Varför känner vi ett behov av att shoppa loss under reor?

Vi är frestade att köpa mer under försäljning eftersom olika hjärnmekanismer aktiveras. En av dem har att göra med att minska skulden för utgifter.
Varför känner vi ett behov av att shoppa loss under reor?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Reasäsongerna kommer som regelbundna inslag med sina flashiga och färgglada affischer i fönstren, annonser på sociala nätverk och en storm av människor som kommer och går med shoppingkassar. Men varför är vi så lätta byten när det kommer till att shoppa loss under reor?

Med så mycket information under reor är det inte konstigt att hjärnan blir förförd och upplever ett behov av att shoppa? Marknads- och försäljningsexperterna förstår mycket väl hur sinnet fungerar.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 10 smarta tips för att organisera garderoben

Varför frestas vi att shoppa mer under reor?

När du handlar är det viktigt att veta att hjärnan fungerar på ett uppdelat sätt. Medan det finns områden eller regioner (som necortex) som är ansvariga för att tänka mer klokt och med en viss logik, finns det andra kopplade till det limbiska systemet, som svarar på känslor.

Om kundens köpupplevelse är uträknad från början till slut är det förstås svårt att komma undan. Känslor kommer upp till ytan och vår mest medvetna del sänker sitt försvar.

Samtidigt arbetar hjärnan också utifrån belöningsmekanismer. Om det är något vi vill ha väldigt mycket och vi får det till ett bra pris, känner vi en känsla av välbefinnande och av att ha uppnått något nästan otroligt: att få en produkt till ett lägre pris!

I det här fallet måste vi veta att känslan av belöning är kortsiktig. Det vill säga, det varar ett givet ögonblick, men sedan går det snabbt över.

Därtill gör rean med alla sina sänkta priser det lättare att motivera flera köp. Därför försvagas skulden för att göra det.

Varför vi shoppar mer under reor
Rabatter och sänkta priser ger oss känslan av att vi får en möjlighet att köpa en vara vi annars kanske inte skulle köpa, och det lägre priser gör att vi känner att vi sparar pengar. Detta är dock inte alltid sant.

Kontextens inflytande

Många gånger vill vi shoppa loss för att vi påverkas av vad som händer runt omkring oss under dessa reor. Vi ser en bild på någon som bär en viss tröja och de ser glada ut. Vi ser en video av en person som packar upp en viss produkt och vi vill ha samma upplevelse.

Det som motiverar oss att göra ett köp är att göra samma sak som andra gör. Vi försöker replikera situationen och ta vår tillflykt till denna typ av garanti för lycka. Till denna situation kommer också det faktum att vi vill behålla en bild som ger oss en känsla av tillhörighet.

Hjärnan aktiveras också av kraftfulla uttryck som lovar nya saker, förändring och försäljning. Dessa koncept utlöser vissa hormoner som ger en tillfällig känsla av välbefinnande.

Allt som tyder på förändring fungerar som en naturlig stimulans. Det markerar en ny början och en känsla av att bli välkomnad. Och vem känner inte att det skulle vara en bra idé att hoppa på tåget och få börja om?

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Tips för att vika kläder och få mer utrymme i garderoben

Hur du undviker shoppa till överdrift under reor

Först och främst är det viktigt att förstå att det här inte handlar om att kritisera shoppingbeteende. När allt kommer omkring gillar vi människor att njuta av små nöjen: ett klädesplagg, ett gott vin eller något liknande.

Poängen är att undvika att vara marknadens marionetter genom att förblindade reagera på en stimulans utan att ta hänsyn till andra variabler. Låt oss ta en titt på några rekommendationer för att rationalisera dina inköp.

Undvik att titta på annonser under lång tid

Marknadsföringsstrategier är utformade för att skapa konsumtion. De syftar till att konsumenten ska gå från tvivel till: “Ja, jag köper det”. Ju mer tid du lägger på att titta på annonser, desto mer sannolikt är det att du blir övertygad om att du behöver det annonserade.

Leta bara efter det du verkligen behöver

Om du vill dra nytta av en rabatt, gå till den specifika sajten eller området i butiken där du hittar den. På så sätt undviker du att strosa runt i butiken och försätta dig för impulsshopping.

Sätt en budget för dina reainköp

Om du vill köpa vissa produkter, passa gärna på och gör det under reor. Gå dock inte i fällan och ursäkten när du råkar stöta på en vara till ett väldigt lågt pris att du ger dina önskemål fritt spelrum. Bestäm ett belopp att spendera och håll dig till den.

Tänk lite längre

Konsumtion för konsumtionens skull får konsekvenser som går utöver ekonomin. Det påverkar också miljön och till och med att många industrier gör sina vinster baserat på otrygga anställningar.

Därför kan du även när du shoppar på reor hitta skäl att inte handla så mycket. På så sätt blir du inte en del av en oansvarig bransch.

Köpa begagnade kläder
Att ändra våra shoppingmetoder är att ta ansvar. De rörelser som främjar second hand-shopping strävar också efter att ta hand om miljön.

Håll dig till dina värderingar och låt inte marknaden skapa dem åt dig

Så när du känner ett behov av att shoppa loss under reor, är det viktigt att stanna upp och söka mening. Varför vill jag egentligen köpa detta? Behöver jag verkligen köpa fler saker? Kommer det att köpa ännu ett plagg att hindra mig från något annat, till exempel att spara till en resa med vänner?

För att vara medvetna måste vi komma ihåg att det finns så kallade beroendebeteenden. Detta är skadliga mönster av beteenden och har inget att göra med substansberoenden.

I många fall blir de till en besatthet, stör det dagliga livet och genererar abstinenssymptom. Att köpa utan måttlighet och gränser kan utlösa denna situation.

Naturligtvis föreslår vi inte att du ska känna ånger varje gång vi köper något, utan att göra det från en plats för medveten och ansvarsfull konsumtion. Vi måste veta vilka värderingar och syften vi har och orientera oss mot dem istället för att låta oss ryckas med av marknadens flöde.

Förutom personliga skäl finns det också ett sammanhang kring dessa situationer och som hela tiden skickar oss budskapet att shoppa loss, och som lovar en omöjlig belöning av tillfredsställelse, självkänsla och välbefinnande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • RODRÍGUEZ-VILLARINO, RAFAEL, & FERNÁNDEZ-GONZÁLEZ, ÁNGEL , & GONZÁLEZ-LORENZO, MANUEL , & LAMEIRAS-FERNÁNDEZ, MARÍA (2005). Explorando la relación de la adicción a la compra con otros comportamientos excesivos: un estudio piloto. Adicciones, 17(3),231-240.[fecha de Consulta 4 de Agosto de 2022]. ISSN: 0214-4840. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=289122011006
  • Fernández, Elena & Garcia, Irene. (2003). La compra por impulso y la adicción al consumo en el País Vasco. Estudios sobre consumo, ISSN 0212-9469, Nº 65, 2003, pags. 53-67. 65.
  • García, I. (2007). La compra compulsiva:¿ impulso irresistible o reflejo del sistema de valores personales?. Revista de psicología social, 22(2), 125-136.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.