Det är dags att släppa taget om avundsjuka

Det är dags att släppa taget om avundsjuka

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2019

Avundsjuka smyger sig ibland in utan att vi ens vet om det. Att beundra någon, eller till exempel vilja vara lika framgångsrik, är inte samma sak som att vara avundsjuk. Ja, avundsjuka är att vilja ha det som andra har, men inte bara det; någon som är avundsjuk försöker också förstöra andras liv.

“Avundsjuka i män visar hur olyckliga de känner sig.”

-Arthur Schopenhauer-

Har du någonsin känt bitterhet mot en vän som har uppnått mer än dig? Om svaret är ja vet du redan hur det känns att vara avundsjuk. Idag är det dags att släppa det.

Avundsjuka är väldigt destruktivt och vi borde alla lära oss att lämna det bakom oss för att må bättre med oss själva och få bättre relationer med andra.

Avundsjuka: Är de bättre än mig?

Här är en fråga som vi alla borde ställa: Varför ser vi de som har uppnått något som inte vi har som bättre än oss?

Ingen är lik någon annan, och vad som skiljer oss åt är det som gör oss alla unika. Ingen är bättre än dig för att de har uppnått något som du också vill uppnå.

stegar

Att känna sig säker i sig själv är nyckeln till att åstadkomma allt man bestämt sig för. Kanske har en kollega redan uppnått ett mål som du har satt upp för dig själv, men din väg är förmodligen väldigt annorlunda från deras.

Tro på de oändliga möjligheterna framför dig. Sluta aldrig försöka uppnå det du vill. Men var försiktig! Basera inte dina mål på vad andra har uppnått bara för att de har gjort det; dina egna mål bör inte grundas i avundsjuka.

“Avundsjuka är en förklaring till underlägsenhet.”

-Marlene Dietrich-

Du har dina egna förmågor och färdigheter för att ta dig dit du vill. Du måste lära dig att utnyttja allt som du gör annorlunda. Troligtvis har du vissa förmågor som andra, även de du känner dig avundsjuk på, inte har. Så varför avundas du dem? Varför vill du vara som alla andra?

Att döma andra, och involvera dig själv i deras liv, hjälper dig inte att nå dina mål. Fokusera på dig själv. Lita på din förmåga att alltid göra ditt bästa för att nå dina drömmar. Det finns så många resurser inom räckhåll att du bara behöver använda rätt strategi för just dig. 

Tänk på att ingen förtjänar din uppmärksamhet lika mycket som du. För att få det du vill ska du titta inombords, inte utåt på vad alla andra gör.

Om du måste tävla, tävla med dig själv

Vi är vana vid att tävla med varandra, men det är ökar sannolikheten för avundsjuka. Att uppnå någonting innan någon annan får oss att betrakta den personen och försöka imitera hur han eller hon gjorde.

Men att göra samma sak garanterar inte framgång. Och gör det dig verkligen lycklig att trycka ner andra människor? Antagligen inte. Du känner dig ensam i din bedrift om du på vägen dit har trampat på relationerna du har byggt upp. Allt det, bara för önskan att vara bättre.

Du är annorlunda och vet dina gränser. Överträffa dig själv inom dina gränser, utan att titta på folk omkring dig.

.
spegel

Med det sagt är den bästa  attityden att tävla mot sig själv. Vad är du kapabel till att göra för att uppnå ditt mål? Trampa över alla som kommer i din väg? Det är inte rätt attityd; det hjälper dig inte att skörda de frukter du vill ha. Tänk efter. Skulle du känna dig fulländad?

Tänk på vad du verkligen vill och fokusera på dig själv. Andra har sina egna drömmar, men du har också dina egna. Låt dig inte dras ner av mål som inte är dina.

Det betyder inte att du aldrig ska “efterlikna” vissa attityder hos de du beundrar. Till exempel, om du vill nå ett mål kan du istället för att dra ner den du ser som din starkaste konkurrent ta en titt på exakt vad den personen gör?

Att tänka på det hjälper dig att motstå frestelsen att välja den enkla lösningen och ta den väg som inte leder till ditt sanna mål. Investera all din energi på att överträffa dig själv varje dag. Det är det enda sättet du kan uppnå alla mål som du har satt upp för dig själv.

Beundra, men avundas inte. Lär , men förstör ej. 

Utnyttja dina resurser, lär från dina misstag och följ din egen, unika väg rakt mot dina drömmarGå i samma fotspår som de som redan uppnått det du strävar efter, men glöm inte att din väg aldrig kan vara likadan. Alla är unika och annorlunda. Du måste hitta ditt eget sätt att uppnå dina egna drömmar.

Spara

Spara

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.