6 saker du borde rensa ut ur garderoben med en gång

Att spara kläder på hög kan förvandla din garderob till en riktig röra av kläder och accessoarer som du inte ens använder. Här är några idéer för att förvandla din garderob till ett utrymme du älskar!
6 saker du borde rensa ut ur garderoben med en gång

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När säsongerna skiftar kommer utförsäljningar och reor som ett brev på posten och det är en av de saker som kan trigga dig att fylla din garderob med nya värdelösa plagg och produkter. När det gäller mode kan alla dessa reor göra konsumenter till tvångsmässiga shoppare. Därför vill vi idag lägga fokus på att du kan ha samlat på dig saker som du bör rensa ut ur garderoben med en gång.

Att ha mycket kläder betyder inte att man alltid ser bra och välklädd ut. Stil är en av de aspekter som tenderar att tappas bort i en dåligt organiserad, överfull garderob. Här bör du prioritera vissa basplagg – de som passar bra till din kroppstyp och, naturligtvis, kläder som bär din egen personliga ”signatur”.

Städning och ordning och reda bör vara två väsentliga regler för att ge ny och fräsch atmosfär till garderoben. Det hela börjar dock med att du har en vilja att förändra dig, inte bara för att ge ett nytt utrymme åt det du verkligen behöver utan också för att bli av med allt som är obrukbart eller opraktiskt.

Saker som du borde rensa ut ur garderoben med en gång

Låt oss analysera några saker i din garderob som du bör rensa ut. Om du inte gör det nu med en gång, vänta bara inte för länge med det. Ju tidigare du får jobbet gjort desto längre kan du njuta av resultatet.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: Ingen garderob? Få bukt med klädhögarna

1. Hopplöst ur mode

Modet skiftar snabbare och snabbare och från en säsong till en annan. Design och stil förändras ständigt. Kanske den där glitterklänningen eller det rutiga mönstret som fick så mycket uppmärksamhet på alla catwalks under en tid men som nu bara tar upp plats. Utrymme som skulle kunna användas till ett mer tidlöst plagg.

Och även om det inte är en dålig idé att bära kläder som är på modet, bör du tänka om vilka som är mindre säsongsbetonade – det vill säga de som sällan upprepas. Undvik dessa och försök istället välja mer tidlösa trender.

din garderob att hänga upp saker i
Du bör ofta gå igenom din garderob eftersom det alltid finns plagg som har en tendens att hänga kvar där, även om de inte kommer till någon nytta.

2. Rensa ut gamla kläder ur garderoben

Vissa gamla kläder har vi bara kvar för deras affektionsvärdes skull. Minnen om upplevelser vi hade med en tröja eller de där byxorna som passar så bra, kan vara fina, men om kläderna är utslitna och inte längre användbara är det bäst att göra sig av med dem.

Regeln att slänga ut ett föremål för varje nytt föremål du vill ta hem, är ett av knepen för att skapa en lagom stor garderob.

3. Dilemmat med storlekar

Kroppen förändras och det gör att kläderna också behöver göra det.

Att behålla vissa typer av kläder som inte passar dina mått kan vara något som bidrar till att din garderob fylls med oanvändbara plagg. Men tänk på att om du sorterar ut dem kanske andra kan använda dem bättre.

4. Trasiga accessoarer och plagg

Detta gäller smycken, glasögon, handväskor och inte minst kläder. Det som är trasigt är värdelöst. Om du har lämnat kvar en sak i garderoben för att du tänker att du ska laga den och tiden bara har gått utan att något har blivit gjort, är det dags att säga adjö.

I denna mening borde ett par byxor som blev missfärgade i tvätten eller fick en fläck som inte går bort, rensas ut och ge plats åt något bättre.

5. Skor som skaver och gör ont

Detta är ett vanligt dilemma. Om det gäller ett par helt nya skor kan det finnas ett argument för att inte rensa ut dem ur garderoben. Men om de fortfarande gör ont efter ett tag och du inte lyckas gå in dem, är det bäst att låta dem gå vidare till ett annat hem och inte låta dem ta upp plats hemma hos dig.

6. Rensa ut kläder som du inte tycker om ur garderoben

Impulsköp eller oönskade presenter är ofta orsaken till att våra garderober har onödiga plagg eller kläder som inte passar vår högst personliga stil.

Sanningen är att om du inte gillar ett klädesplagg eller en accessoar, finns det ingen anledning till att du ska behöva ha bära detta. Det är mer än tillräckligt med anledning att inte behålla det längre.

din garderob kan vara prydlig
En garderob som är ren och prydlig betyder inte att den inte innehåller saker du kan behöva slänga. Ta dig därför tid att gå igenom allt grundligt.

Tips på hur du rensar ut de onödiga sakerna i garderoben

Marie Kondo, författare till boken The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing, har lärt oss mycket om hur vi kan upprätthålla en balanserad tillvaro. Hennes metod är att man måste ifrågasätta klädernas användningen och syfte. Om de väcker glädje och om de är funktionella är de godkända. Dessutom föreslår hon att vi ska vara tacksamma för varje plagg som vi låter gå vidare.

Det finns också andra grundläggande idéer gällande detta. En av dem är att storleken på vår garderob avgör hur många plagg vi kan ha. Den andra är att se till att alla dina basplagg matchar, och är i grundläggande och klassiska mönster. För en mer tidlös garderob är det bra att välja kläder i neutrala färger.

Att ta på sig rollen som stylist är ett annat sätt att bli av med sådant som inte längre fungerar. Så ta ut alla kläder och välj ut ensembler som passar bra ihop! Detta är en kreativ idé för att definiera vad som är nödvändigt och vad som inte är det. Detta gäller också för att hitta outfits som passar för olika säsonger eller tillfällen. Gör en lista över det som är din nödvändiga bas och organisera garderoben på ett mer översiktligt och praktiskt sätt.

Även om alla dessa åtgärder kan vara till god hjälp, bör vi samtidigt alltid fråga oss själva om vi verkligen behöver vissa plagg. Detta är det första steget mot en mer ansvarsfull konsumtion, vilken bör syfta till att möta våra verkliga behov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Marie Kondo. La Magia del Orden. editorial Aguilar; 2010 [consultado marzo 2021].
  • Saray Martín.  El método Armario Cápsula [Internet]. Barcelona: Penguin Random House Grupo Editorial; 2017 [consultado marzo 2021]. Disponible en: https://books.google.com.co/books?id=j8kLDgAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=armario+capsula&hl=es&sa=X&ved=2ahUKEwj83pWy7tPvAhUCyFkKHWOYANsQ6AEwAHoECAQQAg#v=onepage&q=armario%20capsula&f=false

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.