätter att upprepa samma mönster i dina förhållanden med andra måste du fråga dig själv om problemet ligger hos dem, eller hos dig. Är du en giftig person?
Är du en giftig person? 5 tecken som skvallrar

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi har pratat om giftiga personer och deras beteende här förut. Vi har också sagt att det är bäst att hålla sig borta från dem. Men har du någonsin övervägt om du själv är en giftig person? Skulle du vilja veta om du är det?

Vi stannar sällan upp för att tänka på frågor som dessa, men det är viktigt att ta en minut för att tänka på saken.

1. Du talar illa om andra

Sårad kvinna

Ett av de första tecknen på att du kan vara en giftig person är en speciell njutning av att tala illa om eller kritisera andra. Människor är naturligt kommunikativa; vi måste faktiskt konversera regelbundet.

Men när det blir till skvaller är det varken hälsosamt eller positivt. Fråga dig själv:

  • Kritiserar du alltid människor?
  • Pratar du bara negativt om andra utan att stanna upp för att se det goda?
  • Hittar du på saker bara för att ha något att säga?

Sanningen är att människor kommer lära sig att inte lita på dig, även om det inte spelar någon roll för dig. Med tiden kommer folk att tappa intresse för dig eftersom de ser att du trycker ned andra. De kommer till slut att ta avstånd från dig.

För att lösa det ska du sluta tala negativt om andra hela tiden. Ibland är det på fullaste allvar bättre att hålla tyst om man inte har något snällt att säga.

Ta även en titt på: Hur man hanterar kritik

2. Du ser livet negativt

Ytterligare ett tecken på att du är en giftig person är om du är negativ hela tiden. Du hittar den negativa sidan av varje situation och det finns alltid en anledning att bli upprörd eller arg. Om du förlöper tid med att vara sarkastisk, klaga på allt eller vara ledsen kommer det sluta med att ingen vill vara nära dig.

Missförstå inte; det är inte det att det aldrig finns någon anledning att vara nere. Att ägna tid med någon som aldrig ser saker positivt suger helt enkelt energin från folk i din närhet.  Ohälsosamma vanor kan leda till ohälsosamma attityder. Om du beter dig så här utan påtaglig anledning måste du analysera motivet och vad som ligger bakom din negativitet.

3. Du förväntar dig för mycket av andra

Kvinna vill inte lyssna

Att ägna tid med vänner, familj eller din partner borde vara en av de viktigaste sakerna i ditt liv. Dessa förhållanden är trots allt en del av vad som utgör din identitet och vad som gör dig lycklig. Men om du förväntar dig för mycket tid av dem kan det vara ett tecken på att du är en giftig person. Du måste komma ihåg att även om du är en del av deras liv kan du inte ockupera all deras uppmärksamhet.

Relationer med andra handlar om att ge och ta emot tid, utrymme, sällskap, etc. Saken är den att om du kräver tid och uppmärksamhet just när du vill ha den, utan att vara där för dina närstående, kommer de att känna sig utnyttjade.

Om du tror att du begått detta misstag ska du ta en minut för att tänka på om du ger lika mycket som du ber om från dina närstående. Vi talar inte om att ge dem pengar, utan om att dela en eftermiddag, en kväll på bio, ett kafébesök eller ett samtal. Du kan även lära dig att backa lite med alla dina förfrågningar och krav.

4. Du är melodramatisk

Ett annat tecken på att du kan vara en giftig person är att du alltid överdriver negativa situationer. En person som dramatiserar sliter på sina förhållanden samt tröttar ut och irriterar andra.

Det finns faktiskt folk som verkligen gillar att vara dramatiska, inklusive:

  • Överdriva problem
  • Vara avundsjuka
  • Bråka och gräla hela tiden

Låter något av det bekant? Om svaret är ja borde du överväga att sluta eller åtminstone gradvis ändra dina attityd. Att leva med en massa drama slutar inte bara vara spännande efter ett tag; det kommer även driva bort människor från dig, om det inte redan gjort det.

Vi rekommenderar att läsa: Giftiga familjer: Problem de kan orsaka

5. Du ljuger hela tiden

Ljugande person

Att ljuga är aldrig en bra idé, även om det görs med bra avsikter. Om du gör det konstant betyder det att du är en giftig person. Vi vet att det ibland är svårt att hantera sanningen när man måste konfrontera en viss smärta eller förödmjukelse, speciellt i koppling till någon man älskar.

Eftersom lögner är skadliga och borde undvikas är det ännu viktigare att tackla dem om du bara gör det för att “hålla ryggen fri”. Du måste tänka på varför du ljuger och vad du försöker lösa.

Om lögner är en vana för dig trots att det inte finns någon egentlig anledning ska du anstränga dig för att söka hjälp, för det är inte en nyttig vana.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.