11 dagliga enkla tips för långvarigt smink

Dagliga aktiviteter och externa faktorer kan förstöra smink, men med återfuktandekrämer, en primer och ansiktsvatten kan du få ditt smink att hålla längre.
11 dagliga enkla tips för långvarigt smink

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Många aktiviteter och externa faktorer, såsom föroreningar, kan förstöra sminket vi anstränger oss så mycket att applicera varje morgon. Det skulle vara fantastiskt om sminket höll sig intakt och vi inte behövde fixa till det var och varannan minut. Men svetten som produceras av våra kroppar, klimatet och molekylerna i luften får våra kosmetiska produkter att blekna, tills de helt försvinner från vårt ansikte. Som tur är finns det diverse lätta skönhetstips vi kan använda varje dag för långvarigt smink.

I dagens artikel vill vi dela med oss av elva av de mest intressanta tipsen vi hittat för att hålla sminket på plats lite längre.

Tips för långvarigt smink

Tvättar ansiktet

1. Tvätta ansiktet väl

Innan du applicerar någon form av kosmetika är det viktigt att du tvättar ansiktet med en mild tvål och vatten. Detta steg minskar närvaron av orenheter på hudens yta och gör att sminket appliceras slätt på din hud.

2. Använd en fuktkräm

Att använda fuktkräm är fundamentalt för att kosmetikaprodukter ska kunna appliceras ordentligt och hålla längre på huden. Detta eftersom fuktkrämer skapar en skyddande barriär på ansiktet och förebygger skador från naturliga oljor i ansiktet.

3. Använd en primer

Vill ha långvarigt smink

Primers är väldigt populära och används för att minska den intensiva glans som kan komma från ansiktet, och de hjälper även ditt smink att se fräscht ut hela dagen. Vidare kan kontinuerligt bruk minska storleken på porerna samt förebygga pormaskar och orenheter.

4. Använd puder för mer långvarigt smink

Puder, eller setting powder, är din bästa vän för att försegla och främja långvarigt smink. För att korrekt applicera det måste du använda en borste och lätt dutta på pudret så att det sprids jämn på borsten och i ansiktet. Vidare borde du inte direkt “svepa” på pudret på ansiktet när du applicerar det, eftersom det smetar ut sminket du redan applicerat.

När du helt har täckt de önskade områdena ska du vänta några sekunder och sedan ta bort överflödigt pulver med en ren trasa eller borste.

5. Använd vattensäkra produkter

Långvarigt smink i form av mascara

Vattensäker maskara, ögonskugga och andra sminkprodukter är perfekta för de med fet hy eller som svettas mycket. Detta eftersom du inte konstant behöver fixa och det håller sig bättre under dagen. Försök dock låta din hud vila några dagar efter att ha applicerat vattensäkra produkter, eftersom de innehåller kemikalier som kan vara lite mer aggressiva än de som hittas i vanligt smink.

6. Långvarigt läppstift

Kosmetikaindustrin har skapat dussintals långvariga läppstift för alla typer av behov. Dessa har stark färg och kan vara hela dagen utan att du behöver bättra på dem.

7. Applicera din eyeliner två gånger

eyeliner

Om du tycker det är irriterande att din eyeliner bleknar efter ett par timmar kan du applicera den med en eyeliner-penna och sedan ha lite pressat pulver över. Efter det väntar du några sekunder och applicerar sedan lite flytande eyeliner över pudret tills du fått det utseende du är ute efter.

8. Rouge är din bästa vän för långvarigt smink

Rouge är lätt att applicera och håller mycket längre än puder. Nyckeln är att veta hur man distribuerar det jämnt så att det ser naturligt ut.

9. Välj rätt produkter för din hy

sminkborste

Kvinnor med fet hy bör köpa puderprodukter som är fria från oljiga substanser, för att försäkra mer långvarigt smink. Kvinnor som å andra sidan har kombinations- eller torr hy bör välja krämbaserade produkter eller smink som man applicerar med stift.

10. Mindre är mer för långvarigt smink

Många tror felaktigt att om man applicerar diverse lager av smink bleknar det inte lika fort som när man bara applicerar ett lager. Men makeup-artister råder oss att använda tunna lager, då det är det bästa sättet att få det att hålla. Överdrivet mycket smink lossnar inte bara lättare, utan får även din hud att se dålig ut.

11. Och glöm inte ansiktsvatten!

ansiktsvatten

En av de bästa produkterna du kan använda för att säkerställa långvarigt smink är ansiktsvatten. Denna uppfriskande lotion håller porerna rena och förebygger att huden tappar sin naturliga lyster. Det bästa är att använda produkten innan du applicerar ditt smink. Du kan dock även spreja den på ansiktet då och då under dagen. Se dock till att alltid använda en trasa för att absorbera överflödigt ansiktsvatten, utan att torka för hårt.

Med dessa enkla steg kan du få sminket att hålla längre utan att behöva söka hjälpa från en professionell makeup-artist.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chang, H., Lu, J., Yu, F., & Finkelstein, A. (2018). PairedCycleGAN: Asymmetric Style Transfer for Applying and Removing Makeup. https://doi.org/10.1109/cvpr.2018.00012

  • Jones, O., & Selinger, B. (2017). The chemistry of cosmetics – Curious.

  • Liu, S., Ou, X., Qian, R., Wei, W., & Cao, X. (2016). Makeup like a superstar: Deep localized makeup transfer network. In IJCAI International Joint Conference on Artificial Intelligence.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.