Behandla vaginal svampinfektion med huskurer

Eftersom vaginal svamp kräver en varm, fuktig miljö för att utvecklas kan löst sittande kläder öka ventilationen och förebygga att den sprids. Lär dig mer om hur man bekämpar och förebygger svampinfektioner i den här artikeln.
Behandla vaginal svampinfektion med huskurer

Senaste uppdateringen: 27 maj, 2022

Många kvinnor drabbas av en vaginal svampinfektion någon gång under sina liv. Det kallas även för vaginit. Det huvudsakliga symptomet på en svampinfektion är sveda och smärta, såväl som illaluktande flytningarI majoriteten av fallen beror det på svamp som förökar sig i den varma och fuktiga miljön. Det finns många olika naturliga behandlingar som kan lindra effekterna av en svampinfektion i vaginan.

Probiotika kan lindra vaginal svampinfektion

Probiotiska livsmedel är mer fördelaktiga än antibiotika för behandlingen av vaginala svampinfektioner. Dessa livsmedel innehåller mikroorganismer som redan är aktiva i tarmarna, och de kan ändra din tarmflora med väldigt fördelaktiga effekter. Om du gör det till en vana att ta probiotiska tillskott eller äta probiotiska livsmedel kan det hjälpa till att återställa den naturliga floran i magen, som hjälper till att hantera svampinfektioner såsom candida.

Äppelcidervinäger kan hjälpa vaginal svampinfektion

äppelcidervinäger

Du kan dra nytta av fördelarna hos äppelcidervinäger i form av en vaginal sköljning.

Ingredienser

  • 3 matskedar ekologisk äppelcidervinäger
  • 6 matskedar vatten

Hur gör man?

  • Blanda vinägern och vattnet och häll därefter i en sprutblåsa för att applicera i det vaginala området.

Ekologisk vitlök 

Att äta flera klyftor färsk vitlök om dagen är en utmärkt kur för att behandla en vaginal svampinfektion. Det kan ge dig dålig andedräkt, men det är ett väldigt effektivt sätt att behandla effekterna av candida. Anledningen till det är att vitlök innehåller svampmotverkande egenskaper som hjälper till att förebygga svampinfektion.

Vitlök är också antibakteriell och ett känt naturligt antibiotikum.

Oreganoolja

oreganoolja

Ekologisk oreganoolja är ytterligare en bra behandling för vaginala svampinfektioner. För att dra maximal nytta är det viktigt att välja en ekologisk sort.

Hur gör man?

  • Även om du kan hitta diverse typer i butiker är kapslar förmodligen det bästa sättet att få i dig oreganoolja.
  • Ta 2-3 om dagen, 1 efter varje stor måltid.

Ekologisk tea tree-olja mot vaginal svampinfektion

Tea tree-olja är ett väldigt effektivt och naturligt svampmotverkande medel.

Hur gör man?

  • Häll först droppar olja på en tampong och för in i vaginan i fyra timmar.
  • Upprepa därefter processen på morgonen och eftermiddagen i 2-3 dagar.
  • Kom ihåg att inte lämna tampongen över natten.

Tranbär och deras läkande krafter

tranbärsdricka med lime

Dessa små röda bär har fantastiska läkande krafter. De kan inte bara behandla blåsinfektioner, utan även hjälpa till vid en vaginal svampinfektion. Utöver att vara en bra reproduktiv tonic för kvinnor kan naturlig tranbärsjuice hjälpa till att återställa pH-balansen i vaginan. Det kommer hjälpa dig att bekämpa problem med svamp.

Ekologisk yoghurt

Ekologisk yoghurt är ytterligare ett bra sätt att återställa den naturliga floran och pH-balansen i vaginan.

Hur gör man?

  • Du kan använda yoghurten externt: applicera bara lite i vaginan och låt verka i flera timmar innan du tvättar och sköljer.
  • Du kan även doppa en tampong i yoghurten och föra in i två timmar.

Bär löst sittande kläder för att undvika vaginal svampinfektion

kvinna med tajta byxor

Även om det kan verka enkelt är löst sittande kläder en av de bästa kurerna för att bekämpa en vaginal svampinfektion. Bland annat på grund av att svampen får lättare att utvecklas i varma och fuktiga miljöer. Att bära löst sittande kläder och underkläder låter syre nå regionen och saktar ned svampens tillväxt.

Undvik irriterande feminina produkter

Vissa tvålar och andra kosmetiska produkter kan irritera de väldigt känsliga områdena av den kvinnliga kroppen. Många består av alkohol och andra giftiga ingredienser som förändrar det vaginala pH-värdet och gör dig mer sårbar för infektioner.

Effekterna av stress på vaginal svampinfektion

kvinna med grimas

Vissa har naturligt höga mängder av denna bakterie i sina kroppar, även om en frisk kropp är ett hinder för utvecklingen av svamp. Om det finns en infektion kan hela kroppen komma ur balans.

En stressig livsstil kan leda till för mycket bakterier på grund av ett försvagat immunförsvarDet är viktigt att öronmärka tid för vila och återhämtning, speciellt om du genomgått stressiga perioder i ditt liv. Meditation, yoga, regelbunden träning och massage är bra förebyggande åtgärder mot stress.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.