Farorna med att bära för tajta kläder

Att bära för tajta kläder kan resultera i en rad olika negativa effekter. Vi berättar vilka.
Farorna med att bära för tajta kläder

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vi vet att tajta kläder visar upp figuren och ger självsäkerhet. Trots det kan för tajta kläder orsaka vissa hälsoproblem. I den här artikeln ska vi prata om kläder och hur de påverkar kroppen.

Risken med att bära för tajta kläder

Du kanske tror att det bara gäller kvinnor, men fler och fler män har börjat tänka på sitt utseende och väljer att bära åtsittande kläder. Dessa kan påverka cirkulationen, hållningen och fertiliteten.

Några av farorna med det är:

Infektioner

Det mest relevanta problemet för kvinnor är vaginala infektioner. Det beror på att tygerna som ofta används för att göra byxor eller underkläder inte låter huden andas ordentligt. Fler bakterier och mer fukt än normalt kan orsaka förändringar i det vaginala pH-värdet och leda till en infektion.

Brist på cirkulation

När man har för tajta kläder blir det svårt för blodet att flöda som det ska, framförallt i benen om man bär tajta byxor flera timmar i sträck. Det kan även vara farligt om de tajta kläderna sitter i bukregionen. “Stickningar”, en känsla av trötthet och svullnad i lemmarna är vanligt.

Åderbråck

Åderbråck på benen

Om du fortsätter använda tajta jeans eller liknande plagg en längre tid påverkas venerna ännu mer. Som ett resultat kan de inte utföra sitt jobb, vilket är att transportera blod till hjärtat. Detta orsakar åderbråck. Vidare kan man få “ådernät” på benen.

Problem med hållningen

Vissa kvinnor har på sig mindre storlekar än de borde för att se smalare ut eller för att de gillar stilen. Klänningar, blusar eller BH:ar som är för små kan skada ryggen och påverka ryggraden. De kan dessutom leda till inkorrekt hållning i axlar, nacke och huvud.

Dålig matsmältning

Om du bär för tajta kläder känner du dig förmodligen obekväm efter att ha ätit. Vi knäpper trots allt ofta upp en eller ett par knappar för att inte byxorna ska spricka! Utöver att inte äta för mycket borde du välja mindre åtsittande kläder för att inte påverka matsmältningen.

Kom ihåg att din mage vidgas och behöver utrymme när du äter. Om du inte ger den det kan du drabbas av surhet, uppstötningar eller illamående.

Andningssvårigheter

Om kläderna är för tajta kan bröstet, lungorna och diafragman påverkas avsevärt. Detta eftersom de inte kan expandera som de borde. När andningssystemet inte kan fungera som det ska kan kroppen inte göra sig av med koldioxid, vilket får cellerna att åldras i förtid.

Därför bör du inte bära tajta BH:ar, blusar eller T-shirts som trycker mot överkroppen.

Celluliter

Celluliter på låret

Även om tajta kläder inte är en direkt orsak till celluliter är det sant att det kan förvärra det. Ansamlingen av fett i de stora vävnaderna i rumpan och benen är vad som bildar celluliter. När huden inte har plats att röra sig för att bli bekväm kan kroppen inte eliminera gifter. Om du har celluliter ska du vara uppmärksam på vilka byxor du använder.

Nervproblem

Åtsittande jeans kan orsaka ett symptom vid namn Meralgia paraesthetica, vilket får det att kännas som om du har “nålar” i benen och extrem känslighet i området. Det sker främst i rumpan och musklerna. Så var försiktig med hur många timmar du använder samma byxor.

Muskelsmärtor

Kläder kan begränsa din frihet att utföra vissa rörelser och göra dig obekväm. Du kanske går som en robot eller får dålig hållning som ger dig muskelsmärta senare. De kan även orsaka spänningar eller känslor av tyngd i olika delar av kroppen.

Förstoppning

Ofta beskyller vi tungmetaller för förstoppning, men det är inte den enda orsaken. Kläderna du använder kan göra situationen värre. När byxor eller kjolar är för tajta kan tarmarna inte göra sitt jobb. Det orsakar gaser eller förstoppning.

Vätskeretention

Vätskeretention drabbar ofta benen

För tajta kläder orsakar svullnad i vader och ben eftersom lymfsystemet inte kan fungera som det ska. Vätskeretention beror inte bara på för mycket salt eller vätskebrist, utan även på för tajta byxor som folk klämmer ned sig i.

Tips för att undvika för tajta kläder

Nu när du känner till konsekvenserna av att bära för tajta kläder är det dags att ta en titt i din garderob och undvika onödiga hälsoproblem.

Här kommer några tips:

  • Om du gillar att bära byxor, välj strumpbyxor. De är lätta och sätter inte tryck på benen.
  • Köp kläder som passar dig och gå inte efter indikerade storlekar. Ofta är det bättre att inte ens kolla på storlekarna.
  • När du köper underkläder ska du välja de som är gjorda av bomull, så att underlivet kan andas och inte drabbas av infektioner.
  • Om du måste ägna flera timmar i samma kläder (till exempel på jobbet) ska du välja plagg som är bekväma och inte tajta. Din dag kommer kännas mycket bättre.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carrillo-Meléndrez, H., Villamil-Cerda, D., Espinoza-Hernández, J., & Lacy-Niebla, R. M. (2015). Prurito vulvar: determinación de las causas más frecuentes y su tratamiento. Ginecología y Obstetricia de México83(03), 179-188.
  • Peralta-Pedrero, M. L., Lagunes-Espinosa, A. L., Cruz-Avelar, A., Juárez-Cedillo, T., Rodríguez-Moctezuma, R., López-Carmona, J. M., & Munguía-Miranda, C. (2007). Frequency of gastroesophageal reflux disease in elderly patients attending a family medicine clinic. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social45(5), 447-452.
  • Sierra, J. M. (2000). Recuperación y reeducación perineal. Clínicas urológicas de la Complutense, (8), 425.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.