Varför ditt hem inte borde vara för rent

Visste du att om du håller ditt hem FÖR rent kan du riskera din hälsa och skada miljön? Utöver att vara dåligt för miljön är överanvändning av kemiska rengöringsmedel också skadligt för din hälsa, eftersom de ofta inhaleras.
Varför ditt hem inte borde vara för rent

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

De flesta tycker om att ha ett rent och ordnat hem, men ibland kan det övergå i en besatthet. Att eftersträva ett hem som är för rent bidrar till hälsoproblem. Du måste vara väldigt försiktig med produkterna du använder eftersom många av dem är skadliga och giftiga.

Lär dig om riskerna med att ha ett för rent hem.

När renlighet övergår i besatthet och du strävar efter ett för rent hem

Allt i överflöd är dåligt, som du antagligen redan vet. Det stämmer även om du tror att du gör något bra för de runt omkring dig. Vad gäller renlighet tar många städningen hemma till en ohälsosam, extrem nivå.

När någon hela tiden insisterar med att städa, får humörsvängningar om de ser något som är där det inte borde vara och rengör samma område om och om igen så kan det vara för att de lider av någon form av åkomma.

Beteendet övergår i en “rengöringsmani” och de kan inte kontrollera sina handlingar. Allt de tänker på är att städa. Det kan härstamma från en extrem oro för att bli sjuk eller infekterad. Att rengöra vissa områden eller ytor (som köket eller soffbordet) och tvätta händerna blir ett sätt att hantera ångest.

rengöring av golv

När någon har en sådan besatthet är det för att deras sätt att tänka har ändrats till att upprepa saker. Personen inser många gånger inte ens att de har ett problem, eller så vill han eller hon inte inse det.

Det finns vissa tecken som kan indikera att det finns ett relaterat ångestproblem, som att:

  • Ägna timmar med att rengöra badrummet
  • Ordna saker i precis rätt ordning
  • Rengöra köket varje gång någon använder det
  • Ha med sig trasor överallt i huset
  • Inte kunna sova om något inte är på rätt plats

Det innebär såklart inte att du har ett problem om du spenderar en hel lördag med att rengöra ditt hem! Men det blir en besatthet när du börjar gå miste om saker för att du städar, som att inte umgås med familjen eller gå ut på kvällen för att du ska rengöra.

Överanvändning av rengöringsprodukter

Även om du inte känner igen dig i ovanstående vill vi ändå prata om ett annat vanligt problem: användningen av vissa rengöringsprodukter som påverkar dig och din familjs hälsa. När du hör ordet “förorening” tänker du antagligen på smog, men du kan även skada miljön hemma med dina vardagliga rengöringsvanor.

Städa i hemmet

Det stämmer. Ett vanligt hus innebär mellan 3 till 5 liter giftigt material i form av rengöringsmedel och gödningsmedel.

De mest använda rengöringsmedlen (tvättmedel, blekmedel, etc.) har många skadliga effekter, som:

  • Respirationsproblem
  • Åkommor i det endokrina systemet
  • Ögonirritation

Rengöringsmedel förorenar luften i ditt hem (som kan vara upp till 5 gånger värre än luften ute på gatan). Det är inte heller ovanligt att man får utslag, illamående och brännmärken från dessa produkter som är menade att hålla ditt hus rent och desinficerat.

När de kommer i kontakt med din hud eller dina lungor kan rengöringsprodukterna orsaka problem som allergier eller förgiftning. Glöm inte bort tvättmedel, som påverkar din hud och absorberas in i din kropp när du har på dig kläder som är tvättade med det.

Diskmedel innehåller också en substans som kallas dioxane, som påverkar grundvattnet. Det är väldigt giftigt och inte nedbrytbart som andra komponenter.

Rengöringsprodukter

Blekmedel och dess hälsoeffekter

Blekmedel anses vara en av de kraftigaste rengöringsmedlen som finns, men det är inte ofarligt. Det upptäcktes 1774 och används för att bleka vissa material och har använts i en utspädd form i hem i många år.

Den antibakteriella kraften hos blekmedel är stor, m en istället för att se det som ett skydd från mikroorganismer som kan göra dig sjuk ska du komma ihåg att det även påverkar ditt immunförsvar. Efter ett tag vet inte din kropp skillnaden mellan bra och dåliga bakterier.

Blekmedel kan också lämna brännmärken på huden och ge irritation i näsan, respirationssjukdomar och minskade syrenivåer i blodet. Det är speciellt skadligt för barn under 12 års ålder; det kan öka risken för lunginflammation och bronkit.

Som om det inte vore tillräckligt påverkar det även miljön och förgiftar marken, vattnet och luften.

Så vad väntar du på? Använd naturliga produkter istället. Och kom nu ihåg att hemmet inte ska vara för rent. Det är värt det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.