Utsvängda jeans gör triumferande comeback!

För att verkligen få dessa 60-talsjeans att fungera måste du förstå de grundläggande reglerna för att bära dem...
Utsvängda jeans gör triumferande comeback!

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Då och då har modetrender inslag från det förflutna, men med en liten twist. Det är fallet med utsvängda jeans, som var typiska på 60-talet. Kommer du ihåg att de kom tillbaka runt millennieskiftet? Nu är det dags igen. Modevärldens catwalks präglades under höst och vinter 2017 av utsvängda jeans, med några modifikationer.

I början av året var det därför många skyltfönster som visade upp dem. De högt skurna byxorna och vida underdelarna var desamma. De har bara ändrat stygnen för att betona figuren.

Utsvängda jeans och deras återkomst

person med utsvängda jeans
Utsvängda jeans är ett plagg som skapades av modedesignern Mary Quant på 60-talet. Hon gjorde även  minikjolen mer populär på den tiden, som är en historisk modetrend. På 70-talet hittade man utsvängda jeans i varje garderob. Både män och kvinnor bar dem för att passa in i de rådande trenderna. Ingen kunde vara utan dem.

Ju mer utsvängda jeansen var, desto djärvare var personen som bar dem. De drog även full nytta av glada färger och psykedeliska märken. Än idag är det en symbol för djärvhet och stil. Givetvis finns det även enfärgade utsvängda jeans, och ibland hittade man dem i manchestertyg snarare än jeanstyg.

Styla din figur

Stilspecialisten på varuhuset Macy’s, Martha Gil de Montes, anser att utsvängda jeans ger en bättre siluett. Plagget fungerar dessutom väldigt bra med toppar med tajta ärmar (blusar, tröjor, jackor, skjortor). De är utan tvekan väldigt bekväma och praktiska. Eftersom byxan börjar vid midjan ger den din figur stil och betonar den.

Eftersom utsvängningen börjar vid knäna ser du dessutom längre ut. De utsvängda jeansens illusion betonas om du bär dem med höga klackar. På så sätt uppfattar alla dina ben som längre. Men för att verkligen få dessa byxor från 60-talet att fungera måste du först förstå några grundläggande regler för att bära dem:

Visa upp dem!

Person med utsvängda jeans

Det finns två grundläggande regler för att bära utsvängda jeans som hjälper dig att visa upp dem med självsäkerhet och stil.

1. Bär dem alltid med höga klackar.
2. De ser bättre ut med blusar med tajta ärmar.

Klackarna ska helst vara kilformade så att inte byxbenet fastnar. Om du inte använder höga klackar med dem kommer de bara släpa i golvet och inte röra sig som de ska.

  • Skor är en viktig accessoar som man inte får underskatta.
  • Samtidigt är tröjan ett andra klädesplagg som tillför många stilpoäng. Den ska helst ha smala ärmar som inte får din utstyrsel att verka som att den försöker göra för mycket. Tröjor med vida ärmar eller mycket tyg tar bort fokus från byxorna och ser inte bra ut.

Anpassa dem efter din kropp

Dina kroppsmått och din höjd är en påverkande faktor för att bära utsvängda jeans. De som är supervida längst ned passar bäst för kvinnor med bredare ben. Den varianten är bred ända ned från höfterna, inte bara knäna. Därför gör de att du ser smalare ut och din figur mer proportionerlig.

Det klassiska snittet ser å andra sidan bra ut på personer med smala ben. Du kan bära dem tajt från höfterna ned till knäna utan problem. Dessa är faktiskt otroligt snygga på smala, långa kvinnor.

För kvinnor som är kortare och mer satta rekommenderar vi utsvängda jeans utan fickor. Fickor på framsidan och baksidan kan skapa en oangenäm visuell effekt som fyller ut dig mer. Kvinnor med betonade höfter borde undvika byxor med mönster, och hålla sig till mörka, enfärgade varianter.

 

Åtsittande kontra utsvängda jeans

Åtsittande jeans

Du har kanske försökt fixa ett par utsvängda jeans för att istället göra dem åtsittande. Kanske har du till och med försökt göra dig av med ett par eftersom de inte längre var i mode. Du kan glädjas åt att de åtsittande jeansens regim nu är över och att du med glädje kan återuppliva hippieandan. Under de senaste åren har utsvängda jeans som trend överskuggats av de åtsittande och raka varianterna. Alla som bar dem ansågs vara gammaldags.

Dessa gamla trotjänare ersattes sakta men säkert efter sina glansdagar. I takt med att åren gick blev benen allt smalare, varpå alla vande sig vid åtsittande jeans. Men sanningen är att stilar kommer och går.

Åtsittande jeans må vara vad som fyller garderoberna idag, men utsvängda varianter kommer alltid ha en speciell plats i våra hjärtan, även om det ibland är längst bak i garderoben.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.