Sanningar och myter om preventivmedel

Det är väldigt viktigt att reda ut sanningar och myter om preventivmedel, inte bara för att förebygga graviditeter, utan för att undvika olika sjukdomar.
Sanningar och myter om preventivmedel

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Idag ska vi upptäcka några sanningar och myter om preventivmedel. Det är ett viktigt ämne eftersom det finns många övertygelser som helt enkelt inte stämmer. Myter om preventivmedel får folk att tvivlaoch leder ibland till och med till allvarliga misstag. Därför vill vi reda ut vad som stämmer och inte.

Myter om preventivmedel

Vi ska börja med några myter om preventivmedel som många av er säkert känner igen. Det rör sig om övertygelser som är socialt accepterade sanningar, men som är väldigt bristfälliga.

1. Pillret gör dig tjock

P-piller gör dig inte tjock

Du måste vara väldigt försiktig med detta påstående, för alla p-piller är annorlunda. Vissa har väldigt lite hormoner, andra är rika på östrogen. Allt beror på behoven hos varje kvinna och hur hon reagerar på pillret. Såvida kvinnan inte har cirkulationsproblem, viktproblem eller skadliga vanor, såsom alkoholkonsumtion eller rökning, har de allra flesta piller en liten dos hormoner som inte påverkar användaren påtagligt.

Pillret har alltså inte denna bieffekt, så länge kvinnan inte lider av ovan nämnda problem.

2. Kondomen skyddar mot allt

Det är ett allvarligt misstag att tro att kondomen kommer skydda mot allt. Det är inte så den fungerar. Inte för att den kan gå sönder, utan av andra anledningar. Även om vi använder kondom kan vi få sexuellt överförbara sjukdomar.

  • Vid minimal kontakt om kondomen inte täcker hela penisen.
  • Om kondomen endast används för vaginalt sex, men inte analsex.
  • Det finns fall där sexuellt överförbara sjukdomar överförts från genitalierna till munnen, så vid oralsex bör man också använda skydd.

3. Spiraler fungerar inte

Kvinna med hormonspiral

Det här är den vanligaste myten om preventivmedel. Som vi alla vet garanterar inga metoder 100-procentigt skydd. Spiraler har också en liten risk att misslyckas, men är trots det en väldigt effektiv metod – bättre än både p-piller och pessar. Det är dessutom ett bekvämt preventivmedel som låter dig utöva sexuella aktiviteter utan problem.

De är dock inte rekommenderade för kvinnor som inte har fött barn eftersom deras livmoderhals är så smal, vilket kan leda till att spiralen åsamkar smärta.

Sanningar om preventivmedel

Nu när vi har gått igenom några vanliga myter om preventivmedel ska vi gå vidare till sanningar. Det kan röra sig om påståenden vi hört, men inte lagt någon större vikt vid.

1. Dagen efter-piller är en slags abort

Dagen efter-pillret kan användas inom 72 timmar av samlag. Ju mer tid som löper desto mindre effektivt blir det. Det ska endast användas om det är strikt nödvändigt, inte regelbundet. Dagen efter-pillret har en stor dos hormoner som har en serie bieffekter: buksmärta, lätt blödning… Det är naturligt eftersom det är menat att undvika implantationen av det befruktade ägget.

Om pillret ofta används som ett preventivmedel kan det leda till infertilitet.

2. Om jag slutar ta p-piller kan jag bli gravid

P-piller på kalender

Många tror att kroppen behöver en månad eller två för att kunna bli gravid efter att man slutat äta p-piller, men det stämmer inte – så snart du slutar äta p-piller kan du bli gravid. Därför är det viktigt att byta till ett annat preventivmedel om du inte vill bli gravid. Kondom är ett bra alternativ.

3. Plåster och injektioner är också väldigt effektiva

Även om kondomen och pillret är de mest välkända preventivmedlen finns det många andra metoder som också är effektiva för att motverka graviditeter. De hjälper dig även att lindra premenstruellt syndrom. Tänk bara på att plåster och injektioner inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. För detta måste man använda en annan metod, som kondom.

Vilka sanningar och myter om preventivmedel kände du till? Vilka upptäckte du här? Vi uppmuntrar dig att kommentera om andra myter och sanningar om preventivmedel du känner till.

Idag har vi tagit upp några av de viktigaste, men det finns många fler!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.