Lämna aldrig de här 8 sakerna i badrummet

Vi förvarar många saker i badrummet för att vi lätt ska komma åt dem, men de kan ansamla massor av skadliga bakterier.
Lämna aldrig de här 8 sakerna i badrummet

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kanske har du sedan barndomen haft som vana att lämna tandborsten i badrummet för att det verkar praktiskt, men det är faktiskt inte en speciellt bra idé för hälsan. Vi ska gå igenom åtta saker som folk brukar lämna i badrummet trots att de inte borde.

1. Tandborste

Om det finns något som är populärt att lämna i badrummet så är det tandborsten. Det är lättare att gå in och plocka upp den, men det finns risker, speciellt om andra använder rummet.

Forskare vid University of Quinnipiac, Connecticut, fann avföring på 60% av tandborstarna som förvarades i delade badrum, oavsett hur de förvarades. Det betyder att du främjar bakterietillväxt, oavsett hur goda vanor du har.

Glöm inte att badrummet är en väldigt fuktig plats. Det hindrar tandborsten från att helt torka mellan användningarna. Vår rekommendation är att du lägger tandborsten i ett annat rum eller en väldigt torr del av huset.

För att inte din tandborste ska bli smutsig kan du lägga den i en behållare. Vissa täcker den helt och andra bara själva borsten.

2. Läkemedel

medicinskåp

Värme och fukt i badrummet kan minska effektiviteten hos läkemedel. I vissa fall kan de förlora sin effektivitet innan utgångsdatumet.

För att förvara läkemedel ska du komma ihåg:

  • Välj platser som är rena och torra. Alla lådor i ditt rum är en bra idé. Köket utgör i sin tur samma problematik som badrummet, så det är bäst att undvika det.
  • Förvara mediciner i deras originalförpackningar. Det identifierar deras syfte och du kan även kolla utgångsdatumet för att inte skada dig eller förväxla mediciner.
  • Förvara mediciner på en plats där barn inte kan komma åt dem.

3. Rakblad

Fuktighet kan få rakblad att rosta, även om de inte är använda. Den enda gången du ska förvara dem i badrummet är när de är förseglade i förpackningar. Det gäller även för saxar och andra metallföremål som lätt kan rosta.

4. Smink

Att förvara ditt smink i badrummet kan vara obehändigt och göra att det inte varar särskilt länge. Det blir troligen obrukbart innan utgångsdatumet på förpackningen.

Värme och fukt försämrar din ögonskugga, rouge, läppstift och foundation, sakta men säkert. Bakterier kan dessutom lätt komma in i smink. Det är bäst att förvara det på en torr plats i sovrummet. Ett av våra bästa skönhetstrick är att förvara nagellacket i kylen så att det inte blir tjockt och torrt.

5. Parfym

Din favoritparfym kan börja lukta illa om du lämnar den i badrummet under längre perioder. Höga temperaturer och ånga kan få doften att ändras.

Vårt råd är att förvara parfymer i en låda där temperaturen är relativt konstant.

6. Kondomer

Har du en plats i badrummet som är väldigt diskret och verkar som den perfekta platsen att lägga preventivmedel? Det är ett stort misstag. Lägg det i nattduksbordet.

Att utsätta kondomer för värme och fukt kan med tiden göra dem mindre brukbara.

7. Smycken

Precis som rakblad kan fina smycken påverkas av för mycket fukt i luften. Imitationsföremål och smycken som pläterats med metall kan börja skifta i färg. Silver fläckas snabbast.

Det bästa är att ha ett litet skrin för dina smycken. De går lätt att stänga och har ibland ett foder av mocka. Syftet med skrinet är att hålla ute damm så att smyckena förblir i gott skick.

8. Kammar och borstar

smart förvaring i  badrummet

Kammar och borstar som lämnas ute har också en benägenhet att ansamla baciller. Det är även möjligt om du förvarar dem i en byrålåda eller låda, eftersom de kan vara lika fuktiga som badrummet.

Fukt i luften hjälper bakterier att växa och kan även leda till mögel inuti tandborsten. Att förvara dessa i ett annat rum är det bästa.

Som du kan se är det verkligen ingen bra idé att förvara vissa föremål i badrummet. Om du har tvivel angående en pryl vi inte nämnt ska du tänka på om baciller på föremålet skulle vara ett problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • American Society for Microbiology. June 2, 2015. Toothbrush contamination in communal bathrooms.
  • Guerra, Daniel. “Uso de antisépticos y desinfectantes.” Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá 24.4 (2005): 201-203.
  • Guinan, Maryellen E., Maryanne McGuckin-Guinan, and Alice Sevareid. “Who washes hands after using the bathroom?.” American Journal of Infection Control 25.5 (1997): 424-425.
  • Rusin, P., P. Orosz‐Coughlin, and C. Gerba. “Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners.” Journal of Applied Microbiology 85.5 (1998): 819-828.
  • Santiago, J. “Control de los Gérmenes.” Prevent the Spread of Germs 32.3 (2011): 11.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.