Ingen garderob? Få bukt med klädhögarna

Har du inga garderober hemma? Var inte orolig! Idag ska vi ge dig ett gäng idéer för hur du enkelt kan förvara och organisera dina kläder och få ordning i oredan.
Ingen garderob? Få bukt med klädhögarna

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Ibland har vi inte något annat val än att bo i små lägenheter som inte har så mycket garderobsutrymme, eller kanske inte ens en enda garderob överhuvudtaget. Det kan bli ett problem när du ska försöka få bukt med klädhögarna som du försökt stappla lite här och där.

Det finns en mängd kreativa och enkla sätt att organisera och förvara dina kläder på ett effektivt och lättillgängligt sätt. Du behöver bara följa våra tips nedan och följa stegen.

Klädhögar kan bli jobbiga när man inte vet hur man ska organisera dem. Så i dagens artikel ska du få läsa om några fiffiga idéer om hur du skapar några enkla och billiga provisoriska garderober med hjälp av återvunna saker. Dessa kan även ge ditt hem en känsla av originalitet.

Garderobslösa idéer för att få bukt med klädhögarna

Om du bara är lite händig kan du ganska enkelt göra några olika typer av garderober. Dessa kan du sedan dekorera, måla och anpassa till hur du vill ha dem.

  • Bygg dig en garderob genom att göra hyllor av några brädor. Placera dem på bekväm och praktisk höjd där de inte är i vägen för någonting annat. Efter att du fått dem på plats, köp ett färgglatt tyg eller lätta trälådor vari du sedan kan förvara dina kläder.
  • Eller köp plastlådor. De är billiga och du kan dekorera dem hur du vill så att de matchar rummet. Hittar du plastlådor med hjul är det ännu bättre, eftersom dessa underlättar klädhanteringen ännu mer.
  • Om det är möjligt, sätt upp en metallstång en bit högt upp på väggen. På denna kan du sedan hänga galgar med dina kläder. När du får bukt med klädhögarna med en organisering som fungerar kan du skapa dig ett riktigt trevligt och gemytligt utrymme.
  • Har du två stegar hemma kan du använda dessa för att i en enkel liten handvändning göra en billig extern garderob. Placera en trähylla på de lägre trappstegen där du ställer dina skor. På de övre stegen, lägg en stång emellan där du kan hänga galgar.
Organisera förvaringen och få bukt med klädhögarna

Organisera förvaringen och få bukt med klädhögarna

Har du inte så mycket utrymme hemma för klädförvaring behöver du lära dig några tekniker för hur du använder dina utrymmen effektivt. Då kan du samtidigt skapa en rofylld miljö. Vi ska berätta om några metoder du kan testa.

1. Donera kläder du inte använder längre

Ja, det är förstås det första steget. Ofta samlar vi på oss för mycket kläder för att det är enklare att stuva in dem i garderoben än att göra sig av med. Vem vet, kanske du kommer ha på dig de där jeansen en dag igen? Men försök ta som regel att har du inte använt ett plagg på ett år – då ska det bort.

Och för varje nytt plagg du köper, gör dig av med ett gammalt.

Ett annat tips är att har du många liknande plagg, spara det du gillar bäst och skänk bort de andra. När du till slut har gått igenom alla kläder har du säkert sorterat ut hälften som du kan skänka bort.

2. Organisera enligt säsong

Tänk på vilken tid det är på året, och lägg undan de kläder som inte passar för säsongen. Har du ett förvaringsrum på vinden eller källaren är det perfekt.

Är det sommar, lägg ner alla varma vinterkläder i en kartong, märk den “vinter”. Ställ sedan undan den där du lätt kan hitta den sedan när de kalla temperaturerna börjar återkomma.

Har du inget extra förvaringsutrymme, separera kläderna efter säsong och häng kläderna du använder just nu närmast och mest tillgängligt. Då är de lättare att hitta och du slipper gräva runt bland alla kläder.

En organiserad garderob ger harmoni till hemmet

3. Hängande förvaring

Du kanske inte har tänkt på att mycket av dina kläder kan hängas, men vertikal förvaring är alltid smidigare. Hänger du upp alla dina kläder på tunna galgar kommer du att kunna förvara mycket mer på mindre utrymmen. Du kommer dessutom att få en bättre överblick över vilka kläder du har när du ska välja din outfit på morgonen.

Organisera galgarna i olika kategorier: börja med skjortor, sedan blusar, sedan byxor och så vidare. Du kan även kategorisera så att du hänger längre kläder på den ena sidan av klädstången och kortare på den andra.

De kläder du inte lyckas hänga upp kan du vika ihop och sortera till exempel efter färg. Sedan staplar du dessa i en hög och förvarar högen liggandes på kant i till exempel en låda. Packa dem ganska tätt så att de hålls stående, och du kommer på så vis sedan att lätt kunna hitta det plagg du letar efter.

Det här var några av våra tips för att visa att du kan få bukt med klädhögarna hemma, även om du inte har någon garderob. Låt fantasin och kreativiteten flöda och du kommer att komma på fler fiffiga idéer för hur du kan organisera dina kläder.

Så, sätt igång och skapa ett hem i ordning och ge det en gemytlig känsla!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.